loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... scriitoarea Ioana Pârvulescu la "Mic Dejun"

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 5 martie, este publicist, critic şi istoric literar, profesor şi traducător, membru al Uniunii Scriitorilor şi membru fondator al Societății de Comparatistică din România. În reluare luni, 7 martie, la ora 8.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

În această sâmbătă de martie ne-am amintit de frumoasele clipe petrecute împreună cu scriitoarea şi jurnalista Ioana Pârvulescu cu care am avut plăcerea de a înregistra în aprilie 2019. Cei patru ani de atunci nu minimizează cu nimic emoţia acestei întâlniri.

(w882)

Ioana Pârvulescu este o scriitoare de succes care şi-a făcut din secolele XIX - XX un subiect preferat. Ea se identifică nu numai cu oamenii de cultură ai perioadei ci şi cu un Bucureşti care înflorea gonind spre modernitate şi care era faimos prin aerul de Mic Paris cu care-şi impresiona vizitatorii. Clădiri frumoase, străzi umbrite, noi bulevarde şi pieţe cu statui monumentale, cartiere chic, o lume mondenă strălucitoare care frecventa restaurante celebre, săli de cinema şi teatre sau grădini de vară unde se putea ieşi la un şpriţ cu Caragiale. Acesta este universul livresc al Ioanei Pârvulescu. Amintiri, personaje, arhive, fotografii, o graţie a scrisului, un parfum de epocă care încă trăieşte plutind pe deasupra oraşului se reflectă în pagini de roman inconfundabile.

(w882)

O prezenţă stenică, patronată de bucuria scrisului şi pregătirii noilor generaţii de studenţi ce au în Ioana Pârvulescu exemplul concret, drept de urmat. Scriitoare, publicistă, critic şi istoric literar, profesoară cu har şi cetăţean implicat, Ioana Pârvulescu, de două ori laureată a Premiului European pentru Literatură, continuă sârguincios să scrie şi să adapteze noilor condiţionări ale etapelor pe care trebuie – vrând, nevrând – să le depăşim cu graţie.

(w882)

În 2021, la editura Zsolnay din Viena a apărut romanul ’’Inocenţii’’ – versiunea în limba germană, datorată traducătorului Georg Aescht -, în perioada nefastă a pandemiei a avut mai mult timp pentru filme – serialul ’’Friends’’ este unul dintre cele preferate -, este activă pe facebook şi instagram, călătoreşte prin muzeele lumii via internet, predă on-line, rămâne conectată la toate evenimentele ce ne marchează, cu siguranţă viaţa şi neliniştea.

(w882)

Într-un cuvânt, Ioana Pârvulescu este un om şi un scriitor cu toate simţurile alerte, care nu s-a ascuns şi care, prin excelenţa condeiului său, cu siguranţă va scoate la iveală nu peste mult timp, alte cărţi şi poezii pentru desfătarea celor care o urmăresc nu de azi, de ieri.

Alături de Daniela Zeca Buzura, un confrate fidel, iată-ne în această dimineaţă de sâmbătă, din nou împreună pentru aproape 50 de minute de desfătări intelectuale şi cine ştie ce nimicuri de bun gust.

Emisiunea poate fi urmărită în programul:

TVR2: Sâmbătă, 5 martie 2022, ora 10:00

Luni, 7 mart. 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 6 mart. 2021, ora 7:55

TVRI: Sâmbătă, 12 mart. 2022, ora 8:00

TVRM: Sâmbătă, 12 mart. 2022, ora 7:00

Un articol de: Ileana Ploscaru Panait

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2