loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... Matei Vişniec vine la „Mic Dejun cu un Campion”

Invitatul Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 26 februarie, de la ora 10:00, a fost Matei Vişniec. scriitor şi jurnalist, poet şi dramaturg, analist şi comentator politic la BBC şi Radio France International (secţia română).

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Ne revedem într-un context dramatic când evenimente de o gravitate fără precedent au loc la graniţa de est a României. Este cu atât mai relevantă astăzi prezenţa lui Matei Vişniec, unul dintre cei mai acizi observatori ai scenei politice internaţionale.

Cu valenţele ascuţite ale unui jurnalist implicat şi cu harul unui scriitor şi dramaturg atât de prolific, conversaţia Danielei Zeca Buzura cu Matei Vişniec poate devoala sensuri ale societăţii şi contextului actual ce capătă acum înţelesuri cu mult mai profunde.

(w882)

O expertiză la sânge asupra unei comunităţi planetare ce a trecut în ultimii doi ani prin transformări şi încercări dramatice, o presiune şi o complexitate ce i-au cu asalt viaţa noastră cotidiană. Acum când scriu aceste rânduri, de peste 10 ore armele vorbesc în locul diplomaţiei. Matei Vişniec în întâlnirea ce a avut loc în 2016 prefigura toate aceste noianuri de contradicţii ce s-au acumulat şi care, acum, au ’explodat’, la propriu, într-un fel atât de dureros.

„După mai bine de 30 de ani de când am plecat din România, mă simt strivit de o nouă dictatură. Nu de cea comunistă, de care am fugit. Ci de o dictatură a gândirii, a corectitudinii politice. Franţa este dominată la ora actuală de o clasă politică căreia îi lipseşte acţiunea concretă datorită corectitudinii politice. Clasa politică este obsedată de expansiunea extremismelor în întreaga Europă. Occidentul nu a înţeles nimic, şi nici nu vrea să înţeleagă, din istoria ţărilor din Europa de Est’’.

Situaţia e tulbure. Nimic nu va mai fi la fel – se simte asta din fiecare inflexiune a vocii sale, din observaţiile unui martor direct al evenimentelor.

(w882)

„Practic o cultură de competiţie, declară Matei Vişniec. Am fost şi sunt convins că dacă nu mă zbat să ajung cel mai bun, am trăit degeaba’’. Sunt cuvinte sincere care valorează cât un crez în viaţă care ne îndeamnă, pe bune dreptate, să ne punem întrebarea dacă Matei Vişniec este autorul sau personajul propriilor cărţi.

În conversaţia cu Daniela Zeca Buzura a dovedit cu asupra de măsură că este şi una şi alta, că se simte bine în pielea oricărui personaj fictiv sau în profilul bine conturat al jurnalistului de serviciu. Conectarea permanentă la tic-tacul realităţii, dublată de mobilitatea de mişcare, de tranzacţionare, de negociere şi de o uşurinţă a exprimării au dus la această extraordinară capacitate de a scrie şi de a se manifesta atât de divers. Acum la cei 70 de ani împliniţi Matei Vişniec este mai activ şi mai atent ca niciodată la ritmul alert al evenimetelor ce se succed într-o dinamică cu care e greu de ţinut pasul.

(w882)

Emisiunea poate fi urmărită în următorul program:

TVR2: Sâmbătă, 26 febr. 2022, ora 10:00

Luni, 28 febr. 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 27 febr. 2021, ora 7:55

TVRI: Sambata, 5 mart. 2022, ora 8:00

TVRM: Sambata, 5 mart. 2022, ora 7:00

Un articol de: Ileana Ploscaru Panait

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2