loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... scriitoarea Ioana Pârvulescu la "Mic Dejun"

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 5 martie, este publicist, critic şi istoric literar, profesor şi traducător, membru al Uniunii Scriitorilor şi membru fondator al Societății de Comparatistică din România. În reluare luni, 7 martie, la ora 8.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

În această sâmbătă de martie ne-am amintit de frumoasele clipe petrecute împreună cu scriitoarea şi jurnalista Ioana Pârvulescu cu care am avut plăcerea de a înregistra în aprilie 2019. Cei patru ani de atunci nu minimizează cu nimic emoţia acestei întâlniri.

(w882)

Ioana Pârvulescu este o scriitoare de succes care şi-a făcut din secolele XIX - XX un subiect preferat. Ea se identifică nu numai cu oamenii de cultură ai perioadei ci şi cu un Bucureşti care înflorea gonind spre modernitate şi care era faimos prin aerul de Mic Paris cu care-şi impresiona vizitatorii. Clădiri frumoase, străzi umbrite, noi bulevarde şi pieţe cu statui monumentale, cartiere chic, o lume mondenă strălucitoare care frecventa restaurante celebre, săli de cinema şi teatre sau grădini de vară unde se putea ieşi la un şpriţ cu Caragiale. Acesta este universul livresc al Ioanei Pârvulescu. Amintiri, personaje, arhive, fotografii, o graţie a scrisului, un parfum de epocă care încă trăieşte plutind pe deasupra oraşului se reflectă în pagini de roman inconfundabile.

(w882)

O prezenţă stenică, patronată de bucuria scrisului şi pregătirii noilor generaţii de studenţi ce au în Ioana Pârvulescu exemplul concret, drept de urmat. Scriitoare, publicistă, critic şi istoric literar, profesoară cu har şi cetăţean implicat, Ioana Pârvulescu, de două ori laureată a Premiului European pentru Literatură, continuă sârguincios să scrie şi să adapteze noilor condiţionări ale etapelor pe care trebuie – vrând, nevrând – să le depăşim cu graţie.

(w882)

În 2021, la editura Zsolnay din Viena a apărut romanul ’’Inocenţii’’ – versiunea în limba germană, datorată traducătorului Georg Aescht -, în perioada nefastă a pandemiei a avut mai mult timp pentru filme – serialul ’’Friends’’ este unul dintre cele preferate -, este activă pe facebook şi instagram, călătoreşte prin muzeele lumii via internet, predă on-line, rămâne conectată la toate evenimentele ce ne marchează, cu siguranţă viaţa şi neliniştea.

(w882)

Într-un cuvânt, Ioana Pârvulescu este un om şi un scriitor cu toate simţurile alerte, care nu s-a ascuns şi care, prin excelenţa condeiului său, cu siguranţă va scoate la iveală nu peste mult timp, alte cărţi şi poezii pentru desfătarea celor care o urmăresc nu de azi, de ieri.

Alături de Daniela Zeca Buzura, un confrate fidel, iată-ne în această dimineaţă de sâmbătă, din nou împreună pentru aproape 50 de minute de desfătări intelectuale şi cine ştie ce nimicuri de bun gust.

Emisiunea poate fi urmărită în programul:

TVR2: Sâmbătă, 5 martie 2022, ora 10:00

Luni, 7 mart. 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 6 mart. 2021, ora 7:55

TVRI: Sâmbătă, 12 mart. 2022, ora 8:00

TVRM: Sâmbătă, 12 mart. 2022, ora 7:00

Un articol de: Ileana Ploscaru Panait

10:30 Magazin Deutsche Welle

Globalizarea: riscuri şi beneficii (GLOBAL US Magazin despre globalizare, Germania, 2024) PREMIERĂ

Programul-magazin tratează problemele lumii contemporane inter-conectate, cu focus pe sintagma „local este global” şi vice-versa, şi arată cum se adaptează oamenii la oportunităţile şi la riscurile globalizării.

Episodul 98

Redactor: Corina Feleagă

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 73

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2