loader
Foto

Doina Levintza, la „Rețeaua de Idoli”: “Să vă spun o poveste frumoasă...”|VIDEO

Invitata Irinei Păcurariu la „Reţeau de idoli”, în ediția de luni, 18 aprilie, ora 21.00, la TVR 2, este un nume de legendă între creatorii de modă din România.

 

Irina Păcurariu
Rețeaua de idoli

Doina Levintza a susținut peste 100 de prezentări ale brandului „Levintza” la Monte Carlo, Paris, Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, dar şi în Madrid, Berlin, Bruxelles sau Chicago.

“Să vă spun o poveste frumoasă, despre o fată care m-a întrebat: “Săptămâna viitoare mă duc la o întâlnire unde va veni un bărbat pe care vreau să-l cuceresc. Ce să fac?”. I-am răspus: “Îţi fac o rochie roşie, cu spatele gol, frumoasă şi în acelaşi timp preţioasă. Vei fi veselă, drăguţă şi cred că o să ai succes! După întâlnire, fata a venit la mine: “Mi-ai făcut rochia de... mers la sigur!”, povesteşte Doina Levintza.

(w882)

În ediția „Reţeaua de Idoli” de luni, 18 aprilie, de la ora 21.00, alături de Irina Păcurariu, am revăzut-o la TVR 2 pe artista care a creat ţinute pentru sute de personaje, alături de elita regizorilor români. Teatru, film, televiziune, spectacol, sunt domeniile în care creatoarea a excelat în fabuloasa ei carieră. Despre Doina Levintza, criticul de modă Michel Desforges scria în „Le Figaro”: „E de ajuns să-i vezi o singură dată prezentarea de modă pentru a recunoaște apoi o „Levintza” în orice ocazie, la o petrecere sau la o Gală. Fiecare rochie e unică. Mătase brodată și rebrodată, broderii și lameuri. Pentru Doina Levintza vârsta nu există. Ceea ce contează este clipa. Ea știe să-și facă intrarea în scenă. Pentru ea, teatrul vieții nu se oprește niciodată. Doina Levintza este înrudită de departe cu Federico Fellini și Salvador Dali”.

Doina Levintza este primul designer din Europa de Est care a fost prezent la Săptămâna Modei de la New York. Pentru întreaga sa creaţie artistică, în anul 2000 Doina Levinţa primea Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

“Am nimerit direct la Hotel de Paris. Eram destul de timidă, prost îmbrăcată şi veneam dintr-un stat est european. Impactul a fost complicat. La Hotel de Paris intram pe uşa din spate, pe unde intra personalul. O doamnă m-a văzut şi m-a întrebat de ce intru pe acolo? “Pentru că m-a copleşit Hotel de Paris!”, i-am răspuns. Am locuit acolo o lună şi, uşor, uşor, m-am împrietenit cu multă lume. Toţi erau încântaţi şi rochiile erau frumoase. Veneau italieni, elveţieni şi scriau în recenzii: “Trebuie să vezi o colecţie Levintza, cu rochiile ei minunate, perfecte pentru ocazii speciale şi pe care n-ai să le uiţi niciodată”, îşi aminteşte creatoarea, care este şi realizatoare a emisiunii TVR 2, “Levintza prezintă”.

(w882)

Ca loc pentru întâlnire, Irina Păcurariu a ales ARCUB Gabroveni, unde în această lună este deschisă expoziţia „Stilul Doina Levintza” şi unde sunt prezentate zeci de creaţii semnate de artistă, de la costume de teatru şi film, la tapiserii şi piese rare de colecţie, fotografii, albume şi schiţe originale.

În vârstă de 82 de ani, Doina Levința rămâne la fel de exigentă în ceea ce priveşte creaţia care o reprezintă. “Îmi place să fiu profesionistă şi chiar perfecţionistă. Numai când e totul foarte bine făcut, atunci îl scot pe piaţă”, a adăugat Doina Levintza.

(w882)

7:25 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

din 25 aprilie //

(Reluare)

7:50 Documentar 360°GEO

* Viaţa pe uriaşul Grossglockner (Vivre au pied d’un géant, Franţa-Germania, 2010) Redifuzare

Cel mai înalt munte din Austria, Grossglockner, din masivul Hohe Tauern, ajunge până la altitudinea de 3.798 de metri.

Acest vârf maiestuos separă provinciile Carintia-înspre răsărit-de Tyrol-către apus.

În iunie, după o pauză de opt luni, soţii Riepler părăsesc valea pentru a urca să păzească refugiul Glorerhütte.

Realizatorii documentarului i-au însoţit în mai multe momente din an, de la perioada focurilor de Sfântul Ion până la Ajunul Crăciunului, în refugiul unde adăpostesc alpinişti, şi chiar până pe vârful Grossglockner.

Realizator: Gernot Stadler

Redactor: Delia Clonaru

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2