loader
Foto

Galerie foto

Discuţii despre artă şi îngeri la „Mic dejun cu un campion” cu Silvia Radu

Sâmbătă, 23 mai, Daniela Zeca Buzura vă aşteaptă la un mic dejun cu unul dintre cei mai cunoscuţi artişti vizuali din România: Silvia Radu. De la ora 9:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

UPDATE: Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Născută în satul Pătroaia Deal din Argeş, loc unde exista o şcoală încă din timpul primilor Mavrocordaţi, în care copii de ţărani învăţau carte în trei limbi, Silvia Radu este şi acum, ca întotdeauna, mândră de statutul său de ţăran autentic. Adică de om care-şi vede temeinic de treaba lui, care se ţine de cuvântul dat, care-şi respectă semenii şi pe bunul Dumnezeu.

Silvia Radu a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice în 1960, la catedra de sculptură, cu profesorul Ion Lucian Murnu, făcând parte din generaţia de aur a sculpturii româneşti. Expune cu regularitate începând cu anul 1961. Ritmul nu a părăsit-o nici astăzi, la 80 de ani pe care-i va împlini la 30 iunie 2015. Zilele acestea se află la Bruxelles, alături de alţi mari artişti ai României, pentru „a face o altă faţă ţării”. „Grădinile sale cu Îngeri” nu vor trece, fără îndoială, neobservate.


Sculptor de formaţie, alături de soţul său, Vasile Gorduz, Silvia Radu nu rămâne cantonată strict în condiţionările sculpturii ambientale, deşi este autorul unora dintre cele mai relevante din plastica românească contemporană.

Din acestă categorie putem aminti „Legenda Meşterului Manole” (1965, parcul Herăstrău), „Sculpturi ambientale” (1969, Costineşti) şi, printre cele mai recente, „Sf. Gheorghe” (1994) amplasată într-una din pieţele centrale ale Timişoarei.

De altfel, această ultimă lucrare monumentală a Silviei Radu a fost percepută ca fiind cea mai frumoasă sculptură dedicată Revoluţiei Române: „Lucrarea Sfântul Gheorghe a Silviei Radu nu poate fi nici uitată și nici abandonată. Şi asta pentru că ea reprezintă, în afara oricărei îndoieli, nu numai un moment de referinţă al statuarului nostru de astăzi, ci şi una dintre cele mai comprehensive şi mai curajoase viziuni din spaţiul tradiţionalismului românesc de după momentul Paciurea şi Brâncuşi (...). Dacă unii dintre îngerii săi expresioniști descind evident din reprezentările fruste ale unei lumi pentru care ordinea vizuală nu este o practică, ci doar componenta strictă a unei irepresibile nevoi interioare, Sf.Gheorghe pare a coborî direct din tiparul fragil și ingenuu al unei icoane pe sticlă de Necula” - remarca criticul de artă Pavel Şuşară.


Silvia Radu este un artist complet. Pe lângă scultura în „materiale definitive” – bronz, piatră - ea a abordat şi pictura, ceramica, grafica în pastel ca şi statuara din gips pictat. A expus în ţară la Bucureşti, Timişoara, Bistriţa, Constanţa sau Cluj dar şi la Sediul UNESCO, la Bienala de la Veneţia sau la Budapesta.


Este cunoscută mai ales pentru „Grădinile cu Îngeri”, pentru florile pictate în natură, buchete imense fără a fi naturi moarte ci, incluse în lumea ţărânii din care au fost smulse. Peisajele, ca şi portretele figurate printre flori sau pastelurile chipurilor tinerilor martiri ai Revoluţiei sunt interpretate cu o fervoare cromatică de multe ori fovistă: culori tari, ţipătoare în armonia lor, pe suporturi negre sau colorate, şochează prin argumentul puternic al atitudinii artistului: dorinţa de a arăta lumii întregi pacea şi armonia în care ar trebui să trăim, cu noi înşine, cu cei din jur, cu natura şi cu Dumnezeu. Toate acestea au făcut din Silvia Radu un artist militant fără să vrea. Îşi rosteşte cu apăsare convingerile, nu se codeşte să le repete, de multe ori, obsesiv. Lucrările sale o dovedesc.


Nu întâmplător, ‘’Grădinile cu Îngeri’’ – crezul său artistic - se repetă ciclic. Gestul Silviei Radu de a desface icoana din cofrajul ei tipar continuă simbolic o raţiune şi o credinţă care-şi păstrează fără echivoc nevoia de a întreba şi de a primi răspuns. Pasajul dintre sacralitate şi reprezentarea sa - trupul uman - este trecut în acest fel fără nicio sfidare.

„Nici nu există sus şi jos în această viziune, totul e plin cu încântare, cu o bucurie a fiinţei care nu se împiedică în zadarnice distinccţii, în paupere segmentări. De fapt, sculptura, spumegând voios în alburile ghipsului şi în culorile purtate de îngeri ca o panoplie, unifică şi ea, paradoxal, vocile diversităţii din creaţia recentă a Silviei Radu” – remarca, în discursul său referitor la „Grădinile cu Îngeri”, criticul şi istoricul de artă Dan Hăulică.

Foto credit: Cristişor Dănuţ

***

Despre „Mic dejun cu un campion”

În fiecare sâmbătă dimineaţa, Daniela Zeca Buzura vă invită la o confesiune proaspătă despre performanţă, la o discuţie relaxată cu personalităţi remarcabile sau tineri frumoşi şi optimişti care au încercat deja certitudinea succesului. Pentru grăbiţii creativi, pentru cei care-şi beau cafeaua la volan şi-şi fac programul de la 9 la 17, le aducem Mic dejun cu un campion.

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această emisiune se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cuvinte puţine şi simple, provocăm şi ne dorim o confesiune despre performanţă, spusă alături de o revistă preferată interlocutorului sau de un alt obicei de dimineață al celui invitat, aşa încât impresia de cuceritoare familiaritate să fie cheia atracţiei acestei emisiuni.

20:00 Un trecut secret

Film* Un trecut secret (His secret past-SUA, 2016) PREMIERĂ

Regia: Randy Carter

Cu: Brigid Brannagh, Gatlin Green, Austin James, Patrick Muldoon

*Thriller. Lily, fiica unei celebre scriitoare de romane poliţiste, este atacată de un individ în timp ce făcea jogging, dar un tânăr misterios, pe nume Mick, o salvează la ţanc. Între cei doi pare să se înfiripe o idilă, dar mama lui Lily şi şeriful local au îndoieli cu privire la trecutul lui Mick şi încep să facă investigaţii.

*

Redactor: Gabriela Onea

21:40 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2