loader
Foto

Galerie foto

Dr. Dragoş Vinereanu: "Vindecarea este mai rapidă când empatizezi cu pacientul"

Invitatul Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 30 octombrie, de la ora 10:00, este dr. Dragoş Vinereanu, medic primar cardiolog, profesor universitar şi cercetător, cel mai tânăr membru al Academiei Române de Ştiințe Medicale.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Dragoş Vinereanu este cu siguranţă, unul dintre medicii cu dar şi har pentru meseria, atât de frumoasă şi de izbăvitoare pe care şi-a ales-o. Dar nu a fost întâmplătoare această alegere pentru că, ambii părinţi fiind medici, de copil a putut fi părtaş la ceea ce înseamnă această nobilă profesie, cu satisfacţiile ei şi cu multele renunţări şi sacrificii în plan personal.

(w882)

A urmat cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie ’’Carol Davila’’ din Bucureşti unde se regăseşte astăzi ca prorector şi profesor universitar la Catedra de Medicină Internă. La cei 55 de ani profesează ca şef al Secţiei Cardiologie 2 a Spitalului Universitar de Urgenţă, Bucureşti – ’’o clinică grea, cu mulți pacienți gravi, cu multe intervenții dificile’’; preşedinte al Grupului de Lucru de Ateroscleroză al Societăţii Române de Cardiologie şi al Comisiei de Cardiologie a Colegiului Medicilor din România.

Cu o reverenţă sinceră invitatul nostru îşi aminteşte de mentorii săi, acad. prof. dr. Leonida Gherasim, ’’părintele meu spiritual’’ cum îl consideră pe acest minunat om, medic şi profesor – şi el invitat nu cu mult timp în urmă la Mic Dejun cu un Campion - și pe profesorul Alan Fraser, cu care a lucrat pentru circa trei ani în Marea Britanie.

(w882)

Dr. Dragoş Vinereanu a devenit un cercetător de prestigiu în domeniul cardiologiei. A obţinut până acum 90 de grant-uri și studii multicentrice internaționale şi naţionale, multe finalizate, altele în derulare. Activitatea sa ştiinţifică este publicată în reviste şi tratate recunoscute la nivel internaţional şi face parte din cele mai selecte comunităţi ale oamenilor de ştiinţă din domeniul medical. Iar activităţile sale nu se opresc aici: este redactor-şef al ’’Maedica - a Journal of Clinical Medicine’’, Bucureşti; membru al colectivului editorial ’’Echo Research and Practice’’, jurnalul oficial al Societǎții Britanice de Ecocardiografie din Marea Britanie şi al ’’Romanian Heart Journal’’, Bucureşti, România ca să enumerăm doar câteva dintre multele publicaţii unde colaborează în mod constant.

(w882)

În 2000 i se decernează Diploma Europeanǎ de Cardiolog; în 2001 devine Fellow al Societǎții Europene de Cardiologie iar în 2008 este acceptat în Academia Română de Ştiințe Medicale, devenind cel mai tânăr membru al acestei prestigioase instituţii ştiinţifice.

’’Viața mea profesională este împărțită, relativ în mod egal, între cardiologia clinică, în special intervențională, activitatea didactică și de cercetare’’ spune cel care vede în medie între 3.750 şi 5.000 de pacienţi pe an. Un număr imens dacă ţinem cont că, totuşi, ziua are doar 24 de ore.

(w882)

Lista premiilor şi burselor pe care le-a câştigat probează o dată în plus pasiunea sa ca medic, cercetător şi profesor: premiul Facultǎții de Medicinǎ în cadrul Universitǎții de Medicinǎ şi Farmacie “Carol Davila”, Bucureşti, România; premiul pentru Medicinǎ al Fundației Române pentru Artǎ şi Ştiințǎ al Academiei Române sau premiul ’’Iuliu Hațieganu’’ pentru excelențǎ în cercetarea medicalǎ al Academiei Române.

Bursele de cercetare l-au purtat pe invitatul nostru prin toată lumea în centre de cercetare de excelenţă, universităţi şi spitale din Copenhaga/Danemarca, în cadrul Departmentului de Cardiologie, de la Spitalul Universitar din Cardiff/Marea Britanie, a Universitǎții din Țara Galilor – bursa ’’Fundația Inimii din Țara Galilor’’. Sigur că aceste stagii de cercetare şi pregătire, de învăţare şi exersare a celor mai noi tehnici şi abordări în tratarea bolilor de inimă vor continua, nu avem niciun dubiu.

(w882)

’’Pe lângă toate aceste înalte calificări şi responsabilităţi de înaltă pregătire, obţinute la o vârstă tânără, Dr. Dragoş Vinereanu este o personalitate caracterizată printr-un obtimism contagios şi stenic. Pasiunea i se citeşte în ochi, în zâmbetul încurajator, în râsul molipsitor, într-o voie bună degajată. Adresează întrebări precise, în spatele cărora se poate ghici capacitatea sa deosebită de a analiza nu numai simptome ci şi stări de spirit, acel fir subţire care poate face diferenţa dintre speranţă şi disperare. Este însufleţit de o autoritate blândă ce încurajează interlocutorul sau pacientul să aibă o atitudine deschisă şi fără emoţii distructive. Acestea sunt calităţi fără de care meseria de medic sau de profesor nu poate atinge nici performanţa, nici iubirea faţă de semeni. Iar Dr. Dragoş Vinereanu le are din plin’’ – Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

"Vindecarea este mai rapidă când empatizezi cu pacientul’’, mărturiseşte cu convingere Dr. Dragoş Vinereanu. De aceea, întâlnirea din această dimineaţă, într-o perioadă atât de dură pentru toată lumea, ne-a impulsionat să credem că profesia de medic, asumată cu cea mai deplină convingere, autodisciplină, înţelegere şi abilitate de comunicare este una care poate atinge nu numai sănătatea trupească ci şi pe cea sufletească.

Portret de artist: MIHAI SÂRBULESCU – pictor şi desenator, profesor şi scriitor, membru fondator al Grupului ’’Prolog’’. Și pentru că suntem la un Mic Dejun, însoțiți de savoarea unei cafele parfumate iată o mărturisire a pictorului Mihai Sârbulescu despre această licoare pe care o savurează dimineața în atelier: ’’Secretul unei cafele bune este să pui multă cafea, amestecând în ceaşca frumos mirositoare, aromată puternic de profunzimile generoase, grosimi sub care se ghiceşte savanta combinaţie irezistibilă ieşită parcă din retorta unui alchimist, esenţă cu semnătură de negăsit în altă parte’’.

(w500)

Pictorul și desenatorul Mihai Sârbulescu face parte din generația ’80. A fost fascinat de culori și forme încă din copilărie așa că nu este de mirare că s-a îndreptat spe această profesie. Însă pe lângă artă a participat și la cursurile de ebraică și de interpretare a textelor biblice la Facultatea de Filologie a Universității din București ținute de către poetul Ioan Alexandru. Iar aceste influențe se văd cu prisosință și în tablourile sale.

Pictează cu consecvență, expune, este și profesor, scrie cărți despre pictură, despre învățământul artistic românesc. Consemnează în scrierile sale - rezultate din dialogurile cu colegii săi, pictori, sculptori, graficieni - mărturisiri prețioase despre perioada uceniciei lor, despre crezul lor creator, despre evenimente ce altfel, ar rămâne necunoscute, creionând ca de la artist, la artist, o istorie a plasticii românești contemporane.

Participă cu fidelitate încă de la înființare la expoziţiile şi taberele Grupului ’’Prolog’’, cel mai longeviv și singular din plastica românească actuală.

Îi e frică de clasicizare. Nu se înscrie în trenduri la modă. Nu este interesat de experimente facile. Lucrează în cicluri mari de lucrări cu o varietate de subiecte ce demonstrează multă sensibilitate și nevoia de introspecție, echilibru și armonie. Nu-și ascunde dragostea pentru peisaj dar la fel de emoționante sunt și seriile de biserici, ’’Clopote’’ și ’’Vase’’ ritualice. Clopotele sunt pictate aproape monocrom unele în alb, altele în negru colorat cu o pastă groasă, în straturi suprapuse, ca de smalț. Acestei monocromii i se contrapune fastul viu al culorilor al tablourilor pictate în plein-air.

Un prieten vechi, îndrăgostit de picturile sale, colecționarul Vasile Petrovici se întreba: ’’De ce ar picta un artist același subiect de mai multe ori? Unul dintre răspunsuri ar putea fi: pentru a încerca o altă gamă cromatică în noul tablou. Un alt posibil răspuns ar fi că artistul dorește să facă mai multe studii pe acel subiect. Poate că acesta e motorul care îl îndeamnă să picteze și iar să picteze’’.

(w500)

Recomandarea de lectură: Bogdan Oprea – ’’Fake News și dezinformare on-line: recunoaște și verifică. Manual pentru toți utilizatorii de internet’’, o lucrare de doctorat la superlativ, apărută la Editura Polirom, Seria Collegium în 2021. Cartea se doreşte ’’o sinteză a dezbaterilor pe tema dezinformării şi manipulării, dublată de analize de caz şi de o sumă de tehnici de identificare a fake news. Ea se impune prin efortul de a face ordine într-o junglă a textelor referitoare la fake news, la dezinformare şi la formele de influenţare a publicurilor (persuasiune, propagandă, manipulare etc.), scoţând în evidenţă liniile de forţă ale discuţiilor şi controverselor. În plus, cartea prezintă mai multe modele de interpretare a fenomenelor din zona cercetată’’ – Mihai Coman.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

***

Difuzare TVR2: sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 10:00

Reluare TVR2: luni, 1 noiembrie 2021, ora 8:00

Difuzare TVR3: duminică, 31 octombrie 2021, ora 7:55

Difuzare TVRI: sâmbătă, 6 noiembrie 2021, ora 8:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 6 noiembrie 2021, ora 7:00

3:25 Familia Borgia (R)

Serial * Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.5

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Dramă istorică.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

(Reluare)

4:20 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2