loader
Foto

De la o afacere mică în cultura vegetală la o fermă de succes

A devenit fermier, începând cu anul 2004, iar povestea tânărului care a preluat de la tatăl său o mică afacere şi a transformat-o într-o fermă modernă. Emisiunea "Ferma" se difuzează în fiecare duminică, de la ora 9:00, la TVR 2.

 

Ferma

Muncă... Pricepere... Ştiinţă... Pasiune... Aproape de Corabia, în comuna Rusăneşti, un tânăr oltean a preluat de la tatăl său, după terminarea studiilor, o afacere în cultură vegetală întinsă pe 600 de hectare (în proprietate şi în arendă). Foloseşte apa din puţurile forate pentru irigaţii, cu tamburi şi pivoţi, şi, mai nou, cu o bandă de picurare la porumb, îngropată în sol la 50 de cm (numai pentru 90 de hectare). Aşa a devenit fermier, începând cu anul 2004. Povestea lui, care au fost paşii şi ce a reuşit să realizeze, duminică, 24 iulie, de la ora 9:00, la "Ferma".

De peste 15 ani se ocupă şi de zootehnie, de vaci de lapte şi, mai recent, de carne. A accesat fonduri europene în două etape, pentru construirea şi modernizarea grajdurilor, achiziţionarea de juninci gestante Holstain, celule de siloz, F.N.C şi lagune pentru dejecţii. Pe pajiştile bine întreţinute creşte vaci de carne din rasa Limousine. Într-un grajd a amenajat linii de îngrăşare pentru tineretul bovin, dat spre abatorizare după 12 luni. În altul, o maternitate-creşă pentru viţei cu 150 de creşe curate şi aerisite. Toate animalele fermei sunt monitorizate prin brăţări-colier, iar grajdurile au perii, ventilatoare, duşuri şi racloare. Sala de muls este într-o clădire separată, cu 2x18 posturi şi cu sală de aşteptare.

Dacă vreţi să renunţaţi la zgomotul şi agitaţia marilor oraşe, dacă aveţi un petic de pământ unde aţi vrea să vă cultivaţi roşii bio sau pur şi simplu doriţi să aflaţi cum se face agricultura modernă, atunci emisiunea "Ferma", de la TVR 2, vine cu toate răspunsurile pe care le doriţi.

În fiecare duminică, echipa emisiunii de pe TVR 2 ne prezintă interviuri şi reportaje, unde eroii sunt fermierii, îndeosebi mici şi mijlocii, şi ne oferă informaţii şi sfaturi direct de la cei care au reuşit să transforme cele câteva hectare într-o veritabilă fermă modernă.

5:00 Documentar360°GEO

* Maeştrii culinari de la templu (Temple Food, l’âme de la cuisine coréenne, Franţa-Germania, 2021)

*În templul Gameunsa din Coreea du Sud, aflat în munţi departe de agitaţia urbană, locuiesc trei călugăriţe budiste hotărâte să conserve tradiţiile gastronomice practicate în mânăstirile coreene de şaptesprezece secole.

Adevăraţi maeştri culinari, ele respectă reţetele ancestrale şi gătesc doar cu ingrediente naturale. Unele dintre preparatele gătite astfel au şi virtuţi terapeutice antiinflamatorii, anticancerigene...

(Reluare)

6:00 Cap compas

* Cronologii la timpul prezent

*Cunoastem șsi aflam franturi din cărti din albume de artă, din splendoarea unor filme istorice ori din scene ale minunatelor productii cinematografice din ce perspective poate fi cunoscuta Roma
Orasul este insa iubit si pentru fiecare crampei de sacralitate decupat din universul citadin.
Piazzete,scalinate,fontane... termeni deveniti aproape o lingua franca...sunt companioni de-a lungul unui itinerar in Cetatea Eterna in care se impletesc profanul cu sfintenia.

Producător: Elena Dinu

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2