loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XXI)

“...căci ne naștem pentru o durată neînsemnată și chiar și acest răstimp care ne-a fost dat zboară atât de repede, cu o asemenea iuțeală, încât pe toți, cu prea puține excepții, viața îi părăsește tocmai când sunt mai pregătiți de viață.” Seneca, Scrisori morale către Lucilius

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Marți, 14 aprilie

DESPRE BĂTRÂNEȚE (I)

În secolul întâi după Hristos, mai exact în anul 65 al vechii Rome, Seneca cel tânăr, (fiul veneratului său tată, tot Seneca), scrie 124 de epistole către prietenul său “nevârstnic” Lucilius, procurator al Siciliei în acea vreme.

Pe lângă faptul că aici aflăm cea dintâi împărțire limpede a filosofiei în: morală, fizică și logică, în aceste scrisori, un adevărat manual de bună trăire a vieții, am găsit prima asumare fără exagerări, fără lamentații, dar și fără euforii, a bătrâneții.

Citindu-i cele două tomuri, am înțeles ușor că, în chip curios și admirabil, Seneca-fiul, cel atât de spartan și auster în înfățișarea sa publică, era un andaluz focos, născut în sudica provincie hispanică Baetica, închinată romanilor.

Tânărul Seneca, apreciatul filosof de mai târziu, nu a apucat să își prețuiască senectutea, deși scrisese despre ea, fiindcă s-a sinucis, la doar șaizeci și ceva de ani, acuzat fiind de trădare de către excentricul Nero, căruia îi era sfătuitor.

În urmă cu un sfert de veac, când nu pricepeam mai nimic despre vâltorile ce vor veni, blindată cu preceptele înțeleptului roman, m-am dus să-i iau un interviu regretatului Alexandru Paleologu, fără să bănuiesc vreo clipă că aceea va fi ultima sa mărturisire făcută unui jurnalist.

Știind de la autorul scrisorilor către Lucilius că intensitatea anilor trăiți cântărește mai mult decât o viață lungă, că cine este pretutindeni nu e nicăieri , “că planta mutată prea des nu prinde tărie” și că “memoria deșteaptă chinul fricii”, l-am întrebat, firește, pe fostul  ”ambasador al golanilor”, cel care îndurase închisoarea, tortura și tăiase pieziș trei regimuri politice, ce crede despre bătrânețe.

Îmi amintesc că mi-a zâmbit atunci cu o bunăvoință care netezise demult toate grozăviile lumii și mi-a spus: “Tinerețea nu-i nici pe departe o virtute, așa cum ne iluzionăm când suntem cruzi, iar bătrânețea e un dar, cu condiția să rămâi, cât de cât, sănătos “.

Dacă azi îi mai dau sau nu dreptate, vom ști mâine, când tot despre bătrânețe plănuiesc să scriu, dar până atunci,

gânduri bune, cu drag,

DZB.

20:00 Planuri diabolice

Film* Planuri diabolice (Evil doctor-SUA, 2018) PREMIERĂ

Regia: Brian Skiba

Cu: Dina Meyer, Jen Lilley, Corin Nemec

*Thriller. Matt şi Aubrey, un cuplu tânăr şi de succes din lumea show-business-ului californian, se pregătesc de venirea pe lume a primului lor copil şi apelează la un medic renumit din Los Angeles, Natalie Barnes. Dar, dincolo de faţada profesionistei amabile şi impecabile, doctoriţa e o veritabilă sociopată, care-şi manipulează pacienţii şi care va încerca să-l seducă pe Matt şi s-o ucidă pe soţia lui.

*

Redactor: Vlad Ţurcan

21:45 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2