loader
Foto

Digitalizarea, o revoluție în agricultură

Schimbările devin obligatorii și în agricultură, datorită noilor realități: rigorile tehnologice impuse de Uniunea Europeană, dar și provocările geopolitice. Descoperiți în această ediție ”Ferma” în ce fel s-au adaptat fermierii și cum combină sistemele convenționale cu cele moderne.

 

Ferma

Grija pentru pământ și consumatori

Familia Ardeleanu, din Lunca Călmăsuiului, a înființat o exploatație agricolă în zona brăileană a Bărăganului, având în prezent 1700 ha de cultură mare, din care 200 ha pentru culturi semincere și alte 200 ha în sistem BIO, cultivate cu porumb siloz, lucernă, mazăre - pentru hrana animalelor, restul fiind cultivate în sistem conventional cu grâu, rapită, porumb și floarea soarelui.

(w882)

Au început si cu cresterea vacilor de lapte Holstein, ajungând în prezent la 800 de capete, pe care le vor înlocui treptat cu bovine Montbeliarde, rasă mixtă de lapte-carne, cumpărate din Franța și câteva din țară ( tăurași și juninci). Ferma are grajduri moderne, cu tehnologii de ultimă oră, racordate la stații de epurare pentru ape uzate, iar partea grosieră, depozitată în lagune, este folosită ulterior ca îngrășământ pe câmp.

Participă: Nicolae Ardeleanu-investitor și fermier Rigatrans, Viziru, jud. Brăila

Ing. Mădălina Gabriela Ardeleanu-fermier S.C. Pomicola Însurătei, Brăila

Cătălin Ardeleanu-student, viitor medic veterinar

Ing. Viorel Lazăr-șef fermă agricolă

***

Bărăganul dintre ape

După inundațiile din 2006, Liviu Titianu, director tehnic al S.C. Insula Mare a Brăilei, fără să dețină terenuri în zonă, a hotărât să-și înființeze o fermă de cultură vegetală, pe o suprafață în incinta îndiguită. Acum are în administrare 600 ha, pe care cultivă grâu, porumb, floarea soarelui, în sistem convențional, loturi semincere de porumb și, de curând, orzoaică pentru bere și soia.

Avantajul fermei este capacitatea de a iriga integral suprafețele cultivate.

Fiul lui, Matei, de 26 de ani, este licențiat în istorie și în agricultură, are un masterat în agribusiness, în România și un altul în management, în Olanda, pentru o deschidere în lumea afacerilor agricole europene. Liviu si Matei fac parte din CLUBUL FERMIERILOR ROMÂNI.

(w882)

Ca inginer agronom, Matei urcă pe tractor și pe oricare alt utilaj din fermă, urmărind nevoile plantelor și adaptând pe parcurs tehnologiile aplicate. A trecut de la un GPS performant, la utilizarea dronelor pentru tratamente aplicări SPOT, doar acolo unde este nevoie, a montat stații meteo, a început folosirea imaginilor satelitare și monitorizarea sistemelor de irigat, considerând astfel că digitalizarea nu este o simplă evoluție, ci chiar o revoluție în agricultură. Reducerea mare a costurilor duce la creșterea exponențială a productivității. Schimbările devin obligatorii datorită noilor realități și rigorilor tehnologice impuse de U.E, dar și a problemelor geopolitice.

În ferma lor din Urleasca, din Insula Mare, au trecut repede de la convențional la minimum-till si în viitorul imediat la no-till, deci cu o tehnologie conservativă.

Participă: Ing. Matei Titianu-fermier Agrorusava, sat Urleasca, Insula Mare a Brăilei

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

Mai multe detalii la ”Ferma” duminică, 8 septembrie, de la ora 9:00, pe TVR2.

Foto: Pixabay/Modern Farming

 

20:05 Destine ca-n filme

Sezon Nou

*Invitati: Viorica Chiurciu / Duo Costache

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

21:05 Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

*Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale constructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic.

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

*Ep.2: Valea Loarei

Călătoria de-a lungul văii Loarei ne poartă la Chambord, cel mai renumit dintre castelele zonei, la Beauregard şi la Chenonceau-care e înconjurat de şanţuri cu apă-, la Villandry cu grădinile sale idilice, şi, în cele din urmă, la Brézé-cu uriaşa sa fortăreaţă subterană.

 
„Idei și trucuri pentru BAC” la TVR în noul sezon „Forţa ideilor”

Materiile pentru Bacalaureat sunt explicate de profesori într-o manieră atractivă în emisiunea „Forţa ideilor”, care revine la TVR2 din 3 ...

"Cap compas": Melaka - moșteniri

publicat: luni, 31 martie 2025

Situat în imediata vecinătate a unei căi maritime prin care se asigură transportul mărfurilor între Europa, Indiile de Est și mai departe către ...

Ovi: „Sunt pregătit să mă las surprins, să improvizez și să dau tot ce am mai bun”

Din această primăvară, Ovi este provocat la duel de talentata Ilinca Băcilă în competiţia muzicală prezentată de Adrian Enache la TVR 2. „Duelul ...

 

#tvr2