loader
Foto

Dacă doriţi să revedeţi... compozitorul Dan Dediu, la "Mic Dejun cu un Campion"

Câteva dintre ediţiile de colecţie ale emisiunii "Mic Dejun cu un Campion", în fiecare sâmbătă, la aceeaşi oră, 10:00 fix, în acelaşi loc, la Grădina Cărtureşti – Verona, cu acelaşi amfitrion plin de vervă, scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura şi, firesc, la TVR2.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

"O întâlnire, aşa cum v-am obişnuit de peste opt ani de când ne tot vedem la cel mai bun cappucino din oraş care însoţeşte cu aroma parfumată şi rumoarea celor din grădină, dialoguri esenţiale într-o atmosferă relaxată. Şi, dacă aţi uitat cumva, episodul îl puteţi revedea în lunea imediat următoare, de la ora 8:00, tot la TVR2. Dar, cum desigur aţi observat, cei peste două sute de prieteni care ne-au trecut pragul până acum, când împlinim optsprezece sezoane, pot fi urmăriţi şi la TVR Cultural, de luni până vineri, tot de la ora 10:00.

A venit vacanţa, cu o binemeritată odihnă dar şi cu planuri mari pentru sezonul ce va începe în toamnă. Ne pregătim şi vă promitem multe surprize şi invitaţi pe măsură. Echipa Mic Dejun cu un Campion vă mulţumeşte pentru fidelitate şi vă ureză o vară lungă, frumoasă şi odihnitoare", spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea "Mic Dejun cu un Campion".

Sâmbătă, 17 iunie 2023, ora 10:00 invitatul ediţiei este Dan Dediu – compozitor şi profesor.

’’Compozitorul se duce acasă, strânge din dinți și începe să se gândească la o nouă piesă’’ acesta ar fi firescul zilei unui creator de muzică, dincolo de cafeaua de dimineaţă. Destinul – în care Dan Dediu crede cu convingere – l-a dus în multe alte direcţii. La profesorat, la emisiuni de televiziune, la scris, într-o aventură ce a început cu studiul pianului şi venirea din Brăila natală, în Bucureşti la şcoala de muzică – liceu şi conservator – pentru a călători apoi în toată lumea ca bursier şi mai apoi cu concerte. Fiecare loc a însemnat întâlnirea nu numai cu colegi de generaţie din mai multe ţări ale lumii ci şi cu profesori şi mentori care l-au învăţat ce înseamnă drumul atât de complicat şi complex al componisticii. La cei 54 de ani, Dan Dediu a compus genuri diverse: patru simfonii şi piese pentru orchestră, şapte concerte, cinci cvartete de coarde, muzică de cameră, piese pentru pian, muzică de cor, electronică, trei opere iar activitatea sa continuă cu acelaşi entuziasm cu noi şi noi compoziţii, îmbogăţindu-şi permanent repertoriul componistic. Are carisma de a convinge, de a mobiliza, de a da încredere celor tineri în forţele lor. De altfel, Dan Dediu a coordonat în calitate de director artistic mai multe ediţii ale festivalului ’’Săptămâna Muzicii Noi’’ şi două ediţii ale festivalului ’’Profil’’, s-a lansat în două proiecte unice pe piaţa media de la noi: ’’Aventura sunetelor’’ şi ’’Muzici dintr-o expoziţie’’. Activitatea de cercetător şi istoric al muzicii s-a concretizat în două cărţi semnate de Dan Dediu reţin acum atenţia tocmai pentru că vin din partea unui muzician care şi-a împărţit existenţa între studiul asiduu, creaţie şi profesorat. Sunt două apariţii editoriale ce relevă fiecare o altă latură a personalităţii celui invitat astăzi la "Mic Dejun". Nu putem să facem o recenzie asupra creaţiei lui Dan Dediu. Nu putem şi nici nu ne-am propus aşa ceva dar, îi putem asculta oricând muzica. Este cu siguranţă o carte de vizită pe care doar opera o poate oferi creatorului său.

Portret de artist: Corneliu Vasilescu - pictor.

0:05 Comisarul Rex: aventuri la Viena

Serial *Comisarul Rex: aventuri la Viena (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004)

Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill

*episodul 69

*Serial poliţist.

(Reluare)

1:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

*Ep. 35: Dumbarton Oaks-SUA

Proiectată în anii 1920 de Beatrix Farrand, pionieră a arhitecturii peisagistice din SUA, grădinile Dumbarton Oaks se întind pe o suprafaţă de 4 hectare, cărora li se adaugă 11 hectare de parc şi de pădure şi se află într-un cartier exclusivist de pe dealurile capitalei Washington DC.

Proprietatea fusese cumpărată de un cuplu de diplomaţi, Robert şi Mildred Bliss, care au dorit să creeze un paradis de verdeaţă în inima oraşului. Grădinile sunt organizate în terase, adaptându-se topografiei locului. Acum grădinile aparţin universităţii Harvard şi sunt deschise pentru vizitatori.

(Reluare)
 
Daniela Zeca-Buzura: „Micul meu dejun preferat e întotdeauna cu un croasant și o cafea și, obligatoriu, lângă un companion agreabil și cu idei”

Realizatoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion” ne vorbeşte despre invitaţii săi de-a lungul celor 10 ani ai emisiunii, despre Bookfest şi ...

În peisajul agricol românesc, adesea marcat de provocări și incertitudini, exemplul Sarei Preda, o tânără de 20 de ani, studentă în anul doi la ...

„Copiii Bucovinei nu vor uita în veci că România e clădită cu dragoste și jertfă.”

O învăţătoare seamănă sentimentul patriotic în sufletele micilor şcolari, iar descendenta unei familii de germani din Bucovina povesteşte viaţa ...

 

#tvr2