loader
Foto

De la o afacere mică în cultura vegetală la o fermă de succes

A devenit fermier, începând cu anul 2004, iar povestea tânărului care a preluat de la tatăl său o mică afacere şi a transformat-o într-o fermă modernă. Emisiunea "Ferma" se difuzează în fiecare duminică, de la ora 9:00, la TVR 2.

 

Ferma

Muncă... Pricepere... Ştiinţă... Pasiune... Aproape de Corabia, în comuna Rusăneşti, un tânăr oltean a preluat de la tatăl său, după terminarea studiilor, o afacere în cultură vegetală întinsă pe 600 de hectare (în proprietate şi în arendă). Foloseşte apa din puţurile forate pentru irigaţii, cu tamburi şi pivoţi, şi, mai nou, cu o bandă de picurare la porumb, îngropată în sol la 50 de cm (numai pentru 90 de hectare). Aşa a devenit fermier, începând cu anul 2004. Povestea lui, care au fost paşii şi ce a reuşit să realizeze, duminică, 24 iulie, de la ora 9:00, la "Ferma".

De peste 15 ani se ocupă şi de zootehnie, de vaci de lapte şi, mai recent, de carne. A accesat fonduri europene în două etape, pentru construirea şi modernizarea grajdurilor, achiziţionarea de juninci gestante Holstain, celule de siloz, F.N.C şi lagune pentru dejecţii. Pe pajiştile bine întreţinute creşte vaci de carne din rasa Limousine. Într-un grajd a amenajat linii de îngrăşare pentru tineretul bovin, dat spre abatorizare după 12 luni. În altul, o maternitate-creşă pentru viţei cu 150 de creşe curate şi aerisite. Toate animalele fermei sunt monitorizate prin brăţări-colier, iar grajdurile au perii, ventilatoare, duşuri şi racloare. Sala de muls este într-o clădire separată, cu 2x18 posturi şi cu sală de aşteptare.

Dacă vreţi să renunţaţi la zgomotul şi agitaţia marilor oraşe, dacă aveţi un petic de pământ unde aţi vrea să vă cultivaţi roşii bio sau pur şi simplu doriţi să aflaţi cum se face agricultura modernă, atunci emisiunea "Ferma", de la TVR 2, vine cu toate răspunsurile pe care le doriţi.

În fiecare duminică, echipa emisiunii de pe TVR 2 ne prezintă interviuri şi reportaje, unde eroii sunt fermierii, îndeosebi mici şi mijlocii, şi ne oferă informaţii şi sfaturi direct de la cei care au reuşit să transforme cele câteva hectare într-o veritabilă fermă modernă.

16:00 Educatia la putere (R)

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Pui pe sticlă , paine naan si creier cu ciuperci

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2