loader
Foto

Dacă doriţi să revedeţi... compozitorul Dan Dediu, la "Mic Dejun cu un Campion"

Câteva dintre ediţiile de colecţie ale emisiunii "Mic Dejun cu un Campion", în fiecare sâmbătă, la aceeaşi oră, 10:00 fix, în acelaşi loc, la Grădina Cărtureşti – Verona, cu acelaşi amfitrion plin de vervă, scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura şi, firesc, la TVR2.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

"O întâlnire, aşa cum v-am obişnuit de peste opt ani de când ne tot vedem la cel mai bun cappucino din oraş care însoţeşte cu aroma parfumată şi rumoarea celor din grădină, dialoguri esenţiale într-o atmosferă relaxată. Şi, dacă aţi uitat cumva, episodul îl puteţi revedea în lunea imediat următoare, de la ora 8:00, tot la TVR2. Dar, cum desigur aţi observat, cei peste două sute de prieteni care ne-au trecut pragul până acum, când împlinim optsprezece sezoane, pot fi urmăriţi şi la TVR Cultural, de luni până vineri, tot de la ora 10:00.

A venit vacanţa, cu o binemeritată odihnă dar şi cu planuri mari pentru sezonul ce va începe în toamnă. Ne pregătim şi vă promitem multe surprize şi invitaţi pe măsură. Echipa Mic Dejun cu un Campion vă mulţumeşte pentru fidelitate şi vă ureză o vară lungă, frumoasă şi odihnitoare", spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea "Mic Dejun cu un Campion".

Sâmbătă, 17 iunie 2023, ora 10:00 invitatul ediţiei este Dan Dediu – compozitor şi profesor.

’’Compozitorul se duce acasă, strânge din dinți și începe să se gândească la o nouă piesă’’ acesta ar fi firescul zilei unui creator de muzică, dincolo de cafeaua de dimineaţă. Destinul – în care Dan Dediu crede cu convingere – l-a dus în multe alte direcţii. La profesorat, la emisiuni de televiziune, la scris, într-o aventură ce a început cu studiul pianului şi venirea din Brăila natală, în Bucureşti la şcoala de muzică – liceu şi conservator – pentru a călători apoi în toată lumea ca bursier şi mai apoi cu concerte. Fiecare loc a însemnat întâlnirea nu numai cu colegi de generaţie din mai multe ţări ale lumii ci şi cu profesori şi mentori care l-au învăţat ce înseamnă drumul atât de complicat şi complex al componisticii. La cei 54 de ani, Dan Dediu a compus genuri diverse: patru simfonii şi piese pentru orchestră, şapte concerte, cinci cvartete de coarde, muzică de cameră, piese pentru pian, muzică de cor, electronică, trei opere iar activitatea sa continuă cu acelaşi entuziasm cu noi şi noi compoziţii, îmbogăţindu-şi permanent repertoriul componistic. Are carisma de a convinge, de a mobiliza, de a da încredere celor tineri în forţele lor. De altfel, Dan Dediu a coordonat în calitate de director artistic mai multe ediţii ale festivalului ’’Săptămâna Muzicii Noi’’ şi două ediţii ale festivalului ’’Profil’’, s-a lansat în două proiecte unice pe piaţa media de la noi: ’’Aventura sunetelor’’ şi ’’Muzici dintr-o expoziţie’’. Activitatea de cercetător şi istoric al muzicii s-a concretizat în două cărţi semnate de Dan Dediu reţin acum atenţia tocmai pentru că vin din partea unui muzician care şi-a împărţit existenţa între studiul asiduu, creaţie şi profesorat. Sunt două apariţii editoriale ce relevă fiecare o altă latură a personalităţii celui invitat astăzi la "Mic Dejun". Nu putem să facem o recenzie asupra creaţiei lui Dan Dediu. Nu putem şi nici nu ne-am propus aşa ceva dar, îi putem asculta oricând muzica. Este cu siguranţă o carte de vizită pe care doar opera o poate oferi creatorului său.

Portret de artist: Corneliu Vasilescu - pictor.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.13

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

0:30 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizator Constantin Lupescu

Redactor Dana Ilie

(Reluare)
 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2