loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... Matei Vişniec vine la „Mic Dejun cu un Campion”

Invitatul Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 26 februarie, de la ora 10:00, a fost Matei Vişniec. scriitor şi jurnalist, poet şi dramaturg, analist şi comentator politic la BBC şi Radio France International (secţia română).

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Ne revedem într-un context dramatic când evenimente de o gravitate fără precedent au loc la graniţa de est a României. Este cu atât mai relevantă astăzi prezenţa lui Matei Vişniec, unul dintre cei mai acizi observatori ai scenei politice internaţionale.

Cu valenţele ascuţite ale unui jurnalist implicat şi cu harul unui scriitor şi dramaturg atât de prolific, conversaţia Danielei Zeca Buzura cu Matei Vişniec poate devoala sensuri ale societăţii şi contextului actual ce capătă acum înţelesuri cu mult mai profunde.

(w882)

O expertiză la sânge asupra unei comunităţi planetare ce a trecut în ultimii doi ani prin transformări şi încercări dramatice, o presiune şi o complexitate ce i-au cu asalt viaţa noastră cotidiană. Acum când scriu aceste rânduri, de peste 10 ore armele vorbesc în locul diplomaţiei. Matei Vişniec în întâlnirea ce a avut loc în 2016 prefigura toate aceste noianuri de contradicţii ce s-au acumulat şi care, acum, au ’explodat’, la propriu, într-un fel atât de dureros.

„După mai bine de 30 de ani de când am plecat din România, mă simt strivit de o nouă dictatură. Nu de cea comunistă, de care am fugit. Ci de o dictatură a gândirii, a corectitudinii politice. Franţa este dominată la ora actuală de o clasă politică căreia îi lipseşte acţiunea concretă datorită corectitudinii politice. Clasa politică este obsedată de expansiunea extremismelor în întreaga Europă. Occidentul nu a înţeles nimic, şi nici nu vrea să înţeleagă, din istoria ţărilor din Europa de Est’’.

Situaţia e tulbure. Nimic nu va mai fi la fel – se simte asta din fiecare inflexiune a vocii sale, din observaţiile unui martor direct al evenimentelor.

(w882)

„Practic o cultură de competiţie, declară Matei Vişniec. Am fost şi sunt convins că dacă nu mă zbat să ajung cel mai bun, am trăit degeaba’’. Sunt cuvinte sincere care valorează cât un crez în viaţă care ne îndeamnă, pe bune dreptate, să ne punem întrebarea dacă Matei Vişniec este autorul sau personajul propriilor cărţi.

În conversaţia cu Daniela Zeca Buzura a dovedit cu asupra de măsură că este şi una şi alta, că se simte bine în pielea oricărui personaj fictiv sau în profilul bine conturat al jurnalistului de serviciu. Conectarea permanentă la tic-tacul realităţii, dublată de mobilitatea de mişcare, de tranzacţionare, de negociere şi de o uşurinţă a exprimării au dus la această extraordinară capacitate de a scrie şi de a se manifesta atât de divers. Acum la cei 70 de ani împliniţi Matei Vişniec este mai activ şi mai atent ca niciodată la ritmul alert al evenimetelor ce se succed într-o dinamică cu care e greu de ţinut pasul.

(w882)

Emisiunea poate fi urmărită în următorul program:

TVR2: Sâmbătă, 26 febr. 2022, ora 10:00

Luni, 28 febr. 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 27 febr. 2021, ora 7:55

TVRI: Sambata, 5 mart. 2022, ora 8:00

TVRM: Sambata, 5 mart. 2022, ora 7:00

Un articol de: Ileana Ploscaru Panait

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

10:00 Teleshopping

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2