loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XIV)

„Nu am nevoie de o religie pentru a crede. Bunătatea este religia mea.” Dalai Lama

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Luni, 6 aprilie

CU FEȚELE ÎN LUMINĂ

De când a devenit virală pe Internet, fotografia aceasta, publicată de CNN, a fost interpretată în fel și chip. În ultima vineri a lunii martie, în plină pandemie de coronavirus, prestigiosul canal de televiziune a instituit ca mondială această imagine surprinsă în Israel, cu doi paramedici care au coborât din mașina lor cu remedii de prim ajutor și instrumentar, ca să se roage afară, pe caldarâm.

Abraham Mintz e evreu, aşa că s-a aşezat cu faţa către Ierusalim, în timp ce Zoher Abu Jama, ca orice musulman, s-a îndreptat către Mecca. Cei doi paramedici tocmai veniseră de la o intervenţie din sudul oraşului Be'er Sheva, unde o femeie în vârstă de 41 de ani acuza grave probleme respiratorii, comentează CNN, după ce mai devreme răspunseseră apelului unui bărbat septuagenar, care le solicitase sprijinul.

Aflăm că cei doi sanitari sunt prieteni buni și participă la aceeași misiune împreună, de două-trei ori pe săptămână, dar ceea ce CNN nu mai relatează, din motivele oricărei știri succinte și de impact, dar ce vedem clar din fotografie este faptul că ei lucrează pentru Organizația Internațională AFMDA, mai exact; nu sunt paramedici în sensul clasic al cuvântului și nici angajați ai statului Israel.

E un lucru știut că AFMDA este o fundație care folosește de obicei prestațiile voluntarilor din toată lumea, așa încât, văzuți în acaestă notă, un israelian și un musulman s-au alăturat să pună umărul pentru ceilalți nu pentru că au fost nevoiți să presteze pentru același patron, corporație sau trust, ci pentru că au ales liber și, dincolo de bariere culturale sau religioase, au vrut și au înțeles să facă binele, atunci când semenii lor au nevoie să îl primească.

Contestații față de valoarea iconică și umană a acestei fotografii am citit, din păcate , în câteva limbi, fiindcă cine nu are propria viață spirituală ori nu și-o pricepe deplin, nu o va pricepe nici pe a altuia, așa încât au existat comentarii de tipul: “Pentru care motiv am considera această imagine valoroasă sau atât de emoționată? Cei doi stau cu spatele, ca doi adversari” sau: “ De la Dumnezeul evreului să vină speranța, nu vreau să aud despre musulmani” și, nu în ultimul rând, refuzuri lipsite de o minimă șansă de conciliere: “Despre ce vorbim, despre Israel?! Dar mai lăsați-mă cu asta, totul stă acolo pe un butoi cu pulbere și oricine mi-ar arăta altceva nu e decât propagandă!”

În fapt, ar fi elementar să știm că, între cei doi, Abraham Mintz se roagă către “ zidul de apus”, al plângerii, conform religiei sale, în timp ce Zoher Abu Jama trebuie să rămână cu fața înspre răsărit, așa cum îi cere credința lui.

(w882)

Mai departe de atât, ar trebui să mai dăm credit prieteniei, altruismului și compasiunii, ceea ce ar face într-adevăr ca această imagine, cu doi bărbați rugându-se pe trotuar să nu mai fie o excepție, ci doar o ipostază fericită, de reculegere, cu doi oameni aflați în timpul muncii lor și care s-au oprit o clipă să stea cu fețele în lumină, indiferent de Dumnezeul care îi susține.

Pe mâine, cu drag, DZB.

Citiți toate paginile din Jurnalul de carantină pe pagina de Facebook a emisiunii "Mic dejun cu un campion"!

 

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 41

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri. Detectivul Charlie Hudson se întoarce în oraşul său natal din Canada, St John's, unde îşi face un prieten de nădejde: câinele poliţist Rex, a cărui soartă era neclară după moartea fostei sale partenere, ucisă de un infractor periculos. De-a lungul investigaţiilor, Hudson se poate bizui pe sprijinul colegilor săi criminalişti şi pe Donovan, şeful departamentului de poliţie, dar niciun caz nu poate fi rezolvat fără inteligenţa şi "nasul" imbatabil ale simpaticului Rex.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)
 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2