loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... Mircea Baniciu la „Mic dejun cu un campion”

Luni, 3 ianuarie, ora 08:00, la TVR 2, alături de Daniela Zeca Buzura am putut fi împreună cu Mircea Baniciu, pentru 50 de minute pline de amintiri, cuvinte de duh şi muzică pe placul inimii.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Zile triste îndoliază scena, filmul şi muzica românească. Dispariţia recentă a lui Victor Socaciu a readus în atenţie istoria folkului românesc cu ce a avut şi încă are, mai valoros.

Artişti de prim plan, care au făcut istorie, care s-au lansat ca o generaţie ce a răspuns sensibilităţii şi apartenenţei la un filon cultural autentic: muzică bună, versuri cu mesaj ale marilor poeţi, compoziţii proprii cu impact imediat la un public ce umplea stadioanele – la fel ca la concertele marilor trupe din afară -, o efervescenţă creatoare de care, pe drept cuvânt, ne este dor.

(w882)

În acest fenomen unitar, au strălucit interpreţi de renume printre care şi invitatul de astăzi de la Mic Dejun. Mircea Baniciu – căci despre el este vorba – a rezistat peste ani popularităţii unor fenomene muzicale ce s-au numit fie Formaţia Phoenix (anii ’70) sau mult mai recenta Formaţie Pasărea Colibri. Compozitor şi cantautor, Mircea Baniciu a strălucit ca interpret vocal, o postură în care s-a văzut nevoit să evolueze de multe ori - independent de voinţa sa - datorită volatilităţii formulelor de grup.

(w882)

Întâlnirea cu Mircea Baniciu a fost o descoperire mai mult decât agreabilă. Am cunoscut un om foarte comunicativ, cu şarm, cu talentul de a fi spontan şi onest, cu distincţia propriei măsuri, cu preţuirea pe care i-a dat-o dintotdeauna prietenia autentică, cu nuanţele sale de dezamăgire, cu poftă de viaţă şi de cântat. Mircea Baniciu, deşi anii au trecut, chiar a rămas acel tânăr sensibil şi iubit de public, pentru naturaleţea cu care îşi trăieşte muzica.

(w882)

Invitaţia i-am adresat-o în 2016, în prima săptămână a lui ianuarie. Iată deci, că au trecut peste noi, cinci ani, în care ne-am mai văzut pe ici, pe colo, la vreun concert sau o lansare de CD. A atras atenţia optimismul lui incurabil, deşi, de multe ori realitatea de zi cu zi, ne contrazice pe toţi. Cu toate acestea bucuria din privire nu s-a pierdut, experienţa atâtor ani de concerte, turnee şi înregistrări îşi spun cuvântul, iar Mircea Baniciu a rămas acelaşi răsfăţat al publicului, fie cel nostalgic ce s-a maturizat odată cu el, fie al celor tineri are abia cum îl descoperă şi multora le place.

(w882)

Şi nouă ne-a făcut plăcere să redescoperim în arhiva noastră sentimentală această ediţie de colecţie, pe care v-o propunem astăzi, tocmai ca prin lumina şi optimismul ei să mai risipească din valurile negre de tristeţe şi dezamăgire atât de frustrante ce ne înconjoară de-o vreme încoace.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1248

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA-ULEI DE MĂSLINE...DAR..PE PATRU PICIOARE !

Într-o comună din Dâmbovita , o tânără familie si-a construit , pe 2 ha , o fermă , pentru cresterea suinelor , din rasa Mangalita-blondă.Si-a înconjurat spatiul cu 2 rânduri de garduri , cu 7 m între ele, cel exterior , mult mai înalt. ȘSi-a construit adăposturi cu podele betonate-pentru a fi curătate mai usor...dar a organizat locul unde vor creste scroafele si purceii , cu pământ curat , bine udat , unde vor râma suinele ,care au nevoie de seleniu si potasiu , scormonind terenul si afânându-l ,cu picioarele în noroi. Sunt hrănite cu iarbă, lucernă, porumb boabe, orz ,triticale si tot felul de rădăcinoase. Cultivă si 25 ha de teren pentru hrana animalelor. Au si o mică subventie de la stat pentru fiecare scroafă gestantă.Si-a cumpărat la început 9 scroafe si un vier certificat cu origine de rasă pură de la un crescător din Harghita. Mai târziu a cumpărat un alt vier pentru a evita consangvinizarea. Acum creste cca 300 de capete de porc....somon.Scroafele fată 4-6 purcei , pe care-i vinde , toti cu certificat de origine ,păstrănd un număr costant în fermă.Bine hrănite suinele iau în greutate ,8-10 kg / lună si sunt sacrificate când ajung la 130-150 kg.Face analize de sânge des , pentru a verifica baza geneticii.Are scroafe si de 4 ani. ȚTine în tarcuri separate , scroafele , porcii la îngrăsat si purceii.

Raluca se ocupă de ferma de suine , de curătenie , de hrană iar sotul de moară si de cultura cerealelor...dar principala ei grijă sunt cei 4 copii pe care îi au.Face parte din Asociatia crescătorilor de suine autohtone Mangalita si Basna din Arad.

Participă:Raluca Bâzganu-crescător suine , com. Contesti , Dâmbovita

*SECRETUL REUSITEI ,,Vinul insoteste omul... de la bucurie , la tristete ,,

Este Octombrie si trecerea prin Podgoria Recas , într-o zi de sărbătoare , ne bucură ochiul cu imaginea viei în zeci de nuante cu frunze aurii si arămii.Recolta anului a fost bună , cam 11,5 t/ha , dar putea să ajungă la 13, dar grindina si seceta nu le-a ingaduit. Momentul recoltarii strugurilor este o șstiintă si o arta , trebuie ales atunci când procentul de zaharuri este cel mai ridicat iar vinul obtinut nu va pierde din calitate.In Recasș totul este performantă , de la îngrijirea butasilor de vie , la recoltare si la tot procesul de vinificatie. Îngrijirea butasului , în perioada ierbicidării care se face acum , trebuie făcută atent , cu solutii de diminuarea ierburilor , pentru că aici se tine cont de productia BIO a strugurilor...chiar si bolile si dăunătorii se înlătură doar cu produse acceptate ECO.Lucrarile de toamnă cu tăierile de rodire pregatesc recolta viitoare...,,pentru calitatea ei folosindu-se doar produse Premium.

În Cramă , o premieră , o instalatie de imbuteliere care face 12-13.000 N de sticle /oră , cam 200 de sticle / minut si alaturi un nou depozit pe măsură cu 6 milioane de sticle , care are o capacitate de până la 14 milioanede sticle. În fiecare an , Recasul adaugă ceva ,în capacitătile de productie si de depozitare , pentru că vinul lor certificat Vegan , cu o diversitate gustativă ,este contractrat la export. Milioanele de euro investiti le-au adus premii nationale șsi internationale.

Participă: ing. Gheorghe Iova-manager Podgorie si Cramă , Recas-Timisș

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

Sezon Nou

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
„Tonomatul DP2” – ritmul generației Alfa, în direct la TVR 2

În fiecare vineri dimineață, de la ora 10.00 la 11.30, Studioul Muzical al Televiziunii Române prinde viață într-un show plin de energie, culoare ...

„Istorii de bun gust”, între joacă, bucate și tradiție

Călătoria prin gusturile de odinioară ajunge în Vatra Moldoviţei. Aici, realizatoarea Camelia Moise şi dascăliţă Ilaria Pușca ne invită să ...

Gala “GHEORGHE GHEORGHIU 50” la “Drag de România mea!”

Cea de-a cincea ediţie a sezonului 15 al emisiunii “Drag de România mea!” vine cu o surpriză inedită, o celebrare aparte a unuia dintre cei mai ...

 

#tvr2