loader
Foto

Dacă doriţi să revedeţi... Norman Manea la "Mic Dejun cu un Campion"

Sâmbătă, 18 iunie, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura v-a invitat să revedeţi o ediţie Mic Dejun cu un Campion, în care s-a vorbit despre România şi românism, scriitură, America şi viaţa din exil, cu scriitorul Norman Manea.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

O existenţă ce se apropie de 90 de ani. O viaţă plină de neprevăzut, de dureri şi bucurii. Deportarea în Transnistria a întregii familii, reîntoarcerea din 1945, anii de studii de la Liceul Habsburgic din Suceava apoi de la Bucureşti, plecarea în Occident, la Berlin şi apoi în Statele Unite, activitatea de scriitor şi de dascăl, apoi... anii au trecut prea repede. Mult prea repede. Dar, Norman Manea nu este numai în dascăl adorat de studenţii săi cât un scriitor de succes. A scris peste 20 de cărţi, traduse peste tot în lume. Un succes care poate asigura o stare de bine, un sentiment de împlinire. Cu toate acestea, de multe ori, gândurile sale sunt amare: ’’Oamenii şi-au creat dictaturile şi tot ei le-au demolat. Lumea de acum evoluează tot mai mult spre forme extreme. Exilul s-a banalizat. Era o formă de rezistenţă dar acum el nu mai există nicăieri’’.

„Ce urmează a doua zi după succes? Firescul” – pare să spună Norman Manea. „Numai aşa te poţi salva ca om şi ca artist”. Din lecturile mele recente din cărţile sale, privirea mi s-a oprit întâmplător pe un rând de care nu mă mai puteam dezlipi: „Dacă vrei neapărat să-ţi bombezi pieptul şi să spui, da! eu sunt mândru că sunt român, e pueril. Nu ai ales să fii român. Mai mult ar fi, să faci să fie cât mai bine în România”. La "Mic Dejun cu un Campion" am avut bucuria să accepte invitaţia noastră. „I-am citit cărţile, ne-am mai întâlnit de câteva ori dar, fără răgazul de a sta tihnit de vorbă”, adauga Daniela Zeca Buzura, amfitrionul Mic Dejunului.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1239

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA “Stejarii cresc peste tot....în Moldova!”

În Podisul Bârladului , pe malul Bahluiului , se aflä comuna Miroslava , o comună mare cu 13 sate , cu oameni harnici , entuziasti , buni prezentatori a tot ce fac si crează. Au organizat un târg în comună cu ajutorul primăriei si al G.A.L.-ului ,,,, Stejarii Argintii ,,,.Aici au fost prezentate într-o galerie generoasă mestesuguri traditionale locale , cu cusături , broderii , costume populare ,obiecte de artizanat.

Activitătile femeilor din comunitate au fost....si dulci , si aromate si gustoase cu plăcinte , gogosi , prăjituri de tot felul si băuturi răcoritoare.

Târgul a fost sprijinit de Reteaua Natională Rurală a M.A.D.R.-ului, de către managerul de proiect local.

Participă: Irina Nenerică-manager proiect , GAL Stejarii Argintii Miroslava-Iasi

*TOT CE SE POATE “De la găini....la îngrăsăminte naturale.”

În jurul municipiului Alba Iulia , familia Florea a realizat în 2002 un proiect pentru construirea unui complex de cresterea găinilor ouătoare , în trei ferme , lângă Alba Iulia , la Berghin si la Crăciunelul de Jos. Au accesat fonduri europene pentru achizitionarea de utilaje noi , performante , echipamente si mijloace de transport , o baza de uscare a hranei lângă fabrica de furaje șsi apoi o altă fermă pentru cresterea tineretului , puisori si puicute. Au construit depozite , statii de sortare cu temperaturi controlate , producând lunar în jur de 7 milioane de ouă. Asa zisul gunoi , găinatul de la mii de păsări , a fost transformat într-un îngrăsământ organic , construind o fabrică pentru uscare ,procesare , intr-un concentrat proteino-vitamino-mineral cu PH 6,8. Acest compost fertilizant este certificat BIO ,nu contine reziduri de antibiotice si nu este periculos pentru albine si animale. Se produc 3 dimensiuni de granulatie în functie de folosire-pentru gazon si trandafiri

-pentru legume , in sere , solarii si in câmp

-pentru viță de vie si pomi fructiferi

Acest nutret combinat se ambaleaza in saci de 5,9 si 18 kg , iar pentru fermele foarte mari în Big-Bag-uri de 800 kg.

Participă: ec. Ioan Florea-fermier si investitor , com.Crăciunelul de Jos , Alba

ing. Adrian Rusu-specialist Fabrica de îngrăsăminte

* E bine de stiut “Legume si lubenite oltenesti”

La Rotunda , în Romanați , legumicultura si cultivarea pepenilor sunt activităti de bază pentru multi localnici. Unii dintre ei fac parte dintr-o Cooperativă agricolă care se ocupă cu cultura mare pe 1600 ha ( grâu si floarea soarelui în special ) ,dar șsi cu cultivarea in câmp a vinetelor , tomatelor , ardeilor șsi pepenilor.Ei cultivă pepeni de peste 10 ani , au terenurile irigate prin picurare , cu apa din puturi forate , produc răsaduri de pepeni , pentru ei dar si pentru altii din comună ,la comandă. Nu fac pepeni altoițisi realizează in jur de 50 de tone.Aceastä culturä nu este prea ieftină , tratamentele sunt scumpe , recoltarea este manuală , cu preturi din ce in ce mai mari. În plus folia trebuie schimbată si dusă la reciclare după terminarea culesului. Anul acesta desfacerea a fost mai greoaie si la un pretț mai mic. Ar fi trebuit un pretț de minim1 leu pe kg ca să-si scoata

toate cheltuielile si un mic câstig. Cooperativa detine 30 de ha cultivate cu lubenite din două tipuri de hibrizi de pepeni verzi ( verde inchis si verzi dungati ).

Pepenii se culeg dimineata pe răcoare , esalonat , în mai multe zile , după cum se coc,folosind șsi zilieri. Pentru certificarea calitătii se fac teste in laboratoare de la noi șsi din Bulgaria , nu se folosesc pesticide si nici alti nutrienti. Soiurile folosite sunt aclimatizate de zeci de ani la noi. Analize se fac si pentru apă si sol.Pepenii au un buletin de analiză atasat la desfacere. Un pionier al cultivării lubenitelor la Rotunda este Nea Bibi , care evidentiază terenul foarte bun din zonă , ingrăsat doar cu gunoi de grajd bine fermentat , iar pepenii sunt foarte dulci ,zemosi , de culoare zmeurie , cu coajă subtire si mai putine seminte.Nu este prea multumit de pretul actual din piată tinând cont de munca depusă si de pretul curentului electric folosit la irigatii si la puturile cu apă dar si de pretul de la folii si de banii cheltuiti cu zilierii la recoltare.

Participă:ing Daniel Voicu-specialist legumicultură si pepeni Cooperativă

Nea Bibi-Marin Gavrilă-cultivator de pepeni , Rotunda , jud. Olt

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

*În căutarea crapului....”

*Vă invităm, din nou, alături de noi într-o călătorie marca „Pescar hoinar”... de data aceasta, în cautarea crapului. Ştefan şi-a luat echipamentul de feeder şi s-a instalat pe malul lacului Aladdin. O zi cu soare, dar apa încă rece a pus la încercare priceperea şi, mai ales, perseverenţa pescarului. Cu cât munceşti mai mult, cu atât bucuria este mai mare, drilul devine mai încărcat de emoţie, iar pozele mai „artistice”. Pe lacul Green Paradise, Iulia a pescuit alături de trei pescăriţe experimentate-Ioana Dia, Iuliana Cârlan şi Iuliana Dumitraş... cum au reuşit fetele să păcălească mustăcioşii, veţi vedea într-o nouă poveste cu şi despre pescuit.

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
La Unforgettable Festival 2025, am aflat ce pregătesc vedetele TVR pentru această toamnă

În prima zi în Piaţa Constituţiei, mii de oameni au înfruntat vremea capricioasă pentru a fi alături de artiștii preferați. Televiziunea Română, ...

Un vehicul-legendă, la Unforgettable Festival 2025

Un vehicul-legendă, la Unforgettable Festival 2025

publicat: vineri, 12 septembrie 2025

În pragul aniversării a 70 de ani de televiziune publică (1956–2026), primul car color al Televiziunii Române a fost restaurat și rebranduit ...

Ferma: “Stejarii cresc peste tot....în Moldova!” | VIDEO

Comuna Miroslava, situată în Podișul Bârladului, pe malul Bahluiului, s-a remarcat recent prin organizarea unui târg dedicat meșteșugurilor ...

 

#tvr2