loader
Foto

Galerie foto

Felix Alexa, din Australia şi Coreea de Sud, la „Mic dejun cu un campion” | VIDEO

Sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 10:00, despre teatru în pandemie, amintiri şi proiecte la întâlnirea Danielei Zeca Buzura cu profesorul și regizorul de teatru Felix Alexa.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Felix Alexa este un geniu regizoral”, susţine critica teatrală. „El poate să facă oricând, dintr-un text clasic al lui Shakespeare, Cehov sau Gogol o partitură atrăgătoare, palpitantă şi contemporană”.

Despre regizorul de teatru Felix Alexa este greu de scris. Mai eficient ar fi să-i vedem spectacolele puse în scenă. Cu un tată tot regizor, cunoscutul Alexa Visarion, fiului care i-a călcat pe urme i-a fost dificil, cu siguranţă. Dar a îndrăznit, s-a format profesional sub îndrumarea Cătălinei Buzoianu, o respectată regizoare şi profesoară, la clasa căreia a absolvit cursurile Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică, în 1991.

(w882)

Soarta a fost fastă pentru Felix Alexa căci, imediat după ieşirea de pe băncile facultăţii, a fost asistentul de regie al unui persoanj mitic al teatrului mondial, celebrul regizor Peter Brook, cu care a lucrat la Paris la „Bouffes du Nord”. Întors în România, din 1993, a devenit el însuşi profesor la UNATC - departamentul de Regie Teatru, iar de atunci prin mâna sa au trecut multe generaţii.

A colaborat cu teatre cunoscute din România, dar şi din Croaţia sau Coreea de Sud, montând peste 60 de spectacole cu mii de reprezentaţii. Lecţiile sale sunt căutate de către cei interesaţi de arta spectacolului, de aceea a fost deseori invitat să susţină workshop-uri la Conservatorul Național şi la Théatre du Soleil de la Paris, la Seul, precum și la Universități naționale din Beijing, Shanghai, New Delhi, Singapore și la National Institute of Dramatic Art din Sidney. Este recunoscut pentru atenţia pe care o acordă colaborării cu actorii, pentru grija ca fiecare detaliu să fie motivat, pentru ca mesajul şi stilistica spectacolului să fie impecabile. Scena este viaţa sa şi a mărturisit că regia de film nu-l atrage.

„Teatrul este în primul rând o experienţă de viaţă. Nu e doar profesie”, spunea regizorul despre sălile pline, montările ingenioase, îndrăzneţe, aplauze, recunoaştere, continuitate și, uneori, regrete: „Mă simt liber când fac teatru, o libertate profundă, care mă stimulează”, a adăugat Felix Alexa. De aceea, perioada nefastă pe care o parcurgem, care a închis teatrele, muzeele, galeriile de artă, sălile de cinema, a oprit turnee şi spectacole, îl nelinişteşte. „Nu există teatru cu adevărat în online. Poţi să spui o poezie, dar nu poţi să joci un spectacol. E absurd. Ai nevoie de contactul direct cu actorii, cu publicul. E un raport viu, ce nu poate fi indus de la distanţă. Să sperăm că vom trece mai repede peste această nenorocire şi ne vom întoarce la ale noastre”.

„L-am văzut la lucru pe Felix Alexa, trăgând cu ochiul după cortină, într-una dintre sălile de repetiţii de la Teatrul Naţional. Se muncea pe rupte pentru Festivalul de Teatru. Nici nu mai ştiu în ce an. Filmam pe vremea aceea Agenda Festivalului. Un eveniment care strângea zi de zi, în toate teatrele şi prin cele mai neconvenţionale spaţii din Bucureşti, mii de spectatori şi participanţi la tot felul de colocvii, întâlniri cu artişti, critici şi regizori. Era o efervescenţă căreia cu greu îi puteai ţine piept. Mi-aduc aminte că întâlnirea noastră nu a fost cea mai cordială. A simţit dintr-o dată prezenţa intruşilor de la televiziune, pentru că nu fusese anunţat că vom veni. Mi-a părut rău, nu pentru noi, ci pentru faptul că, dintr-o dată, parcă s-a stricat ceva din tensiunea ce umplea sala cu o emoţie vibrantă. Era o încordare ce se simţea fizic în gest, replică, privire. Iar noi, fără să avem în intenţie asta, am ruinat acea stare de graţie creativă. Până la urmă, Felix Alexa a înţeles cât de ingrată era şi situaţia noastă şi ne-a acordat un scurt interviu ce urma să fie montat în orele următoare, pentru a putea fi urmărit la Jurnalul de seară. „Ok!” – mi-a zis, „Dar altă dată să nu se mai repete!”. Şi mi-a întins amabil cartea sa de vizită pe care am folosit-o astăzi ca să-l invit la Mic dejun cu un campion”, a povestit Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

(w882)

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 41

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri. Detectivul Charlie Hudson se întoarce în oraşul său natal din Canada, St John's, unde îşi face un prieten de nădejde: câinele poliţist Rex, a cărui soartă era neclară după moartea fostei sale partenere, ucisă de un infractor periculos. De-a lungul investigaţiilor, Hudson se poate bizui pe sprijinul colegilor săi criminalişti şi pe Donovan, şeful departamentului de poliţie, dar niciun caz nu poate fi rezolvat fără inteligenţa şi "nasul" imbatabil ale simpaticului Rex.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)
 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2