loader
Foto

Galerie foto

De vorbă cu Simona Patraulea, creatoarea celebrei emisiuni „Floarea din grădină”

Sâmbătă, 26 martie, emisiunea „Popasuri folclorice” ne aduce un interviu de colecție cu Simona Patraulea, creatoarea și realizatoarea emisiunii concurs „Floarea din grădină”. De la ora 17:00, la TVR 2 și online, pe TVR+.

 

MIRUNA IONESCU
Popasuri folclorice

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În 1970 o emisiune concurs avea să revoluționeze lumea folclorului românesc. Era vorba de „Floarea din grădină”. Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Maria Dragomiroiu, Nicolae Rotaru, Nicolae Mureșan și multi alți artiști ai folclorului românesc și-au făcut debutul pe scena concursului de televiziune „Floarea din grădină”, iar după câștigarea trofeului, cariera lor a început să cunoască ascensiunea.

Simona Patraulea și Sorin Grigorescu au fost creatorii și realizatorii acestei emisiuni concurs.

„Se formau de cele mai multe ori cozi kilometrice în locul unde se desfășurau preselecțiile. Veneau mii de tineri interpreți de cântec popular care își doreau să participe la Floarea din grădină. Eram nevoiți să apelăm la  poliție pentru a păstra ordinea și pentru a debloca strada unde concurenții așteptau să intre în fața comisiei de selecție", mărturisește Simona Patraulea în interviul acordat actriței Miruna Ionescu. Iată cum fenomenul avalanșei de tineri talentați ce își doreau să se afirme, nu a apărut în România o dată cu emisiunile de import, el a fost declasat încă din anii '70 de Televiziunea Română prin emisiunile concurs „Floarea din grădină" și „Steaua fără nume".

Simona Patraulea, realizator de emisiuni radio și televiziune și-a făcut debutul în TVR alături de Valeriu Lazarov la prima ediție a „Cerbului de aur". Calitatea sa profesională, dăruirea și pregătirea sa au făcut ca în cei 30 de ani de radio și televiziune să devină unul dintre cei mai apreciați realizatori de divertisment ai acelor vremuri.

O data cu ieșirea la pensie a Simonei Patraulea, „Floarea din grădină" a fost întreruptă. Ea a fost reluată, după mulți ani, de o altă echipă de profesioniști, coordonată de producătorul Maria Tănase Marin.

„Când doamna Jana Gheorghiu m-a chemat să-mi încredințeze realizarea emisiunii concurs Floarea din Grădină, am știut că am o misiune grea. Trebuia nu numai să relansez această emisiune, dar și să îi redau strălucirea și amploarea de altădată. Era o provocare profesională pentru mine și, totodată, o dorință de a aduce din nou în atenția publicului acest brand al TVR, Floarea din grădină.  Și împreună cu echipa mea am reușit. Iar confirmarea a venit din partea publicului, pentru care în seara de gală, sala Mihail Jora a fost neîncăpătoare. În aceea seară, geamurile sălii de spectacole s-au spart. Oamenii au stat în picioare pentru a vedea un spectacol de excepție. Îmi pare rău că astăzi acest brand este doar istorie”, spune Maria Tănase Marin.

Este și părerea de rău a Simonei Patraulea, care într-o zi speră să audă din nou genericul emisiunii concurs „Floarea din gradină” la Televiziunea Română.

Sâmbătă, de la ora 17:00, TVR 2 și Popasuri folclorice prezintă un interviu eveniment cu realizatoarea de televiziune Simona Patraulea despre „Floarea din grădină", despre importanța Televiziunii Române în evoluția și promovarea folclorului românesc, despre cariere și oameni.

Din arhiva TVR, vom revedea momente de aur cu artiștii care s-au consacrat prin acest concurs:  Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, Sava Negrean Brudașcu, Angelica Stoican, Laura Lavric, Floarea Calotă, Florin Ologeanu, Nicolae Rotaru, Nicolae Muresan, Dragan Muntean, Maria Apostol.

Despre emisiune:

O dată pe săptămână, TVR 2 vine să întâmpine nevoia de revigorare a tot ce înseamnă lumea satului românesc. „Emisiunea Popasuri folclorice scoate la lumină un patrimoniu extrem de bogat spiritual şi material, promovând zonele etnofolclorice ale ţării într-un mod inedit şi atractiv, înglobând spiritualitatea şi valorile creative şi interpretative, transmise din generaţie în generaţie”, spune producătoarea emisiunii, Maria Tănase Marin.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

7:25 România…în bucate (R)

TVR Târgu Mureş

* Cooking Show

Emisiune realizată de TVR Târgu Mureş

Prezentatori: Costin Miron si Bogdan Moraru

Realizator: Bogdan Moraru

Producător: Costin Miron

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)

7:50 Documentar 360°GEO

* Nomazii din Kârgâzstan (Nomades du Kirghizstan, Franţa-Germania, 2009) Redifuzare

*Cu piscuri atingând peste 7.000 de metri, masivul Tian Shan marchează frontiera dintre China şi Kârgâzstan. De câţiva ani, din cauza accelerării topirii gheţarilor, păstorii semi-nomazi care îşi urcă primăvara turmele pe păşunile alpine au tot mai multe probleme la traversarea cursurilor de apă, transformate în torenţi.

Realizator: Wolfgang Mertin

Redactor: Corina Feleagă

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2