loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi...o ediție cu maestrul Marin Cazacu

Un ”Mic dejun cu un campion” de revăzut neapărat la TVR2,  luni 27 septembrie de la ora 8:00. Pe 26 septembrie, de la ora 7:55, se transmite la TVR 3, iar pe TVR Internațional, pe 2 octombrie, de la ora 7:00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Mi-am adus aminte cu multă nostalgie de întâlnirea de acum patru ani cu maestrul Marin Cazacu când mărturisea fără urmă de formalism: ’’instrumentul la care cânt este o Cruce pe care o port cu bucurie’’.

Şi îl cred, pentru că Marin Cazacu face parte dintr-o generaţie de artişti care s-au identificat pe viaţă cu arta pe care o practică, pentru care au nu doar vocaţie şi talent, ci şi o stăruinţă a trudei pentru a se desăvârşi în excelenţa lor, dincolo de firesc.

Concerte, turnee, repetiţii nesfârşite, o viaţă mereu pe drum, carieră didactică, mentorat pentru tinerele generaţii, proiecte ce multora le pot părea imposibil de atins, dar care, urmărite cu perseverenţă şi îndărătnicie, dau rezultate.

Marin Cazacu este unul dintre aceşti oameni şi artişti dăruiţi care, în fiecare zi, deşi de multe ori realităţile cotidiene le sunt potrivnice, continuă să creadă, să se bată pentru arta şi visurile lor, pentru continuitatea a ceea ce au realizat în decenii de carieră, aşa încât se justifică pe drept cuvânt aprecierea că ’’Marin Cazacu este, probabil, cel mai important violoncelist al nostru din ultimele decenii şi creator de şcoală’’. Și ce alt exemplu mai grăitor poate fi decât acela că băiatul său îi calcă pe urme şi are deja un nume în lumea concertistică.

Aşadar, vă invităm sâmbăta aceasta la o reîntâlnire cu Marin Cazacu, violoncelist, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, manager al Centrului Naţional de Artă ’’Tinerimea Română’’ şi unul dintre principalii promotori ai vieţii muzicale româneşti din ultimele două decenii.

’’Avem nevoie de comunicare, iar muzica are cea mai mare forţă de a mângâia suflete în situaţii de criză’’, afirmă invitatul din această dimineaţă de la Mic Dejun cu un Campion. Iar conversaţia atât de plăcută alături de Daniela Zeca Buzura confirmă că bucuria şi emoţia muzicii împărtăşite de coardele unui violoncel fermecat, ca şi prezenţa caldă şi atât de benefică a unui muzician de talia lui Marin Cazacu, secondat de fiul său care l-a însoţit la Cafe Verona, pot compensa, prin acordurile muzicii lui Antonio Vivaldi sau Nikolai Rimski-Korsakov, toate frustrările şi constrângerile acestei perioade atât de nefericite din viaţa noastră.

***

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

***

Program de difuzare:

TVR2: luni 27 septembrie, ora 8:00

Marti, 28 septembrie, ora 5:00

TVR3: duminică, 26 septembrie 2021, ora 7:55

TVR Internaţional: sâmbătă, 2 oct. 2021, ora 7:00

TVR Moldova: sâmbătă, 2 octombrie 2021, ora 7:00

3:30 Documentar 360°GEO (R)

* Arnica, regina Munţilor Vosgi (ARNICA, LA REINE DES VOSGES, Franţa-Germania, 2019)

Realizator: Vincent Froehly

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)

4:25 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2