Dr. Dragoş Vinereanu: "Vindecarea este mai rapidă când empatizezi cu pacientul"
joi, 28 octombrie 2021
Invitatul Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 30 octombrie, de la ora 10:00, este dr. Dragoş Vinereanu, medic primar cardiolog, profesor universitar şi cercetător, cel mai tânăr membru al Academiei Române de Ştiințe Medicale.

Dragoş Vinereanu este cu siguranţă, unul dintre medicii cu dar şi har pentru meseria, atât de frumoasă şi de izbăvitoare pe care şi-a ales-o. Dar nu a fost întâmplătoare această alegere pentru că, ambii părinţi fiind medici, de copil a putut fi părtaş la ceea ce înseamnă această nobilă profesie, cu satisfacţiile ei şi cu multele renunţări şi sacrificii în plan personal.

(w640)

A urmat cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie ’’Carol Davila’’ din Bucureşti unde se regăseşte astăzi ca prorector şi profesor universitar la Catedra de Medicină Internă. La cei 55 de ani profesează ca şef al Secţiei Cardiologie 2 a Spitalului Universitar de Urgenţă, Bucureşti – ’’o clinică grea, cu mulți pacienți gravi, cu multe intervenții dificile’’; preşedinte al Grupului de Lucru de Ateroscleroză al Societăţii Române de Cardiologie şi al Comisiei de Cardiologie a Colegiului Medicilor din România.

Cu o reverenţă sinceră invitatul nostru îşi aminteşte de mentorii săi, acad. prof. dr. Leonida Gherasim, ’’părintele meu spiritual’’ cum îl consideră pe acest minunat om, medic şi profesor – şi el invitat nu cu mult timp în urmă la Mic Dejun cu un Campion - și pe profesorul Alan Fraser, cu care a lucrat pentru circa trei ani în Marea Britanie.

(w640)

Dr. Dragoş Vinereanu a devenit un cercetător de prestigiu în domeniul cardiologiei. A obţinut până acum 90 de grant-uri și studii multicentrice internaționale şi naţionale, multe finalizate, altele în derulare. Activitatea sa ştiinţifică este publicată în reviste şi tratate recunoscute la nivel internaţional şi face parte din cele mai selecte comunităţi ale oamenilor de ştiinţă din domeniul medical. Iar activităţile sale nu se opresc aici: este redactor-şef al ’’Maedica - a Journal of Clinical Medicine’’, Bucureşti; membru al colectivului editorial ’’Echo Research and Practice’’, jurnalul oficial al Societǎții Britanice de Ecocardiografie din Marea Britanie şi al ’’Romanian Heart Journal’’, Bucureşti, România ca să enumerăm doar câteva dintre multele publicaţii unde colaborează în mod constant.

(w640)

În 2000 i se decernează Diploma Europeanǎ de Cardiolog; în 2001 devine Fellow al Societǎții Europene de Cardiologie iar în 2008 este acceptat în Academia Română de Ştiințe Medicale, devenind cel mai tânăr membru al acestei prestigioase instituţii ştiinţifice.

’’Viața mea profesională este împărțită, relativ în mod egal, între cardiologia clinică, în special intervențională, activitatea didactică și de cercetare’’ spune cel care vede în medie între 3.750 şi 5.000 de pacienţi pe an. Un număr imens dacă ţinem cont că, totuşi, ziua are doar 24 de ore.

(w640)

Lista premiilor şi burselor pe care le-a câştigat probează o dată în plus pasiunea sa ca medic, cercetător şi profesor: premiul Facultǎții de Medicinǎ în cadrul Universitǎții de Medicinǎ şi Farmacie “Carol Davila”, Bucureşti, România; premiul pentru Medicinǎ al Fundației Române pentru Artǎ şi Ştiințǎ al Academiei Române sau premiul ’’Iuliu Hațieganu’’ pentru excelențǎ în cercetarea medicalǎ al Academiei Române.

Bursele de cercetare l-au purtat pe invitatul nostru prin toată lumea în centre de cercetare de excelenţă, universităţi şi spitale din Copenhaga/Danemarca, în cadrul Departmentului de Cardiologie, de la Spitalul Universitar din Cardiff/Marea Britanie, a Universitǎții din Țara Galilor – bursa ’’Fundația Inimii din Țara Galilor’’. Sigur că aceste stagii de cercetare şi pregătire, de învăţare şi exersare a celor mai noi tehnici şi abordări în tratarea bolilor de inimă vor continua, nu avem niciun dubiu.

(w640)

’’Pe lângă toate aceste înalte calificări şi responsabilităţi de înaltă pregătire, obţinute la o vârstă tânără, Dr. Dragoş Vinereanu este o personalitate caracterizată printr-un obtimism contagios şi stenic. Pasiunea i se citeşte în ochi, în zâmbetul încurajator, în râsul molipsitor, într-o voie bună degajată. Adresează întrebări precise, în spatele cărora se poate ghici capacitatea sa deosebită de a analiza nu numai simptome ci şi stări de spirit, acel fir subţire care poate face diferenţa dintre speranţă şi disperare. Este însufleţit de o autoritate blândă ce încurajează interlocutorul sau pacientul să aibă o atitudine deschisă şi fără emoţii distructive. Acestea sunt calităţi fără de care meseria de medic sau de profesor nu poate atinge nici performanţa, nici iubirea faţă de semeni. Iar Dr. Dragoş Vinereanu le are din plin’’ – Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

"Vindecarea este mai rapidă când empatizezi cu pacientul’’, mărturiseşte cu convingere Dr. Dragoş Vinereanu. De aceea, întâlnirea din această dimineaţă, într-o perioadă atât de dură pentru toată lumea, ne-a impulsionat să credem că profesia de medic, asumată cu cea mai deplină convingere, autodisciplină, înţelegere şi abilitate de comunicare este una care poate atinge nu numai sănătatea trupească ci şi pe cea sufletească.

Portret de artist: MIHAI SÂRBULESCU – pictor şi desenator, profesor şi scriitor, membru fondator al Grupului ’’Prolog’’. Și pentru că suntem la un Mic Dejun, însoțiți de savoarea unei cafele parfumate iată o mărturisire a pictorului Mihai Sârbulescu despre această licoare pe care o savurează dimineața în atelier: ’’Secretul unei cafele bune este să pui multă cafea, amestecând în ceaşca frumos mirositoare, aromată puternic de profunzimile generoase, grosimi sub care se ghiceşte savanta combinaţie irezistibilă ieşită parcă din retorta unui alchimist, esenţă cu semnătură de negăsit în altă parte’’.

(w500)

Pictorul și desenatorul Mihai Sârbulescu face parte din generația ’80. A fost fascinat de culori și forme încă din copilărie așa că nu este de mirare că s-a îndreptat spe această profesie. Însă pe lângă artă a participat și la cursurile de ebraică și de interpretare a textelor biblice la Facultatea de Filologie a Universității din București ținute de către poetul Ioan Alexandru. Iar aceste influențe se văd cu prisosință și în tablourile sale.

Pictează cu consecvență, expune, este și profesor, scrie cărți despre pictură, despre învățământul artistic românesc. Consemnează în scrierile sale - rezultate din dialogurile cu colegii săi, pictori, sculptori, graficieni - mărturisiri prețioase despre perioada uceniciei lor, despre crezul lor creator, despre evenimente ce altfel, ar rămâne necunoscute, creionând ca de la artist, la artist, o istorie a plasticii românești contemporane.

Participă cu fidelitate încă de la înființare la expoziţiile şi taberele Grupului ’’Prolog’’, cel mai longeviv și singular din plastica românească actuală.

Îi e frică de clasicizare. Nu se înscrie în trenduri la modă. Nu este interesat de experimente facile. Lucrează în cicluri mari de lucrări cu o varietate de subiecte ce demonstrează multă sensibilitate și nevoia de introspecție, echilibru și armonie. Nu-și ascunde dragostea pentru peisaj dar la fel de emoționante sunt și seriile de biserici, ’’Clopote’’ și ’’Vase’’ ritualice. Clopotele sunt pictate aproape monocrom unele în alb, altele în negru colorat cu o pastă groasă, în straturi suprapuse, ca de smalț. Acestei monocromii i se contrapune fastul viu al culorilor al tablourilor pictate în plein-air.

Un prieten vechi, îndrăgostit de picturile sale, colecționarul Vasile Petrovici se întreba: ’’De ce ar picta un artist același subiect de mai multe ori? Unul dintre răspunsuri ar putea fi: pentru a încerca o altă gamă cromatică în noul tablou. Un alt posibil răspuns ar fi că artistul dorește să facă mai multe studii pe acel subiect. Poate că acesta e motorul care îl îndeamnă să picteze și iar să picteze’’.

(w500)

Recomandarea de lectură: Bogdan Oprea – ’’Fake News și dezinformare on-line: recunoaște și verifică. Manual pentru toți utilizatorii de internet’’, o lucrare de doctorat la superlativ, apărută la Editura Polirom, Seria Collegium în 2021. Cartea se doreşte ’’o sinteză a dezbaterilor pe tema dezinformării şi manipulării, dublată de analize de caz şi de o sumă de tehnici de identificare a fake news. Ea se impune prin efortul de a face ordine într-o junglă a textelor referitoare la fake news, la dezinformare şi la formele de influenţare a publicurilor (persuasiune, propagandă, manipulare etc.), scoţând în evidenţă liniile de forţă ale discuţiilor şi controverselor. În plus, cartea prezintă mai multe modele de interpretare a fenomenelor din zona cercetată’’ – Mihai Coman.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

***

Difuzare TVR2: sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 10:00

Reluare TVR2: luni, 1 noiembrie 2021, ora 8:00

Difuzare TVR3: duminică, 31 octombrie 2021, ora 7:55

Difuzare TVRI: sâmbătă, 6 noiembrie 2021, ora 8:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 6 noiembrie 2021, ora 7:00

 • 20:52
  Live stadion
  Transmisiune directă
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  Fotbal * * Serbia-Elveţia Transmisiune directă-Stadion Ras Abu Aboud Comentator: Emil Hossu Producător : Daniel Chican /Horatiu Rusu
 • 23:10
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 23:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 00:00
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 00:05
  Reţeaua de idoli
  redifuzare *Gheorghe Hagi Producător: Irina Păcurariu
 • 01:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Ghana-Uruguay Comentator: Cristian Mândru Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 17.00
 • 02:50
  Nemuritorii-România, 1974
  Film * Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu Dramă istorică . Redactor: Gabriela Onea
 • 04:35
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Camerun-Brazilia Comentator: Dragos Bocanaciu Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 21.00
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleshopping
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  Opera comică pentru copii
  Premieră *Opera copiilor Producător: Valentina Băinţan
 • 09:00
  Generaţia Fit
  Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă. În fiecare sâmbătă dimineaţa, de la ora 9.00, la TVR 2, Daniel Oprea, Ana Ionita, Horaţiu Dumitrescu, Anisa Sandulache, Andreea Arsine, Cristina Georgescu şi Gabriel Toncean te provoacă să fii fit cu Generaţia Fit. Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă. Producător: Iulia Popescu Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness
 • 09:30
  Fără prejudecăţi
  * Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea. Reporter: Mihai Arsenie Realizator şi moderator: Ovidiu Damian Producător: Ovidiu Pop Interpret mimico-gestual: Adelina Ciocotisan Emisiune realizata de TVR Cluj ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 09:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 10:00
  Mic dejun cu un campion
  * Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 11:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 12:00
  Cum vă merge ?
  Premieră * Producător: Cătălin Heson
 • 12:30
  Cap compas
  * Lumina oamenilor De la ruine si pana la plajele superbe, Ohrid impresioneaza printr-o multitudine de lucruri care te atrag, îți stârnesc interesul de a le vedea, insa bogăția acestui loc nu sta numai in prezent, ci mai ales in mostenirile din trecut. Producător: Elena Dinu
 • 13:00
  Gala umorului
  Emisiunea "Gala umorului" continuă seria momentelor comice și în grila de toamnă a canalului TVR2, avându-i ca gazde pe Corina Dănilă și Dragoș Huluba, în fiecare vineri seara, de la ora 20:00. În noul sezon, cel de-al 18-lea, pe lângă fabuloasele secvențe selectate din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, vă propunem și scenete comice în premieră, din a căror distribuție fac parte: Rodica Popescu Bitănescu (invitat special) și mai tinerii actori de comedie Mirela Zeța, Marius Rizea, Adrian Ciobanu și Silviu Debu. "Copiii spun lucruri trăznite!" Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 15:00
  RIVALII…cu Marina Almăşan
  Premieră *Emisiune inregistrata in studioul Pangrati * Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin. O editie speciala in asteptarea lui Mos Nicolae în colaborare cu Mihai Alexandru și copiii din Al Mike Pepiniera. Un juriu de personalități îndrăgite ( din diferite domenii de activitate) care va amesteca tinerii cu vârstnicii, va evalua prestația celor doi competitori, decizând în final care dintre ei a întrunit criteriile competiției : charisma, nivelul de pregătire, adaptabilitatea la vremurile pe care le traversăm, capacitatea de a se descurca în anumite situații limită, precum și aceea de a se face plăcut de cei din jur, format din: -actrita Emilia Popescu -artistul Dan Helciug -psihologul Eduard Puiu Invitaţii: -compozitorul Mihai Alexandru şi copiii din Al Mike Pepiniera -Călin Geambașu şi fiul David -Daniela Gorfy şi fiica Maria -Marcel Pavel şi fiica Juvenalia Prezintă: Marina Almășan Comoderator: Costin Teodorescu Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu
 • 16:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 17:00
  Levintza prezintă
  În cel de-al doilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTĂ , de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare şi realizatoare celebră de costume, prezintă o emisiune dedicată celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei şi meseriilor modei. Emisiunea este o incursiune în culisele modei, cu colecţii pline de creativitate, portrete de designer şi manechine, tendinte şi istoria modei. Levintza prezintă este singura emisiune de modă din România, un spaţiu video dedicat celor mai importante şi creative colecţii, săptămânilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare plăcută! Prezentator: Doina Levintza Realizator: Doina Levintza Producător: Claudia Nicolau Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL
 • 17:30
  Documentar
  * Case şi idei (Of Houses and Ideas, Faites comme chez eux-Franţa, 2014) Producători executivi: Jean Moncaut şi Severin Delpon Realizator: Frederic Planchenault Suntem musafirii unor pasionaţi de decoraţiuni interioare, care ne deschid larg uşile caselor lor şi ne dau o mulţime de idei ca să le punem în practică la noi acasă. De data aceasta, suntem invitaţi să facem ca ei ! Episodul 15 Azi facem o primă vizită la Bordeaux, ca să descoperim o veche casă cu o ambianţă boemă şi elegantă. Continuăm la Neuilly, unde admirăm un duplex decorat în stil contemporan, şi la Marsilia, unde proprietara şi-a decorat casa cu propriile creaţii şi cu amintiri din călătorii. Redactor: Ştefan Asavei
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial*(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 44 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Lungul drum al dragostei
  Film* Lungul drum al dragostei (LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Premieră Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Proaspăt căsătoriţi, Missie şi Willie LaHaye hotărăsc să-şi ducă planul la bun sfârşit, construindu-şi viitorul prin forţe proprii. Lăsând în urmă ferma din prerie a părinţilor lui Missie, cei doi tineri pornesc mai departe în inima Vestului american neexplorat. În noul lor orăşel îi aşteaptă multă muncă şi multe încercări, dar şi promisiunea unei vieţi pline de iubire şi de aventură. Redactor: Ştefan Asavei
 • 22:00
  Răzbunarea pistolarului
  Film* Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. După ce a rătăcit multă vreme prin deşertul Arizonei, aventurierul Cole Brandt ajunge într-un orăşel unde face legea tiranicul Travis McCain. Inevitabila confruntare a celor doi va avea loc, mai ales când McCain o ameninţă pe femeia de care Brandt e îndrăgostit. Redactor: Corina Feleagă
 • 00:00
  Drag de România mea!
  Prezintă: Paul Surugiu-Fuego Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 02:55
  Răzbunarea pistolarului
  Film * Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. Redactor: Corina Feleagă
 • 04:35
  Lungul drum al dragostei
  Film *(LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Redactor: Ştefan Asavei