loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XXVI)

“Se întâmpla întocmai cum îi spuseseră shuarii: În timpul zilei, omul şi pădurea există deopotrivă. Noaptea însă, omul e pădurea.” (LUIS SEPULVEDA, "Bătrânul care citea romane de dragoste", Ed. Polirom, 2001)

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

MARȚI, 21 aprilie

MASA FĂRĂ SCAUNE

Antonio Jose Bolivar e un om singur. Cândva a avut o nevastă, dar a murit de febra junglei. De atunci, trăiește ca un ins urmărit doar de propria umbră. E un tip alb, pierdut între triburile din valea umedă a Amazonului.

Se împrietenește cu Nushino, cârmuitorul băștinașilor, dar aceștia îl izgonesc din rândul lor, când albii colonizatori îi atacă.

Bolivar e iar singur.

Dacă până acum istoria vi se pare prea sumbră, veți vedea cum ea se luminează treptat și devine de pus la inimă: “Atunci îşi construise masa cu picioare lungi, pe care o folosea ca să mănânce fără să se-aşeze şi mai ales ca să citească romane de dragoste.”

Ei, da, aici stă secretul: bărbatul neînsoțit de nimeni pricepe deodată că antidotul împotriva “otrăvirii letale a vârstelor “ e cititul. Eu însămi, citind povestea magică despre citit, m-am întrebat, nu o dată, cum va fi arătând și cum trăiește autorul.

În 2014, la un Târg Internațional al Cărții, din Beirut, am avut și răspunsurile: l-am cunoscut pe chilianul Luis Sepulveda, sosit acolo pentru cea de a 36-a traducere a romanului său, “Bătrânul care citea romane de dragoste”, apoi m-am dus să îl aud la o conferință într-un ... mall.

Nu mai trăisem o întâmplare ca asta: aproape șase sute de persoane zbătându-se printre rafturile cu pastă de dinți și detergenți, ca să vadă un autor de bestseller.
Când a apărut, negricios, energic, cu o cruce mare pe piept, atârnată pe un lanț de argint, cineva a strigat: “e-atât de scund și crăcănat !” Unii au râs, dar au uitat repede, când el a început să le vorbească.

De la Sepulveda am învățat să scriu scurt și să am păreri doar despre ce am trăit cu profunzime.

La sfârșit, când cineva a îndrăznit să i se adreseze, vrând să afle dacă se simțea mai mult jurnalist decât scriitor, rătăcitorul plecat din deșertul Atacama, a țâșnit printre rafturi și a dat se ascundă în mulțime: “Nu sunt nici jurnalist, nici scriitor. Nu știu să fiu, o iau tot timpul de la capăt!”

În 16 aprilie, Luis Sepulveda s-a stins în Spania, răpus de coronavirus. Câteva țări europene au difuzat în seara morții “Bătrânul și cărțile”, ecranizarea lui Rolf de Heer după romanul său, cu Richard Dreyfuss în rolul principal.

Au trecut niște zile. Eu încă mă gândesc la masa fără scaune și la bătrânul Bolivar, care citește în picioare.

Pe mâine, cu drag, DZB.

***

Fotografie de: Dănuț Cristișor

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2