Dacă doriţi să revedeţi... Despre cuvântul secret: IKIGAI
joi, 27 ianuarie 2022
O întâlnire cu scriitorul şi jurnalistul Francesc Miralles. Sâmbătă, 29 ianuarie 2022, de la ora 10:00, v-am invitat să ne fiţi alături pentru a descifra împreună secretul longevităţii şi fericirii.

Mai ales acum, în contextul atât de traumatizant şi depresiv al ultimilor doi ani în care am trăit, poate mai mult ca niciodată, sub imperiul bombardamentului mediatic alarmant şi ultimativ.

Catalan prin naştere (Barcelona, 1968), invitatul de astăzi de la Mic Dejun s-a format ca jurnalist şi filolog, a studiat limbile engleză şi germană, a coordonat colecții de dezvoltare personală dar şi profesia de editor. A acţionat instinctiv, acolo unde l-a purtat destinul, călătorind mult prin lume cu toate simţurile alerte pentru că fiecare experienţă s-a materializat în câte o carte, scrisă singur sau împreună cu alţi colaboratori.

(w640)

Aşa se face că, Francesc Miralles numără o bibliografie impresionantă, tradusă în peste 50 de limbi - parţial şi în limba română - pe care v-o recomandăm cu căldură spre lectură.

Dacă ar fi să exemplificăm cu doar câteva titluri, putem enumera: ’’Un haiku per a l’Alícia’’ (un roman ce se adresează tinerei generaţii pentru care a şi primit Premiul ’’Gran Angular în 2001-2002); ’’Café Balcanic’’ (2004 – ce ilustrează experienţa sejurului său din Croația și Slovenia în timpul războiului iugoslav); ’’Barcelona Blues’’ (2005 – o carte de dezvoltare personală semnată cu pseudonim); ’’Interrail’’.(2007, răsplătit cu Premiul Columna Jove); ’’Cel mai frumos loc din lume e chiar aici’’ (scris împreună cu Care Santos, publicat în 2008, tradus în peste 20 de ţări, editat şi la Humanitas Fiction în 2017); ’’Última respuesta’’ (scris împreună cu Álex Rovira - cu care are o colaborare permanentă - pentru care în 2009 au primit Premiul Torrevieja). Un alt colaborator apropiat este Héctor García (Kirai), alături de care a semnat numeroase volume de mare succes de public apărute şi la noi la Editura Humanitas: ’’Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită’’ (2017), ’’Metoda ikigai: Secrete japoneze pentru a-ți descoperi adevărata pasiune și a-ți atinge țelurile în viață’’ (2019, volum tradus în peste 60 de limbi) și ’’Ichigo-ichie: Arta japoneză de a te bucura de fiecare clipă’’ (2020). Fiecare dintre ele relevă un univers ce poate părea îndepărtat şi greu de atins dar care stă la îndemână tuturor celor care îşi doresc cu adevărat să-şi găsească echilibrul şi armonia.

(w640)

’’Ne putem pune întrebări cum ar fi:

Care este sensul vieţii mele?

Să trăiesc mai mult sau să am o misiune mai importantă în această lume?

De ce există oameni care ştiu ce vor şi trăiesc cu pasiune, în timp ce alţii lâncezesc în confuzie?

Pe parcursul conversaţiei noastre (Francesc Miralles şi Héctor García) a apărut în cuvânt misterois: IKIGAI.

Acest concept japonez, ce s-ar traduce în linii mari prin ’fericirea de a fi mereu ocupat’...’’ (Sursa: capitolul ’’Un cuvânt misteros’’, din ’’Ikigai. Secrete japoneze pentru o viaţă lungă şi fericită’’, traducere de Camelia Dinică, editura Humanitas, 2017).

(w640)

Romane semnate de Francesc Miralles ce v-ar suscita cu siguranţă interesul mai putem aminti ’’Iubire cu „i“ mic’’ (2006) şi continuarea sa, ’’Wabi-Sabi’’, ambele traduse şi în româneşte în 2017, 2018, ca şi ’’Biblioteca de pe Lună’’ (2020) şi cel mai recent roman, din 2021, ’’Un ceai la capătul lumii’’ apărut şi la noi, în 2022. Francesc Miralles colaborează curent cu publicaţiile de presă ’’El País Semanal’’, ’’MenteSana’’ și cu Radioul Național Spaniol. Călătoreşte pe tot mapamondul susținând ateliere de dezvoltare personală.

Iată că nu mai este niciun secret că Francesc Miralles se poate exprima într-o varietate de direcţii de la roman, la cărţi motivaţionale, de la volume dedicate copiilor şi tinerilor, la romane de aventuri, toate bucurându-se de un succes binemeritat. Este autor sau coautor al mai multor cărţi, ceea ce dovedeşte o dată în plus marea sa mobilitate, înţelegerea şi asumarea multor principii de toleranţă şi convieţuire pe care le-a asimilat într-o viaţă densă, dar percepută metodic, relaxat şi fără îndârjire.

(w640)

Iată cum defineşte Francesc Miralles cele 10 reguli de aur ale Ikigai-ului:

1. Să fii mereu activ, nu te pensiona niciodată

2. Priveşte lucrurile cu calm

3. Nu mânca pe săturate

4. Înconjoară-te de prieteni buni

5. Fii în formă pentru următoarea ta aniversare

6. Zâmbeşte

7. Reconectează-te la natură

8. Fii recunoscător

9. Trăieşte clipa

10. Urmează-ţi ikigai-ul.

(Sursa: ’’Ikigai. Secrete japoneze pentru o viaţă lungă şi fericită’’)

Sper că au fost suficiente motive pentru a vă îndemna să revedeţi o întâlnire cu unul dintre cei mai cosmopoliţi artişti şi jurnalişti ai momentului, într-una dintre ediţiile de colecţie ale emisiunii ’’Mic Dejun cu un Campion’’.

Emisiune poate fi urmărită la:

TVR2: Sâmbătă, 29 ian. 2022,ora 10:00

Luni, 31 ian. 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 30 ian. 2021, ora 7:55

TVRi: Sâmbătă, 5 febr. 2022, ora 8:00

TVRM: Sâmbătă, 5 febr. 2022, ora 7:00

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

 • 17:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Coreea De Sud-Portugalia Comentator: Narcis Selaru Transmisiune directă Education City Comentator: Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu
 • 19:05
  Nemuritorii-România, 1974
  Film * Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu Dramă istorică . Acțiunea filmului are loc după zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul, când un grup de viteji din fosta lui oaste, rătăciți prin diferite orașe ale Europei, hotărăsc să se îndrepte spre patria lor, având cu ei o ladă și steagul celor trei țări românești unite, Moldova, Țara Românească și Transilvania. Vitejii fac față diverselor obstacole ivite in cale, lucrurile din ladă fiind râvnite atât de austrieci, cât și de unguri sau de turci. În final, foștii oșteni ai lui Mihai Viteazul ajung în țară și mor apărând cu vitejie prețiosul steag al Unirii. Redactor: Gabriela Onea
 • 20:52
  Live stadion
  Transmisiune directă
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  Fotbal * * Serbia-Elveţia Transmisiune directă-Stadion Ras Abu Aboud Comentator: Emil Hossu Producător : Daniel Chican /Horatiu Rusu
 • 23:10
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 23:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 00:00
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 00:05
  Reţeaua de idoli
  redifuzare *Gheorghe Hagi Producător: Irina Păcurariu
 • 01:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Ghana-Uruguay Comentator: Cristian Mândru Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 17.00
 • 02:50
  Nemuritorii-România, 1974
  Film * Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu Dramă istorică . Redactor: Gabriela Onea