loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi...o ediție cu maestrul Marin Cazacu

Un ”Mic dejun cu un campion” de revăzut neapărat la TVR2,  luni 27 septembrie de la ora 8:00. Pe 26 septembrie, de la ora 7:55, se transmite la TVR 3, iar pe TVR Internațional, pe 2 octombrie, de la ora 7:00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Mi-am adus aminte cu multă nostalgie de întâlnirea de acum patru ani cu maestrul Marin Cazacu când mărturisea fără urmă de formalism: ’’instrumentul la care cânt este o Cruce pe care o port cu bucurie’’.

Şi îl cred, pentru că Marin Cazacu face parte dintr-o generaţie de artişti care s-au identificat pe viaţă cu arta pe care o practică, pentru care au nu doar vocaţie şi talent, ci şi o stăruinţă a trudei pentru a se desăvârşi în excelenţa lor, dincolo de firesc.

Concerte, turnee, repetiţii nesfârşite, o viaţă mereu pe drum, carieră didactică, mentorat pentru tinerele generaţii, proiecte ce multora le pot părea imposibil de atins, dar care, urmărite cu perseverenţă şi îndărătnicie, dau rezultate.

Marin Cazacu este unul dintre aceşti oameni şi artişti dăruiţi care, în fiecare zi, deşi de multe ori realităţile cotidiene le sunt potrivnice, continuă să creadă, să se bată pentru arta şi visurile lor, pentru continuitatea a ceea ce au realizat în decenii de carieră, aşa încât se justifică pe drept cuvânt aprecierea că ’’Marin Cazacu este, probabil, cel mai important violoncelist al nostru din ultimele decenii şi creator de şcoală’’. Și ce alt exemplu mai grăitor poate fi decât acela că băiatul său îi calcă pe urme şi are deja un nume în lumea concertistică.

Aşadar, vă invităm sâmbăta aceasta la o reîntâlnire cu Marin Cazacu, violoncelist, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, manager al Centrului Naţional de Artă ’’Tinerimea Română’’ şi unul dintre principalii promotori ai vieţii muzicale româneşti din ultimele două decenii.

’’Avem nevoie de comunicare, iar muzica are cea mai mare forţă de a mângâia suflete în situaţii de criză’’, afirmă invitatul din această dimineaţă de la Mic Dejun cu un Campion. Iar conversaţia atât de plăcută alături de Daniela Zeca Buzura confirmă că bucuria şi emoţia muzicii împărtăşite de coardele unui violoncel fermecat, ca şi prezenţa caldă şi atât de benefică a unui muzician de talia lui Marin Cazacu, secondat de fiul său care l-a însoţit la Cafe Verona, pot compensa, prin acordurile muzicii lui Antonio Vivaldi sau Nikolai Rimski-Korsakov, toate frustrările şi constrângerile acestei perioade atât de nefericite din viaţa noastră.

***

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

***

Program de difuzare:

TVR2: luni 27 septembrie, ora 8:00

Marti, 28 septembrie, ora 5:00

TVR3: duminică, 26 septembrie 2021, ora 7:55

TVR Internaţional: sâmbătă, 2 oct. 2021, ora 7:00

TVR Moldova: sâmbătă, 2 octombrie 2021, ora 7:00

21:00 Istorii de bun gust

Redifuzare

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2