loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... Despre cuvântul secret: IKIGAI

O întâlnire cu scriitorul şi jurnalistul Francesc Miralles. Sâmbătă, 29 ianuarie 2022, de la ora 10:00, v-am invitat să ne fiţi alături pentru a descifra împreună secretul longevităţii şi fericirii.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Mai ales acum, în contextul atât de traumatizant şi depresiv al ultimilor doi ani în care am trăit, poate mai mult ca niciodată, sub imperiul bombardamentului mediatic alarmant şi ultimativ.

Catalan prin naştere (Barcelona, 1968), invitatul de astăzi de la Mic Dejun s-a format ca jurnalist şi filolog, a studiat limbile engleză şi germană, a coordonat colecții de dezvoltare personală dar şi profesia de editor. A acţionat instinctiv, acolo unde l-a purtat destinul, călătorind mult prin lume cu toate simţurile alerte pentru că fiecare experienţă s-a materializat în câte o carte, scrisă singur sau împreună cu alţi colaboratori.

(w882)

Aşa se face că, Francesc Miralles numără o bibliografie impresionantă, tradusă în peste 50 de limbi - parţial şi în limba română - pe care v-o recomandăm cu căldură spre lectură.

Dacă ar fi să exemplificăm cu doar câteva titluri, putem enumera: ’’Un haiku per a l’Alícia’’ (un roman ce se adresează tinerei generaţii pentru care a şi primit Premiul ’’Gran Angular în 2001-2002); ’’Café Balcanic’’ (2004 – ce ilustrează experienţa sejurului său din Croația și Slovenia în timpul războiului iugoslav); ’’Barcelona Blues’’ (2005 – o carte de dezvoltare personală semnată cu pseudonim); ’’Interrail’’.(2007, răsplătit cu Premiul Columna Jove); ’’Cel mai frumos loc din lume e chiar aici’’ (scris împreună cu Care Santos, publicat în 2008, tradus în peste 20 de ţări, editat şi la Humanitas Fiction în 2017); ’’Última respuesta’’ (scris împreună cu Álex Rovira - cu care are o colaborare permanentă - pentru care în 2009 au primit Premiul Torrevieja). Un alt colaborator apropiat este Héctor García (Kirai), alături de care a semnat numeroase volume de mare succes de public apărute şi la noi la Editura Humanitas: ’’Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită’’ (2017), ’’Metoda ikigai: Secrete japoneze pentru a-ți descoperi adevărata pasiune și a-ți atinge țelurile în viață’’ (2019, volum tradus în peste 60 de limbi) și ’’Ichigo-ichie: Arta japoneză de a te bucura de fiecare clipă’’ (2020). Fiecare dintre ele relevă un univers ce poate părea îndepărtat şi greu de atins dar care stă la îndemână tuturor celor care îşi doresc cu adevărat să-şi găsească echilibrul şi armonia.

(w882)

’’Ne putem pune întrebări cum ar fi:

Care este sensul vieţii mele?

Să trăiesc mai mult sau să am o misiune mai importantă în această lume?

De ce există oameni care ştiu ce vor şi trăiesc cu pasiune, în timp ce alţii lâncezesc în confuzie?

Pe parcursul conversaţiei noastre (Francesc Miralles şi Héctor García) a apărut în cuvânt misterois: IKIGAI.

Acest concept japonez, ce s-ar traduce în linii mari prin ’fericirea de a fi mereu ocupat’...’’ (Sursa: capitolul ’’Un cuvânt misteros’’, din ’’Ikigai. Secrete japoneze pentru o viaţă lungă şi fericită’’, traducere de Camelia Dinică, editura Humanitas, 2017).

(w882)

Romane semnate de Francesc Miralles ce v-ar suscita cu siguranţă interesul mai putem aminti ’’Iubire cu „i“ mic’’ (2006) şi continuarea sa, ’’Wabi-Sabi’’, ambele traduse şi în româneşte în 2017, 2018, ca şi ’’Biblioteca de pe Lună’’ (2020) şi cel mai recent roman, din 2021, ’’Un ceai la capătul lumii’’ apărut şi la noi, în 2022. Francesc Miralles colaborează curent cu publicaţiile de presă ’’El País Semanal’’, ’’MenteSana’’ și cu Radioul Național Spaniol. Călătoreşte pe tot mapamondul susținând ateliere de dezvoltare personală.

Iată că nu mai este niciun secret că Francesc Miralles se poate exprima într-o varietate de direcţii de la roman, la cărţi motivaţionale, de la volume dedicate copiilor şi tinerilor, la romane de aventuri, toate bucurându-se de un succes binemeritat. Este autor sau coautor al mai multor cărţi, ceea ce dovedeşte o dată în plus marea sa mobilitate, înţelegerea şi asumarea multor principii de toleranţă şi convieţuire pe care le-a asimilat într-o viaţă densă, dar percepută metodic, relaxat şi fără îndârjire.

(w882)

Iată cum defineşte Francesc Miralles cele 10 reguli de aur ale Ikigai-ului:

1. Să fii mereu activ, nu te pensiona niciodată

2. Priveşte lucrurile cu calm

3. Nu mânca pe săturate

4. Înconjoară-te de prieteni buni

5. Fii în formă pentru următoarea ta aniversare

6. Zâmbeşte

7. Reconectează-te la natură

8. Fii recunoscător

9. Trăieşte clipa

10. Urmează-ţi ikigai-ul.

(Sursa: ’’Ikigai. Secrete japoneze pentru o viaţă lungă şi fericită’’)

Sper că au fost suficiente motive pentru a vă îndemna să revedeţi o întâlnire cu unul dintre cei mai cosmopoliţi artişti şi jurnalişti ai momentului, într-una dintre ediţiile de colecţie ale emisiunii ’’Mic Dejun cu un Campion’’.

Emisiune poate fi urmărită la:

TVR2: Sâmbătă, 29 ian. 2022,ora 10:00

Luni, 31 ian. 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 30 ian. 2021, ora 7:55

TVRi: Sâmbătă, 5 febr. 2022, ora 8:00

TVRM: Sâmbătă, 5 febr. 2022, ora 7:00

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

20:00 Puternici, impreuna

* Redifuzare

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Invitat:

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

21:00 Istorii de bun gust

Redifuzare

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2