Dacă doriţi să revedeţi... Ioana Nicolaie şi taina literaturii pentru copii
vineri, 16 iulie 2021
Sâmbătă, 17 iulie, de la ora 10:00, invitatata Danielei Zeca Buzura la "Mic dejun cu un campion", pe TVR 2, a fost Ioana Nicolaie, scriitor, jurnalist, profesor de literatură şi scriere creativă.

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Recent, chiar la Librăria Cărtureşti ce ne găzduieşte de atâţia ani filmările pentru "Mic Dejun cu un Campion", am găsit o prea frumoasă carte semnată de Ioana Nicolaie.

Şi mi-am adus aminte de anul 2017 când am înregistrat ediţia prilejuită de apariţia romanului ’’Pelinul negru’’. În conversaţia de atunci, printre altele, poeta şi prozatoarea Ioana Nicolaie trecea în revistă câteva dintre proiectele dedicate copiilor pe care le coordona la acea vreme.

Lecturile cu cei mici, minunatele cărţi care se pot scrie pentru ei, ilustrate cu desene colorate şi care ajung drept la sufletul lor erau idei în care invitata noastră investise mult efort, dragoste şi dăruire.

(w640)

Era şi un îndemn acolo, venit din partea unui om de cultură cu multă experienţă, nu numai în ale scrisului ci şi a pedagogiei cu copii de vârstă şcolară mică: ’’Părinţi, luaţi tabletele din mâna copiilor. Lăsaţi-i să viseze, să aibă propriile fantezii, să vadă ’altfel’, să deseneze cu mânuţa lor, să-şi creeze propriile poveşti. Doar aşa vor fi creativi, interesaţi, vor învăţa din experienţa lor directă nu prin ochii şi mintea altcuiva care îi trasformă doar în simpli utilizatori’’.

Mi-a plăcut mult. Un adevăr care năvăleşte peste noi acum, mai mult ca altădată, de când cu pandemia asta care ne-a stors de viaţă şi proiecţii pentru viitor, când copii noştri, chiar şi la clasa pregătitoare, fără s-o cunoască pe educatoare, iau legătura cu ea doar on-line.

Dar, să mă întorc la bucuria mea. Am găsit şi am cumpărat imediat o carte semnată de Ioana Nicolaie: ’’Călătoria lui Medilo’’ apărută al Editura Cartier în 2018, cu nişte desene frumoase, semnate de Sidonia Călin, o pildă despre ce înseamnă dragostea de mamă. O poveste nu prea lungă, dar atât convingătoare, scrisă într-o limbă română curată aşa cum îmi aminteam din copilăria mea, cu expresii şi jocuri de cuvinte care serveasc perfect firului narativ al poveştii. Am cumpărat-o pentru nepotul meu dar, inutil să amintesc cum am citit-o şi eu pe nerăsuflate între două staţii de autobuz.

Aşa încât, acum, la patru ani de la premieră, îi sunt recunoscătoare Ioanei Nicolaie pentru cărţile ei cu poveşti, pentru romanele serioase, pentru volumele de poezii care merită toată atenţia cititorilor, pentru toate proiectele ei trecute şi viitoare.

(w640)

După absolvirea Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti şi masterat, Ioana Nicolaie a lucrat ca redactor la unele dintre cele mai prestigioase edituri din România: Humanitas, Polirom, Casa Radio, Paralela 45. Pe lângă activitatea redacţională, lucrează ca profesor de literatură, predă scriere creativă şi colaborează la revista ’’Tribuna învățământului’’. Bun pedagog, s-a folosit de abilităţile sale de comunicare şi a colaborat ani buni cu editura Humanitas la un proiect neobişnuit, care s-a bucurat de un real succes: ’’Campionatul poveştilor’’ care se desfăşura în librăria de la Cişmigiu. Din 2014 este membru fondator și director general al Fundației Melior prin care derulează proiecte educativ – umanitare, prin intermediul căreia a organizat nu mai puţin de 16 biblioteci. Este membră a Uniunii Scriitorilor şi PEN România.

Şase volume de poezii poartă semnătura ei (debut în 2000 cu ’’Poză retuşată’’) şi cinci romane (dintre care două apărute după întâlnirea noastră din 2017: ’’Cartea Reghinei’’, Humanitas, 2019 ce a obţinut patru premii, Premiul Radio România Cultural; Premiul Național de Proză acordat de Ziarul de Iași; Premiul Agenției de Carte şi Premiul Observator ’’Lyceum’’ toate în 2020. Al doilea titlu, ’’Tot înainte’’ a fost lansat recent, anul acesta, la Editura Humanitas).

Ioana Nicolaie scrie cu plăcere literatură pentru copii – cărţi şi audio-book-uri în lectura sa -, colaborează constant cu revistele literare, traduce, este selectată în antologii, este invitată la târgurile de carte şi la festivalurile internaționale de poezie din Europa şi Statele Unite unde susţine lecturi publice, opera sa este tradusă şi publicată în străinătate. Şi pentru că există o comunitate a sensibilităţii creatoare feminine, Dorothea Fleiss/Germania a imaginat, pornind de la câteva poeme ale Ioanei Nicolaie, o serie de cărţi-obiect ce a fost expusă la prestigioase expoziţii internaţionale de arte vizuale.

Aşa încât, vă invităm astăzi la Mic Dejun cu un Campion, la un regal de poezie şi un duş rece privind problemele stringente ale lumii contemporane – în artă sau în afara ei – cu una dintre cele mai sensibile scriitoare ale momentului, Ioana Nicolaie.

Un articol de: Ileana Ploscaru Panait – producătorul emisiunii

TVR2: Sâmbătă, 17 iul. 2021, ora 10:00

Marti, 20 iulie 2021, ora 5:00

TVR3: Duminică, 18 iulie 2021, ora 7:55

TVRInternaţional: Sâmbătă, 24 iulie 2021, ora 7:00

TVR Moldova: Sâmbătă, 24 iulie 2021, ora 7:00

 • 17:00
  Educaţie la înălţime
  Educaţie la înălţime şi… de la înălţime! Despre zone de vis şi oameni speciali, personalităţi şi pionieri ai lumii, despre mistere şi legende, mitologie, istorie şi geografie, despre parcuri naţionale şi case memoriale, dar şi despre muzee şi locuri speciale. Totul presărat cu reportaje, jocuri şi experimente care dau aripi profesorilor şi elevilor. Cu emisiunea Educaţie la înălţime, procesul de învăţare este plin de surprize şi poveşti captivante, iar informaţiile necesare la şcoală sunt mult mai uşor de înţeles şi reţinut de către elevi. Aşa că… vă aşteptăm în faţa micilor ecrane, în fiecare vineri, de la ora 17,00, pe TVR2, la un nou sezon al emisiunii Educaţie la înalţime, o emisiune relizată cu drona de specialişti şi profesionişti pentru toate şcolile din România şi Republica Moldova. * TURNUL EIFFEL Are peste 300 de metri înălţime, este pe schelet din oţel, oţel ce ar fi fost fabricat la Reşiţa, iar tehnologia folosită la construcţia sa a fost inventată de inginerul Gheorghe Pănculescu. Turnul Eiffel este cel care a fost inaugurat în 1889 cu prilejul expoziţiei Universale, organizată cu ocazia centenarului Revoluţiei franceze. Iar echipa de la Educaţie la înălţime nu putea să rateze unul dintre simbolurile Franţei. Vă aşteptăm vineri, 9 decembrie de la ora 17,00, pe TVR2 să vedeţi una dintre lecţiile eveniment prezentată de profesorii Irina Constantinescu și Marcel Bartic. O emisiune realizată de Asociaţia Însemne, în parteneriat cu Departamentul pentru o Dezvoltare Durabilă, Guvernul României. Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 50 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Gala umorului
  Emisiunea "Gala umorului" continuă seria momentelor comice și în grila de toamnă a canalului TVR2, avându-i ca gazde pe Corina Dănilă și Dragoș Huluba, în fiecare vineri seara, de la ora 20:00. În noul sezon, cel de-al 18-lea, pe lângă fabuloasele secvențe selectate din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, vă propunem și scenete comice în premieră, din a căror distribuție fac parte: Rodica Popescu Bitănescu (invitat special) și mai tinerii actori de comedie Mirela Zeța, Marius Rizea, Adrian Ciobanu și Silviu Debu. "Pensionarii, la raport..." Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 22:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu din 05 decembrie / /
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 49 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan din 08 decembrie / /
 • 00:00
  RIVALII…cu Marina Almăşan
  * Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin. Prezintă: Marina Almășan Comoderator: Costin Teodorescu Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  Mic dejun cu un campion
  Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 03:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 03:50
  Teleşcoala
  *Limba română pentru ucraineni Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:15
  Teleşcoala
  Limba semnelor române Producator: Sinziana Milosoiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 04:40
  Documentar 360°
  * Slovenia, regatul albinelor (LA SLOVÉNIE, LE ROYAUME DES ABEILLES, Franţa-Germania, 2020) Realizator: Therese Engels Redactor: Delia Clonaru