Dacă doriţi să revedeţi... o ediţie de colecţie "Mic Dejun cu un Campion"
luni, 10 ianuarie 2022
Sâmbătă, 15 ianuarie, de la ora 10:00, în ziua celebrării Zilei Culturii Naţionale, aflate sub semnul aniversării naşterii lui Mihai Eminescu, Daniela Zeca Buzura a avut un invitat special: criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu.

Celebrarea Zilei Culturii Naţionale desfăşurate sub semnul aniversării naşterii lui Mihai Eminescu are loc anual pe 15 ianuarie. De fiecare dată gândul zboară nu numai la POET ci şi la ce înseamnă el pentru contemporanii noştri.

Cu detaşarea potrivită am revăzut o ediţie de colecţie ’’Mic Dejun cu un Campion’’ la care invitat de onoare a fost criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu, un prieten fără egal al emisiunii noastre care are calitatea de a fi nu numai un cercetător mai mult decât meticulos, ci şi un scriitor cu har şi un povestitor aşişderea.

Telespectatorii TVR 2 pot urmări sâmbătă, 15 ianuarie, de la ora 10:00, o ediţie de colecţie "Mic Dejun cu un Campion".

(w640)

Răsfoind una dintre paginile revistei apărute sub egida Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, mi-a atras atenţia un citat – dintre multe altele, la fel de revelatoare ce s-ar putea extrage din scrierile marului poet -: ’’Nu noi suntem stăpânii limbei, ci limba este stăpâna noastră’’. O convingere plină de semnificaţii în contextul în care la sfârşitul anului trecut s-a anunţat că în ultimii 16 ani, nu mai puţin de 3.600 de cuvinte noi au intrat oficial în vocabularul limbii române. Nimic grav, doar dacă acestea nuanţează sau definesc, bogata zestre de semnificaţii pe care limba română o poate ilustra.

(w640)

În 2018, de anul Centenarului când l-am avut ca oaspete pe Alex Ştefănescu, tocmai ieşise de sub tipar primul volum dintr-un îndrăzneţ şi cuprinzător proiect: reinterpretarea lui Eminescu prin prisma lupei de cercetător a lui Alex Ştefănescu, cunoscut fiind pentru interpretările sale nonconformiste şi surprinzătoare.

"Eminescu, POEM cu POEM. La o nouă lectură’’ apărut la Editura All, în 2017, completat în 2019 cu ’’Eminescu, POEM cu POEM. La o nouă lectură. Postumele’’ incită la o discuţie revelatoare despre POET, într-un fel cu totul diferit. Pentru că asta face Alex Ştefănescu în cărţile sale, mărturisind în stilul său hâtru şi serios în acelaşi timp că ’’Mi-ar fi părut rău să mor şi să nu fi scris despre Eminescu’’.

(w640)

Aşadar, o intreprindere temerară ce merită tot respectul, la care a lucrat apropape patru ani, menită a scoate la lumină nu numai cele ştiute dar şi cele necunoscute despre Eminescu, creaţia lui literară, filozofică sau jurnalistică dar şi detalii despre viaţa, iubirile şi miturile ce se leagă de personalitatea acestuia.

(w640)

În momentul lansării primului său volum, Alex Ştefănescu recunoştea că ceea ce l-a preocupat în această nouă analiză n-a fost nepărat o interpretare mai originală decât aceea a iluştrilor săi înaintaşi (George Călinescu, Tudor Vianu, Nicolae Manolescu ş.a). Chiar sublinia observaţia că: ’’tocmai dorinţa de originalitate i-a făcut pe mulţi exegeţi să se îndepărteze de textul eminescian. Aşa s-a ajuns la consideraţii critice cu totul străine de poeziile lui Eminescu... Prin acest volum, Alex Ştefănescu reuşeşte, în primul rând, să ne convingă să citim încă o dată, cu mare atenţie, poeziile lui Eminescu’’. (Sursa: Editura All)

Ceea ce l-a pasionat pe Alex Ştefănescu a fost lecturarea într-o cheie necunoscută până acum. Iar ceea ce l-a determinat să implice într-un astfel de proiect ambiţios a fost pe de-o parte plăcerea personală pentru lectură, pe care o cultivă de când se ştie şi, pe de altă parte, dificultatea cu care se confruntă tinerele generaţii în descifrarea poeziei eminesciene. Astfel, pornind de la abordarea limitată din manualele şcolare, poate de la inapetenţa profesorilor pentru subiect, de multe ori chiar de restricţiile noilor programe de învăţământ dar şi de la bunul său obicei de a se întâlni cu tinerii, Alex Ştefănescu, a sezizat că lipseşte ceva important. Lipsesc din ce în ce mai mult ’’instrumentele’’ înţelegerii poeziei, iar analiza limbajului metaforic şi filozofic nu mai este la îndemâna oricui.

(w640)

În aceste cărţi, Alex Ştefănescu a dorit să descifreze magia versurilor eminesciene devoalând, din perspectiva sa, mijloacele prin care poetul scria. Iar în decursul celor patru ani de cercetări, el a descoperit că ’’părţi considerabile din poemele eminesciene sau chiar poeme întregi n-au fost examinate şi comentate niciodată de criticii şi istoricii literari’’, astfel încât includerea lor în aceste volume este chiar o premieră. (Sursa: Editura All).

(w640)

Din acest demers face parte şi fragmentul din ’’Călin’’ (file din poveste) de Mihai Eminescu, o poezie publicată pentru prima dată în revista ’’Convorbiri literare’’ la 1 noiembrie 1876 pe care Alex Ştefănescu o descifrează pentru noi şi de ale a cărei versuri ne vom bucura în interpretarea sensibilă a actorului Constantin Lupescu.

(w640)

După o atare conversaţie în compania Danielei Zeca Buzura, o scriitoare preţuită mult de invitatul nostru, acesta a ţinut neapărat să ne adreseze un mesaj, mai ales celor mai tineri: ’’Un om real a creat o operă de o valoare neverosimilă. Şi a avut ca mijloc de exprimare o limbă pe care noi, azi, o vorbim atât de prost! Poate învăţăm ceva de la el. Sau poate ne dăm seama, măcar, că suntem în stare să realizăm ceva extraordinar, dacă unul de-al nostru a făcut-o cândva’’.

TVR2: Sâmbătă, 15 ian. 2022,ora 10:00

Reluare: Luni, 17 ian. 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 16 ian. 2021, ora 7:55

TVRi: Sâmbătă, 15 ian. 2022, ora 8:00

TVRM: Sâmbătă, 15 ian. 2022, ora 7:00

Emisiunea POESIS, ajunsă astăzi la cel de-al XIII-lea sezon cuprinde un portofoliu bogat de poezii rostite de actori îndrăgiţi sau de poeţi şi scriitori contemporani. De altfel, acest proiect a debutat sub semnul lui Eminescu prin recitarea poemului ’’Odă’’ (în metru antic) de actorul Mircea Albulescu, într-un spectacol din 1989 la comemorarea a 100 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

(w640)

’’Să ne aducem pururi aminte de Mihai Eminescu, cel mai ales dintre toţi scriitorii acestui neam. În viaţa lui scurtă, a dus arta poeziei la înălţimi neîntrecute până astăzi. A îmbogăţit ritmul, rima şi expresia artistică. A dat cuvintelor simple, valori noi şi armonii surprinzătoare, sentimentelor, adâncime unică, viziunilor, orizont nemărginit’’ – aprecia Mihail Sadoveanu într-unul dintre cele mai vechi programe culturale ale Televiziunii Române, emisiunea ’’Scriitori şi poeţi români vorbind despre Eminescu’’ (Arhiva de Aur TVR, 1965).

Momentele poetice din creaţia eminesciană ce ilustrează Ziua Culturii Naţionale la TVR2:

- ora 9:55 ADELA MĂRCULESCU – ’’O, rămâi...’’

Poezie publicată pentru prima dată în revista ieşeană ’’Convorbiri Literare’’,

1 februarie 1879

- ora 11:55 GHEORGHE COZORICI – ’’Scrisoarea a III-a’’ - fragment

Poezie publicată în revista ’’Convorbiri Literare’’, 1 mai 1881

- ora 12:55 LEOPOLDINA BĂLĂNUŢĂ – ’’Şi dacă...’’

Poezie publicată în revista ’’Familia’’, 13/25 noiembrie 1883

- ora 17:15 ION CARAMITRU – ’’Glossa’’

Poezie publicată în volumul ’’Poesii’’, Ediţia Maiorescu, decembrie 1883

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

 • 22:10
  Afacere de familie
  Afacere de familie (SUNSHINE CLEANING-SUA, 2008) Prezentare prof univ dr Laurentiu Damian 5’ Regia: Christine Jeffs Cu: Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin *Festivalul Sundance 2008-Nominalizare la Marele Premiu al Juriului *Festivalul de la Deauville 2008-Nominalizare la Premiul Special al Juriului *Nominalizare la Premiul Satellite pentru cea mai bună actriţă în rol secundar-Emily Blunt Comedie. Surorile Rose şi Norah şi-au pierdut mama când erau fetiţe şi au crescut cu tatăl lor, un personaj excentric. Rose a devenit o adultă responsabilă, care-şi creşte singură băieţelul din banii câştigaţi ca menajeră. Norah, însă, nu e-n stare să păstreze o slujbă pe termen lung. Ca să-şi poată trimite copilul la o şcoală bună, Rose ar vrea să aibă propria ei firmă de curăţenie, iar iubitul ei, poliţist, îi propune să se ocupe de "cosmetizarea" locurilor unde au avut loc diverse crime. Cele două surori se pun pe treabă şi, cu toate că misiunea nu e tocmai plăcută, afacerea lor înfloreşte. Dar ghinioanele par să se ţină scai de Norah şi, în curând, apar complicaţii... Redactor: Ştefan Asavei
 • 00:10
  Campionatul European de patinaj artistic Tallin 2022
  Gala Laureatilor Producator: Valentina Stelescu
 • 02:50
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:35
  Duminica filmului românesc
  Cu mâinile curate -România, 1972 Regia: Sergiu Nicolaescu Scenariul: Titus Popovici şi Petre Sălcudeanu Cu: llarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Alexandru Dobrescu, Gheorghe Dinică * 1972-ACIN-Premiul pentru interpretare masculină-Gheorghe Dinică. Poliţist . Redactor: Gabriela Onea
 • 05:10
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:10
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Prietenii neobişnuite
  Documentar* (Dog’s Best Friend, Canada, 2014 şi 2019) Sezon 2 *Episod 2 Câinii nu sunt doar cei mai buni prieteni ai omului-datorită camaraderiei şi loialităţii lor extreme ei se pot împrieteni cu uşurinţă şi cu alte specii, ca: broaşte ţestoase, gheparzi, maimuţe, păsări şi chiar delfini ! Redactori:Corina Feleagă
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Cluj * Cu tigaia'n spate Emisiune realizată de TVR Cluj Prezentator Dan Pavaloiu Realizatori: Radu Puscas si Dan Pavaloiu Jurnalist Catalin Blebea Producator Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  Mic dejun cu un campion
  Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a redifuzare * Limba şi literatura română Producator: Valentina Ionescu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 09:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a redifuzare Matematică Producator: Valentina Ionescu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 10:00
  Documentar360°-GEO
  * Roşcovul-aurul negru din Creta ( Le caroubier, l'or noir de la Crete, franţa-germania, 2017) Realizator: vincent froehly Redactor: Adriana Vulpe
 • 11:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directa
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  *Identitati Realizator: Roxana Amzar
 • 13:30
  Fara prejudecati
  Realizator si moderator: Psiholog Ovidiu Damian Producator: Ovidiu Pop Emisiune realizata de TVR Cluj ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 14:00
  Documentar360°-GEO
  * Australia-artă urbană şi silozuri (Australie, le street art s'invite sur les silos, Franţa-Germania, 2020 ) Redifuzare *În Australia, imense silozuri sunt transformate în adevărate capodopere de artişti urbani. Zonele cele mai izolate ale ţării sunt readuse la viaţă datorită acestor gigantice galerii de artă. Realizator: Lou Petho Redactor: Gabriela Onea
 • 15:00
  Teleşcoala
  *Clasa a XII-a redifuzare Fizică Producator: Valentina Ionescu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a XII-a redifuzare * Istorie Producator: Valentina Ionescu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 16:00
  Mândrie şi pasiune
  Serial* (ORGULHO E PAIXAO-Brazilia, 2018) PREMIERA *episod 1 Regia: Fred Mayrink Cu: Nathalia Dill, Thiago Lacerda, Pamela Tome, Agatha Moreira, Bruna Griphao * Comedie romantică , serial inspirat de întâmplări şi personaje din mai multe romane ale scriitoarei Jane Austen ("Mândrie şi prejudecată", "Raţiune şi simţire", "Emma", "Mânăstirea Northanger"). În 1910, pe o plantaţie de cafea din Brazilia, familia Benedito are cinci fete frumoase şi bune de măritat, iar mama lor, Ofelia, ţine să le găsească soţi chipeşi şi mai ales bogaţi. Cele cinci surori sunt cum nu se poate mai diferite: Jane, elegantă şi matură, Mariana, naivă şi pasională, Cecilia, o visătoare îndrăgostită de cărţi, Lidia, neastâmpărată şi dornică de aventuri, iar Elisabeta, a doua născută a familiei, fire independentă şi minte sclipitoare, vrea să-şi trăiască viaţa după propriile alegeri, nu conform unor tradiţii învechite. Într-o lume dominată încă de reguli stricte, dar în care emanciparea femeilor bate la uşă, surorile Benedito şi prietenele lor încearcă să împace datoria de a se mărita şi de a întemeia familii cu dorinţa de libertate. Pentru Elisabeta, întâlnirea cu aristocratul englez Darcy Williamson va fi şansa unei mari iubiri, dar cei doi vor trece prin multe conflicte şi încurcături înainte de a-şi împlini destinul. Redactori: Gabriela Onea, Lăcrămioara Stan
 • 17:00
  România…în bucate
  Redifuzare TVR Timişoara * Sarea în bucate Rețete specifice din Banat, de la Cornereva, judetul Caraș Severin, cu Dan Liuț. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator Dan Liuț Realizator Veronica MIhoc Jurnalist Catalin Blebea Producator Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:30
  Prietenii neobişnuite
  Documentar* Prietenii neobişnuite (Dog’s Best Friend, Canada, 2014 şi 2019) PREMIERA Sezon 2 *Episod 3 Câinii nu sunt doar cei mai buni prieteni ai omului-datorită camaraderiei şi loialităţii lor extreme ei se pot împrieteni cu uşurinţă şi cu alte specii, ca: broaşte ţestoase, gheparzi, maimuţe, păsări şi chiar delfini ! Redactori: Corina Feleagă
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 19:10
  Misterele Aurorei Teagarden: casa familiei Julius
  Film* (Aurora Teagarden mysteries: the Julius house-Canada, 2015) Prima parte Regia: Terry Ingram Cu: Candace Cameron Bure, Yannick Bisson, Marilu Henner, Bruce Dawson *Film poliţist . Aurora Teagarden se pregăteşte să se mute în casa visurilor ei, dar descoperă că familia Julius, care locuise acolo, a dispărut misterios în urmă cu patru ani. Desigur, bizara situaţie devine un caz perfect de investigat pentru Clubul Detectivilor Amatori. Redactor: Adriana Vulpe
 • 20:00
  The Best FIFA Football Awards 2021
  Producător: Daniela Enachescu Comentator: Marian Olaianos Transmisiune directa Zurich
 • 21:40
  FILLER
  *Secolul 22 *episoad 12,13 Realizator: Bogdana Pascal
 • 22:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 23:00
  Mândrie şi pasiune
  Serial * (ORGULHO E PAIXAO-Brazilia, 2018) *episod 1 Regia: Fred Mayrink Cu: Nathalia Dill, Thiago Lacerda, Pamela Tome, Agatha Moreira, Bruna Griphao * Comedie romantică Redactori: Gabriela Onea, Lăcrămioara Stan
 • 00:00
  Lumini
  ţ a de la miezul nopţii Premiera În fiecare miez de noapte, de luni până joi stăm de vorbă cu invitaţi care vin să ne spună poveşti despre întâmplări, reuşite şi speranţe născute din incertitudini. Scuturăm praful zilei de ieri şi vestim împreună ziua de mâine. Fiecare invitat-o altă temă. Apoi vă provocăm la dialog prin intermediul telefoanelor în direct Vă aşteptăm! Realizator: Luminiţa Velciu Redactor: Cristina Rădulescu Transmisiune directa
 • 01:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:40
  Duminica filmului românesc
  * Ultimul cartuş -România, 1973 Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: llarion Ciobanu, George Constantin, Amza Pellea, Sebastian Papaiani, Marga Barbu, Ion Besoiu *Premiile ACIN 1973 pentru regie-Sergiu Nicolaescu, și pentru interpretare masculină-Ilarion Ciobanu. *Poliţist. Redactor: Gabriela Onea
 • 04:20
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator Dan Liuț Realizator Veronica MIhoc Jurnalist Catalin Blebea Producator Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 04:45
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 05:05
  Lumini
  ţ a de la miezul nopţii Realizator: Luminiţa Velciu Redactor: Cristina Rădulescu