loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (V)

“Se poate muri de supărare? De disperare? De sentimentul zădărniciei?” PAUL GOMA

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Joi, 26 martie

CÂND TOBA TACE

Titlul acesta incitant și superb nici măcar nu e al meu, ci al lui Paul Goma în 1968, când își făcea intrarea în literatura română cu o povestire publicată în revista “ Luceafărul “ și intitulată astfel. Iar azi , după mai bine de cincizeci de ani, mă întreb și vă întreb pe toți, știm cu adevărat ce se întâmplă când toba tace?

Căci după amuțirea autorului lui “Ostinato” suntem cam singuri, suntem pe cont propriu.

Percuționist perfect, el a bătut în tobă toată viața, făcând-o să răsune neîncetat, dar poți să bați în tobă pentru surzi? Cu siguranță, surdă am fost eu însămi când l-am întâlnit - prima și singura dată- la Paris, în martie 2013, la Salon du livre și nu am fost în stare să îl conving să înregistrăm ce ne spuneam , deși n-am vorbit mult, ci preț de o cafea și un biscuit (pe care în bistroul târgului de carte , ți-l puneau oricum, lângă paharul de carton) . Eu mă aflam acolo doar ca autor și nu ca jurnalist pentru televiziune, așadar, nu aveam decât reportofon, pe care Paul Goma nu l-a acceptat.

Era supărat, într-un amestec nemaintâlnit pentru mine de indignare și seninătate-n-am luat câte un loc la mesele așezate în interior, pe o mochetă verde, ci am stat pe jos, ca tinerii care citeau, sprijiniți de rucsacuri și l-am ascultat cum se mira: “ Cum se poate ca Nicolae Breban să fie aici, la standul României, dar eu, nu? Nu m-au chemat, nu mi-a dat nimeni niciun telefon sau un email, ceva...”

Nu știam ce să spun , eu îi descoperisem cărțile abia în 1986, citindu-le în franceză, pe ascuns și fiind atât de mândră și încrezătoare că un român ca el fusese tipărit la Gallimard, dar și în Germania, în Spania-iar acum Paul Goma stătea în fața mea. Matei Vișniec ne prezentase și ne lăsase să schimbăm o vorbă, iar marele romancier și disident arăta calm, la București mă învățaseră pe toate vocile că e vehement și mofluz, stătea cu spatele lipit de un parapet de rigips (ce reflex de refugiat hăituit, mi-am zis atunci) și privea înainte prin ochelarii lui groși, inspira forță, convingere, cu barba sa complet albă, răsfirată cumva peste gulerul de lână, rulat, iar peste puloverul acela purta un altul, ca mantia unui prelat, cu niște nasturi uimitori, de lemn.

Pentru că era tot timpul în profil, nu îmi puteam lua ochii de la nasturii aceia neobișnuiți, dar potriviți cu el, vocea- îmi amintesc exact- era a unui suflet învățat să fie singur și care se-ntărise prin singurătate- împlinea 77 de ani, dar îi puteai acorda toate vârstele, iar la sfârșit m-a întrebat, fără nicio legatură cu ce vorbisem:

“ Ești nora lui Buzura, nu-i așa? “

“ Da, i-am răspuns atunci, de paisprezece ani.”

“ Greu să respire câte doi prozatori în aceeași familie, dar, dacă ați rezistat 14 ani, o să mai rezistați”.

Cu drag, pe mâine, DZB.

Citiți toate paginile din Jurnalul de carantină pe pagina de Facebook a emisiunii "Mic dejun cu un campion"!

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2