loader
Foto

Despre marteniţa, mărţişorul bulgăresc, miercuri la „Cultura minorităţilor”

Seria de reportaje „Identităţi” din cadrul emisiunii „Cultura minorităţilor” a difuzat pe 4 martie un reportaj „de sezon” despre obiceiurile bulgarilor, odată cu venirea primăverii.

 

Cultura minorităţilor

UPDATE: Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Martenița este numele bulgăresc al Mărțișoarelor, micile podoabe făcute din fire albe și roșii, care se poartă de pe 1 Martie, până pe 30 martie sau până când persoanele care le poartă văd o barză, o rândunică sau un copac înflorit.

Baba însemnând în bulgărește bunică și Mart, luna martie, Baba Marta (echivalentul bulgăresc al Babei Dochia) este o tradiție ce constă în întâmpinarea primăverii ce va urma. Luna martie, conform folclorului bulgăresc, marchează începutul primăverii. Prin urmare, prima zi a lunii martie este o sărbătoare a gonirii iernii și întâmpinării primăverii.

Etnologii presupun că prezența acestei tradiții atât la români cât și la bulgari se datorează substratului comun Daco-Tracic, anterior romanizării la primii și slavizării la ultimii, dar legendele populare îi dau alte origini, care, la bulgari, sunt legate de întemeierea primului lor hanat la Dunăre, în anul 681.

În Bulgaria, legenda mărţişorului este legată de întemeierea statului bulgar şi de momentele nesigure ale începutului, când doi fraţi (băiat şi fată), în încercarea de a găsi locuri prielnic poporului lor, trebuiau să trimită veste că au dat peste astfel de teritorii, printr-un fir alb, agăţat de ciocul unui vultur. Au fost însă surprinşi de armata romană. Răniţi, sângele lor a înroşit, din loc în loc, firul cel alb. Marteniţa aminteşte, de atunci, de sacrificiul lor.

***

Despre „Cultura minorităţilor”

De la armenii din Iaşi, la lipovenii Deltei sau saşii Sibiului, Cultura minorităţilor aduce pe TVR 2 poveştile extraordinare ale oamenilor de diferite etnii care au marcat trecutul, dar şi prezentul ţării noastre.

Difuzate de luni până vineri, de la ora 14:30, emisiunea încearcă să cuprindă ce este semnificativ din istoria şi viaţa celor 18 minorităţi etnice recunoscute oficial. La realizarea ei lucrează Redacţia în Limba Maghiară, cea în Limba Germană şi secţia Alte Minorităţi; aşadar, fiecare zi a săptămânii vine cu reportaje, interviuri şi documentare de la comunitatea maghiară (joi şi vineri), germanii din România (marţi) şi de la celelalte minorităţi (luni şi miercuri).

***

Emisiunea „Cultura minorităţilor” poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

12:30 Cum vă merge ?

Sezon Nou

Producător: Cătălin Heson

13:00 Azi pentru maine

Sezon Nou

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, șsi universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

*Episodul 2

Realizator Constantin Lupescu

Producător Alexandru Munteanu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2