loader
Foto

Galerie foto

Descoperim comorile Azerbaidjanului într-o nouă ediţie „Cap compas”

Duminică, 12 iulie, am ajuns în Azerbaidjan sau „Ţara Focurilor”, aşa cum s-ar traduce în limba iraniană veche. La TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+ am putut descoperi frumuseţea oraşelor Ganja, Khanlar, Gabala, Naftalan, Nij sau Tufandag.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Experiența  adevărată o trăiești dacă  ești bine informat și dacă rămâi cu mintea și sufletul deschise la tot ce este în jurul tău. Ganja, un oraș historic al cărui nume vine tocmai de la poporul persan și care înseamnă comoară, este o comoară la vedere care te încântă nu numai prin  faptul că îmbină tradiția cu modernitatea, ci mai cu seamă pentru că îți dă ocazia unică de a auzi pe alocuri, cu urechile tale, cum sună limba persană.

Unul dintre faimoasele puncte de atracție ale orașului este moscheea Shah Abbas ridicată în anul 1606. Construită în cărămidă roșie, moscheea a fost pentru o vreme o madrasă adică școală islamică, loc in care au fost dascali două dintre cele mai importante personalități ale Azerbaijdanului: eminentul om de știință Mirza Shafi Vazeh și poetul Khaqani.

Gabala este menționată de istorici în scrierile lor încă din secolul I d.H. Mai târziu, sursele istorice arabe numeau această localitate Khazar. Prima  aşezare, vatra oraşului din zilele noastre se găseşte la 20  de km de actualul spaţiu urban.

Continuăm drumul pornind spre Naftalan, care în limba greacă înseamnă petrol sau, mai precis, cumpărător de petrol. Aici este centrul spa-urilor sau băilor de petrol, atât de cunoscute în întreaga lume. Și pentru că în Azerbaijdan se găsesc 9 zone climatice din cele 11 existente pe Pământ te poți bucura în această ţară de clima alpină și de cea sub-tropicală în egală măsură.

„Munți, râuri, cascade, ghețari, izvoare termale și singura sursa de petrol cu proprietăți curative din lume completează tabloul turistic al răspântiilor azere de care te poți îndrăgosti iremediabil. Tufandag este locul unde poți ajunge la propriu cu capul în nori după ce telefericul te duce la peste  4000 de metri altitudine”, spune Elena Dinu, producătoarea TVR a emisiunii.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas

 

 

13:30 Levintza prezintă

Redifuzare

*In cel de-al treilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTA, de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare si realizatoare celebra de costume, prezinta o emisiune dedicata celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei si meseriilor modei.

Emisiunea este o incursiune in culisele modei, cu colectii pline de creativitate, portrete de designer si manechine, tendinte si istoria modei.

“Levintza prezinta” este singura emisiune de moda din Romania, un spatiu video dedicat celor mai importante si creative colectii, saptamanilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare placuta!

Prezentator: Doina Levintza

Realizator: Doina Levintza

Producator: Claudia Nicolau

Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL

14:00 Istorii de bun gust (R)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2