loader

De la pasiunea pentru vinuri, la cronicile cimitirului Bellu

Poveştile acestei săptămâni sunt prezentate de Iuliana Marciuc  la „Destine ca-n filme” - marţi 21 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 2.

 

Iuliana Marciuc
Destine ca-n filme

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

La numai 18 ani, cu sprijinul tatălui ei, Marinela Ardelean a plecat în Italia şi s-a stabilit la Treviso, foarte aproape de Veneţia. Aici a început să studieze din pură pasiune lumea vinului, iar acum deţine o diplomă MBA (Master în Business Administration) în vinuri, fiind specialist în şampanie şi devenind una dintre puţinele femei somelier din România.  Dar Marinela mai are o licenţă în Economie, este viitoare licenţiată în Drept şi vorbeşte fluent cinci limbi străine: italiana, engleza, franceza, spaniola şi rusa. La numai 32 de ani, românca noastră este profesor în Roma, la "Italian Chef Academy ", Brand Manager Worldwide pentru cel mai mare producător de vin spumant premium din Italia, membru în juriu la concursuri naţionale şi internaţionale de vinuri. Iar începând de anul trecut, Marinela şi-a propus să promoveze vinurile premium româneşti peste tot în lume.

Bucureşteanul Paul Filip are 77 de ani şi este supranumit „cronicarul de la Bellu”. De mai bine de 40 de ani, el studiază cel mai important cimitir din ţară, iar pasiunea pentru istoria locului a venit întâmplător: mergând la o înmormântare, a fost fascinat de monumentele de la Bellu şi s-a decis să afle povestea lor. După o muncă asiduă de cercetare, Paul Filip a publicat patru cârţi în care se regăsesc poveştile de viaţă a celor care-şi odihnesc sufletele în acest loc.

Emisiunea „Destine ca-n filme” poate fi urmărită şi la TVR HD miercuri, 22 aprilie, de la ora 20.10.


***

Emisiunea „Destine ca-n filme poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


11:00 Comori uitate din bazinul Mediteranei

Documentar* (Tresors oublies de la Mediterranee, Franţa, 2016) PREMIERA

*Bazinul mării Mediterane este regiunea care adăposteşte cele mai multe situri înscrise în patrimoniul mondial UNESCO din lume. Această bogăţie este atât de strălucitoare, încât lasă în umbră adevărate bijuterii: comorile uitate ale Mediteranei.

Regia: Jerome-Cecil Auffret

* Muzeul de arheologie din Salonic

După 2.000 de ani de tăcere şi mister, sora vitregă a lui Alexandru Macedon-regina Thessalonica, soţia regelui Cassandru-ne spune povestea ei, cea a poporului ei şi a oraşului Salonic, înfiinţat de soţul ei.

Muzeul de arheologie din Salonic adăposteşte între zidurile sale statui, obiecte folosite în viaţa de zi cu zi, opere de artă, bijuterii, rugăciuni emoţionante scrise pe papirus.

11:30 Hoţomanii de la templu

(Monkey Thieves, Olanda, 2008)

Regia: Richard Kirby

Narator: Sean Pertwee

Oraşul Jaipur din nord-vestul Indiei este căminul celei mai obraznice şi mai zgomotoase cete de maimuţe pomenită vreodată. Banda Galta numără 60 de membri, toţi din specia macacus rhesus, cu un statut privilegiat: deoarece localnicii îi consideră descendenţi din Hanuman, Regele-maimuţă, li se permite să locuiască lângă un templu hindus de la periferia oraşului şi credincioşii care vin să se roage le aduc ofrandă fructe şi alune.

Seria Hoţomanii de la templu le spune povestea.

 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2