„Artiştii adevăraţi vor exista în continuare. Arta lor e un mod de existenţă”
miercuri, 17 noiembrie 2021
Invitatul Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 10:00, a fost Dan Dediu, compozitor, profesor şi rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

„Sunt un fanatic al viitorului, mărturiseşte compozitorul Dan Dediu adăugând: Muzica e infinită, un act de libertate interioară pe care trebuie să ţi-l asumi”.

„Compozitorul se duce acasă, strânge din dinți și începe să se gândească la o nouă piesă”, acesta ar fi firescul zilei unui creator de muzică, dincolo de cafeaua de dimineaţă. Destinul – în care Dan Dediu crede cu convingere – l-a dus în multe alte direcţii. La profesorat, la emisiuni de televiziune, la scris, într-o aventură ce a început cu studiul pianului şi venirea din Brăila natală, în Bucureşti la şcoala de muzică – liceu şi conservator – pentru a călători apoi în toată lumea ca bursier şi mai apoi cu concerte. Exemplificative sunt câteva dintre aceste stagii definitorii pentru cariera sa ulterioară: bursa Herder şi A.Berg/Viena, IRCAM/Paris, New Europe College/Bucureşti, Colegiul de Ştiinţe/Berlin, Villa Concordia – Bamberg/Viena. Fiecare loc a însemnat întâlnirea nu numai cu colegi de generaţie din mai multe ţări ale lumii ci şi cu profesori şi mentori care l-au învăţat ce înseamnă drumul atât de complicat şi complex al componisticii.

(w640)

Bursa de la Viena - la care a putut accede abia după evenimentele din 1989 -, a însemnat descoperirea unei alte lumi. De la sălile de studiu din România unde adesea se întrerupea lumina şi tânărul Dan Dediu se încăpăţâna să-şi termine de interpretat partitura, chiar şi pe întuneric – un exerciţiu ce l-a ajutat din plin – la feeria luminilor, eleganţa şi sălile de spectacole şi concerte din capitala Austriei, orchestrele şi muzicienii ce concertau aici. Toate au însemnat o revelaţie a adevăratului univers al muzicii şi o descoperire treptată a marilor compozitori.

„Muzica te scoate din tine!”, spune Dan Dediu în deplină admiraţie pentru personalitatea şi muzica lui Maurice Ravel, compozitorul care a creat celebrul „Bolero” – cel mai lung crescendo din istoria muzicii -, interpretat atât de magistral de două orchestre sub bagheta a doi dirijori legendari: Sergiu Celibidache (în 1971) şi Valeri Gherghief (în 2016). Ambele versiuni subiect de studiu pentru Dan Dediu şi studenţii săi pentru că, nu-i aşa, „Muzica trăieşte prin interpretare!”.

La cei 54 de ani, Dan Dediu a compus genuri diverse: patru simfonii şi piese pentru orchestră, şapte concerte, cinci cvartete de coarde, muzică de cameră, piese pentru pian, muzică de cor, electronică, trei opere iar activitatea sa continuă cu acelaşi entuziasm cu noi şi noi compoziţii, îmbogăţindu-şi permanent repertoriul componistic.

„Dacă după trei minute muzica ta nu spune nimic celui care te ascultă, l-ai pierdut!”, este convingerea sa atât ca muzician, cu un îndelungat exerciţiu concertistic dar şi ca profesor pentru multe generaţii de studenţi care i-au trecut pe la catedră. La cei 54 de ani, are carisma de a convinge, de a mobiliza, de a da încredere celor tineri în forţele lor. De altfel, Dan Dediu a coordonat în calitate de director artistic mai multe ediţii ale festivalului „Săptămâna Muzicii Noi’’ (1999, 2001, 2007 şi 2008) şi două ediţii ale festivalului „Profil” (2004 şi 2006). Şi tot ca educaţie muzicală pentru tânăra generaţie Dan Dediu s-a lansat în două proiecte unice pe piaţa media de la noi: „Aventura sunetelor”, la TVR Cultural, o emisiune ce a însumat 88 de episoade – distinsă cu premiul ATF în 2004 – şi „Muzici dintr-o expoziţie” (2008-2009). Aceste realizări au fost răsplătite cu două distincţii importante: Ofiţer al Ordinului „pentru Învăţământ” (2004) şi Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural” (2009).

(w640)

Debutul acestei perioade aflate sub semnul molimei, l-a demobilizat pentru o scurtă perioadă de timp, ca pe cei mai mulţi dintre artişti dar, caracterul său ambiţios nu l-a lăsat să se risipească. „Trăim în epoci muzicale sau mai puţin muzicale. Acum ne aflăm sub semnul nefericit al unei rupturi. După o vreme mi-am dat seama că pentru mine a însemnat o regăsire. După o scurtă pauză am înţeles că trebuie să caut ceea ce mă defineşte şi am început să trăiesc din nou, să compun, să caut profunzimea lucrurilor ce ni se întâmplă. Şi aşa s-au născut mai multe compoziţii pe care încerc ’să le pun în operă’ cum se spune, împreună cu mai mulţi muzicieni”.

„Muzica mea este torenţială!”, mărturiseşte Dan Dediu. „Sunt născut pe malul Dunării, la Brăila, în zodia peştilor şi sunt convins că fiecare are un destin, că anturajul, educaţia, locul în care am venit pe lume au o mare importanţă în viaţa noastră. Aşa că, atunci când mă gândesc la muzică, nimic altceva nu mă poate influenţa. Scriu repede. Mai ales dimineaţa, la prima oră. Nu las niciodată să treacă timpul. Ideile îmi vin ca un şuvoi. Au energie şi sens. Am idei mai multe decât pot eu scrie şi atunci nu mă sfiesc să le împărtăşesc celorlalţi. Trebuie să te descoperi tot timpul. Să munceşti mult. Să perseverezi. Să crezi. Nu poţi să aştepţi să-ţi vină inspiraţia aşa... din neant. Trebuie s-o cultivi. Zi de zi!’’.

Două cărţi semnate de Dan Dediu reţin acum atenţia tocmai pentru că vin din partea unui muzician care şi-a împărţit existenţa între studiul asiduu, creaţie şi profesorat. Sunt două apariţii editoriale ce relevă fiecare o altă latură a personalităţii celui invitat astăzi la „Mic dejun cu un campion”.

Prima, „Dan Dediu sau compoziţia ca metaforă şi adevăr” (2018) o ediţie îngrijită şi coordonată de Olguţa Lupu, o culegere de texte şi interviuri apărută la Editura Muzicală şi cea de-a doua, „Cei 9 ’i’ sau cum compunem. Posibil ghid de compoziţie după metoda ficţionalistă” (2012) ce a văzut lumina tiparului la Editura Didactică şi Pedagogică, rezultat al experienţei de pedagog şi manager în învăţământul artistic ca profesor la catedra de componistică şi rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

(w640)

Activitatea de cercetător şi istoric al muzicii s-a concretizat şi în alte apariţii editoriale: monografia Ludovic Feldam şi cea dedicată lui Dan Constantinescu (aceasta împreună cu soţia sa, Valentina Sandu-Dediu), un volum de eseuri („Radicalizare şi guerrilla”), precum şi multe studii, articole şi conferinţe. Cărţile sale au fost publicate atât în ţară cât şi de alte edituri internaţionale precum Peermusic (Hamburg/New York) şi Lucian Badian Editions (Ottawa).

Se bucură de apreciere unanimă şi este onorat cu premii naţionale (opt premii ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Premiul Academiei Române, Premiul Enescu) şi internaţionale (Viena, Dresda, Paris, Berlin, Ludwigshafen) de compoziţie şi interpretare; CD-uri cu compoziţiile semnate de Dan Dediu au apărut în ţară (Societatea Română de Radiodifuziune, Editura Muzicală), în Germania (Pro Viva, Cavalli Records, Neos), în îndepărtata Australie (Move Records) şi în Olanda (NM Extra).

Nu putem să facem o recenzie asupra creaţiei lui Dan Dediu. Nu putem şi nici nu ne-am propus aşa ceva dar, îi putem asculta oricând muzica. Este cu siguranţă o carte de vizită pe care doar opera o poate oferi creatorului său.

Şi, ca exerciţiu de interferenţă a artelor, Dan Dediu, invitatul de astăzi de la Mic Dejun cu un Campion a intrat într-un dialog al sunetelor şi culorilor cu un pictor pe care îl cunoaşte de mult – prin intermediul unui alt excelent muzician, Aurelian Octav Popa – şi anume, cu Corneliu Vasilescu, la rândul lui, un artist ce pictează pe ritmul muzicii.

Portret de artist: Corneliu Vasilescu - pictor

Reprezentant al generaţiei ’60 şi al expresionismului abstract, Corneliu Vasilescu a fost distins în 2003 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer iar în 2011 a primit premiul UAP pentru întreaga activitate.

(w640)

Debuta în 1960, iar în 1966 a deschis prima expoziţie personală de grafică şi sculptură. Caz rar în istoria Uniunii Artiştilor Plastici, Corneliu Vasilescu devine membru al breslei în 1968, chiar în anul în care era acceptat ca student la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din Bucureşti.

Pictura sa se eliberează printr-o gestualitate instinctivă şi lipsită de formalism. „Valorific aportul picturii abstracte prin elaborarea semnului de narativitate și mimetism, renunțând deliberat la abilitățile figurative care pot contribui la o personalizare a stilului, dar raportându-l, ca un fapt secund, la realitatea exterioară”, mărturiseşte artistul.

Ceea ce poate părea sălbatic şi fără sens unora, are o muzicalitate intrinsecă, o profunzime la care artistul ajunge atât prin simţuri cât şi prin raţiune. Nimic nu este întâmplător. Niciun accent, nicio tuşă, nicio culoare. Toate se rânduiesc conform unei trame compoziţionale ţinute în frâu de imaginaţia febrilă a pictorului: „consider semnul abstract cel mai autoritar, cel mai definitor al stilului ce mă reprezintă”. Corneliu Vasilescu îşi rânduieşte atent schiţele, îşi aranjează pensulele, culorile, paleta, într-o rutină ce constituie preludiul liniştit unei izbucniri de energie pe care o ordonează în funcţie de starea de moment condiţionată de acompaniamentul muzicii. Lucrările sale derivă unele din altele, ca o nesfârşită poveste, fără început şi fără final.

„Demersul este neîndoielnic liric, dar el nu face parte din acea zonă a lirismului reticent și delicat ce se închide asupră-și ci exprimă mai curând unul dintre acele suflete romantice pentru care, ’nimic nu e mai accesibil decât infinitul...’ (...) Departe de a exprima sciziunea tragică cu lumea sau cu sine, departe de orice fel de tragism, pictura lui Corneliu Vasilescu e plină de o vitalitate pozitivă...”, aprecia într-o recenzie dedicată artistului, criticul şi istoricul de artă Alexandra Titu.

Recomandarea de lectură: „Cernăuţi. Obiecte pierdute”, de Mircea A. Diaconu (profesor universitar, doctor în filologie al Universității ’’Al.I.Cuza”, Iași) publicată la Editura Cartier, Colecţia Art în 2021, lansată în septembrie a.c., la Chişinău.

(w640)

O carte în care „Anunţurile decupate... nu sunt doar transparenţe spre o lume pierdută, ci chiar un mod epifanic al acesteia. O lume pestriţă şi extrem de vie răsare de sub fresca de anunţuri, un Cernăuţi bântuit de criminali, hoţi, borfalşi şi escroci..., dar şi de sinucigaşi din amoruri nenorocite ori de domnişoare simpatice în căutare de conversaţie cu un domn sau, dimpotrivă, de domni dorind căsătorie bazată pe adevăr, dreptate, egalitate şi sinceritate; mercuriale pentru pieţe, hoteluri şi birjari, norme pentru petrecerile şi plaja de la Cârdul Gâştelor, meciuri, vizite regale, spectacole etc., etc. - totul într-un vârtej care se transformă într-o vivace poezie obiectuală”, notează în recenzia sa, criticul literar Alexandru Cistelecan (Sursa: Cartier)

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

 • 17:00
  Educaţie la înălţime
  Educaţie la înălţime şi… de la înălţime! Despre zone de vis şi oameni speciali, personalităţi şi pionieri ai lumii, despre mistere şi legende, mitologie, istorie şi geografie, despre parcuri naţionale şi case memoriale, dar şi despre muzee şi locuri speciale. Totul presărat cu reportaje, jocuri şi experimente care dau aripi profesorilor şi elevilor. Cu emisiunea Educaţie la înălţime, procesul de învăţare este plin de surprize şi poveşti captivante, iar informaţiile necesare la şcoală sunt mult mai uşor de înţeles şi reţinut de către elevi. Aşa că… vă aşteptăm în faţa micilor ecrane, în fiecare vineri, de la ora 17,00, pe TVR2, la un nou sezon al emisiunii Educaţie la înalţime, o emisiune relizată cu drona de specialişti şi profesionişti pentru toate şcolile din România şi Republica Moldova. * TURNUL EIFFEL Are peste 300 de metri înălţime, este pe schelet din oţel, oţel ce ar fi fost fabricat la Reşiţa, iar tehnologia folosită la construcţia sa a fost inventată de inginerul Gheorghe Pănculescu. Turnul Eiffel este cel care a fost inaugurat în 1889 cu prilejul expoziţiei Universale, organizată cu ocazia centenarului Revoluţiei franceze. Iar echipa de la Educaţie la înălţime nu putea să rateze unul dintre simbolurile Franţei. Vă aşteptăm vineri, 9 decembrie de la ora 17,00, pe TVR2 să vedeţi una dintre lecţiile eveniment prezentată de profesorii Irina Constantinescu și Marcel Bartic. O emisiune realizată de Asociaţia Însemne, în parteneriat cu Departamentul pentru o Dezvoltare Durabilă, Guvernul României. Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 50 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Gala umorului
  Emisiunea "Gala umorului" continuă seria momentelor comice și în grila de toamnă a canalului TVR2, avându-i ca gazde pe Corina Dănilă și Dragoș Huluba, în fiecare vineri seara, de la ora 20:00. În noul sezon, cel de-al 18-lea, pe lângă fabuloasele secvențe selectate din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, vă propunem și scenete comice în premieră, din a căror distribuție fac parte: Rodica Popescu Bitănescu (invitat special) și mai tinerii actori de comedie Mirela Zeța, Marius Rizea, Adrian Ciobanu și Silviu Debu. "Pensionarii, la raport..." Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 22:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu din 05 decembrie / /
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 49 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan din 08 decembrie / /
 • 00:00
  RIVALII…cu Marina Almăşan
  * Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin. Prezintă: Marina Almășan Comoderator: Costin Teodorescu Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  Mic dejun cu un campion
  Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 03:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 03:50
  Teleşcoala
  *Limba română pentru ucraineni Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:15
  Teleşcoala
  Limba semnelor române Producator: Sinziana Milosoiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 04:40
  Documentar 360°
  * Slovenia, regatul albinelor (LA SLOVÉNIE, LE ROYAUME DES ABEILLES, Franţa-Germania, 2020) Realizator: Therese Engels Redactor: Delia Clonaru