loader
Foto

Dacă doriţi să revedeţi... Lavinia Betea la "Mic Dejun cu un Campion"

Sâmbătă, 2 iulie, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura v-a propus să revedeţi o ediţie de colecție "Mic Dejun cu un Campion". Invitată a fost Lavinia Betea, unul dintre cei mai perseverenţi cercetători ai istoriei României recente.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Membră a L’Association Francaise de Psyhologie Politique şi al Asociaţiei Psihologilor din România şi unul dintre fondatorii Asociaţiei Ziariştilor din România, scriitoare şi colaboratoare a multor emisiuni tematice de televiziune şi radio, istoric reputat, psiholog, profesor universitar şi cercetător asiduu al istoriei recente, prof. univ. dr. Lavinia Betea a acceptat invitaţia de a fi alături de telespectatorii TVR la "Mic Dejun cu un Campion’’.

(w882)

Cărţile sale, scrise cu un condei alert şi incisiv, dezvăluie cu preciezie contexte istorice, destinele personalităţilor politice, culturale şi militare care au jucat un rol major în istoria ultimilor 100 de ani. Un cercetător versat care ştie să sustragă esenţialul din valul de documente pe care le parcurge, Lavinia Betea individual sau împreună cu colaboratorii săi apropiaţi îşi face o datorie din a dezvălui multe fapte şi documente istorice ascunse până acum pe rafturile depozitelor cu arhive.

Lista titlurilor semnate de invitata noastră din această dimineaţă este lungă şi nu ne putem permite decât să selectăm câteva dintre ele, pe care vă şi îndemnăm să le citiţi: 2001- ’’Lucreţiu Pătrăşcanu. Moartea unui lider comunist’’ (Premiul ’’Nicolae Bălcescu al Academiei Române în 2003) / 2008 - ’’Psihologia politică. O disciplină’’ / 2012 - ’’Lungul drum spre nicăieri. Germanii din România deportaţi în URSS’’ (cu Cristina Diac, Florin Razvan Mihai, Ilarion Tiu) / 2012 – ’’Lungul drum spre nicăieri. Germanii din România deportaţi în URSS’’ / 2015 - ’’Am făcut Jilava în pantofi de vară. Convorbiri cu Ioana Berindei’’ / 2015 - ’’Viaţa lui Ceauşescu. Tiranul’’ vol. III (cu Florin Răzvan Mihai şi Ilarion Tiu) / 2010/2017 - ’’Poveşti din cartierul Primăverii’’ / 2018 - ’’Ultimul an din viaţa Elenei Ceauşescu’’.

(w882) mic dejun

"Prof. Lavinia Betea este unul dintre specialiştii care s-au apropiat cu îndrăzneală şi cumva, contra curentului încetăţenit de stigmatizare absolută a ultimilor 50 de ani. Cu atenţie, obiectivitate şi conştinciozitate de cercetător stăpân pe mijloacele sale de evaluare şi selecţie, invitata noastră şi-a propus să facă o radiografie cât mai exactă a unei etape istorice ale cărei reziduuri stăruie încă în memoria noastră, din simplul motiv că încă trăiesc generaţii care reprezintă legătura vie a celor două epoci, înainte şi după 1989", explică Ileana Ploscaru Panait, producătorul "Mic dejun cu un campion".

Analiza istorică ne priveşte cu atât mai mult cu cât, tensiunile din societatea românească, inclusiv discursul şi etichetările politice actuale se bazează pe această dublă direcţie. Istoria umanităţii a dovedit că nu există o paradigmă perfectă dar că este necesar să ne distanţăm conştient şi cu bunăvoinţă de evenimente, tocmai pentru a le putea vedea eliberaţi de constrângerile de orice fel. Un demers la fel de folositor şi generaţiilor care s-au succedat după momentul de răscruce din 1989, pentru care, cei 50 de ani de comunism original românesc nu mai reprezintă o experienţă trăită, ci o temă de studiu necesar pentru a înţelege exact contextul acestor zile.

’’A da vina exclusiv pe anii trăiţi în comunism pentru toate neîmplinirile de azi, e ca şi cum nu ai putea avea o reacţie adecvată la nou", spune Lanivia Betea

Rezultă cărţi de istorie foarte serioase, expuse însă într-o manieră foarte accesibilă, în aşa fel încât se pot parcurge ca o lectură extrem de antrenantă. O apariţie destul de recentă, ’’Ultimul an din viaţa Elenei Ceauşescu’’, a fost motivaţia invitaţiei adresate Laviniei Betea pentru a se întâlni în grădina magică de la Librăriile Cărtureşti, cu Daniela Zeca Buzura. Sâmbătă, de la ora 10:00 la TVR 2".

(w882) mic dejun

 

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2