„D’ale lu’ Mitică”: Dreptul la aer curat
luni, 26 octombrie 2020
„D’ale lu’ Mitică” v-a prezentat în ediția din 25 octombrie un material despre depozitările ilegale de deşeuri din București. Emisiunea poate fi urmărită la TVR 2, în reluare, marți, 27 octombrie, ora 22:00, și sâmbătă, 31 octombrie, ora 11:00.
Mitica popescu

Ediția din 25 octombrie este disponibilă online pe TVR+.

Noi trecem, plasticul rămâne.

Aruncăm pixuri de unică folosință, farfurii, pahare, flori, siringi, măști de unică folosință…Și prieteniile devin tot mai des de unică folosință, mai ales cele virtuale. Așa ajungem la plăceri de unică folosință, la o viață de unică folosință.

Doar moartea ar trebui să fie de unică folosință!

Înseamnă că după fiecare unică folosință aruncăm nu doar floarea, siringă, masca, prietenia…distrugem un strop din noi înșine. Noi trecem, plasticul rămâne. Și ne înghite.

Peturile și ambalajele de plastic sau de carton reprezintă trei sferturi din volumul gunoiul nostru. Munți uriași de obiecte pe care le folosim o singură dată. Nici noi, cei care facem gunoiul, nici autoritățile datoare să-l prelucreze nu rezolva beleaua deșeurilor de unică sau multiplă folosință. În București și în împrejurimi sunt zeci de hectare de teren cu deșeuri. În Giulești Sârbi sunt la vedere, în Chitila Triaj sunt îngropate cu pământ în buncăre de 7-8 m înălțime.

Pe strada Brățării din sectorul 3, deșeurile din construcții au fost camuflate cu pământ și declarate parc. Locul e plin de pomișori, flori și bănci. Iar în lunca Dâmboviței sunt nesfârșite hectare îndesate metodic cu cadavrele zdrobite ale fostelor construcții din Chiajna, București sau din cine știe ce capăt al Europei.

Globalizarea ne-a amestecat limbile, dar și resturile. România a ajuns groapă de gunoi a Europei. Mai ales după ce China a refuzat să mai preia deșeurile Occidentului. La mijlocul lunii martie, în portul Constanța veniseră din Anglia 25 de containere.

În acte figurau cu haine second hand și urmau să ajungă la Afumați. Erau 500 de tone de deșeuri electrocasnice. Am aflat cu toții pentru că Ministrul Mediului a vrut să facă o figura salvatoare la știri. Apoi, tăcere. Despre milioanele de tone de deșeuri rătăcite anual prin București și împrejurimi nu ne spune nimeni nimic concret, deși din luna mai, întrebăm puzderia de instituții datoare să protejeze mediul.

Pentru ediția DREPTUL LA AER CURAT a emisiunii „D’ale lu’ Mitică“ - nici o autoritate responsabilă nu a vrut să ne acorde vreun interviu.

Garda Națională de Mediu ne-a răspuns în scris, cu mare greutate că în București și în împrejurimi s-au aplicat 121 de amenzi pentru depozitările ilegale de deșeuri. Dar numai în 7 perimetre au fost remedieri după controalele Gărzii. Cu 5% cota de eficiență, cât pământ va mai rămâne curat și sănătos?

Poliția se încăpățânează să nu observe periplul a zeci de mii de camioane pline cu deșeuri dosite ilegal. Dar autoritățile europene văd totul prin satelit, consemnează în rapoarte și ne penalizează. Nu responsabilii români incapabili sau complici vor plăti amenzile zilnice usturătoare, ci noi le vom plăti. De fapt, nu amenzile ne îngrijorează, căci de la o zi la altă banii se descriu tot mai mult că o plăsmuire. Aerul otrăvit ne exasperează. Doar săptămâna trecută au fost două nopți - joi spre vineri și sâmbătă spre duminică - în care stațiile pentru măsurarea calității aerului din București au înregistrat depășiri până la 350% față de valorile maxime admise. Și în tot acest timp, pe site-ul calitateaer.ro, dedicat Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, la secțiunea "Alerte de calitate a aerului" era postat mesajul: Nu există alerte active.

În condițiile în care Ministrul Mediului declarase: „Mă bucur foarte mult că în acest an am reușit să investim sume colosal de mari în Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului“. Sumele „colosal de mari“ s-au cheltuit, dar valorile poluării au rămas și ele „colosal de mari“.

Agenția Europeană de Mediu tocmai a avertizat România că 1 deces din 5 se datorează poluării, o pondere mult peste media europeană. O pondere „colosal de mare“!

La fel s-a tot întâmplat de la începutul anului. În noaptea de Bobotează au fost depășiri de 700% din cauza arderilor de materiale periculoase. La fel și în starea de urgență. Se distrugeau materiale sanitare prin incendierea cauciucurilor. Nici o autoritate nu ne-a lămurit cine sunt vinovații.

După o ploaie bună aerul redevine curat, dar refacerea terenurlor cu deșeuri îngropate e mare necaz. Dacă o ținem tot așa, în câteva decenii n-o să mai avem unde să îngropăm coșciugele morților noștri. În loc de pământ, lopata se va înfunda în plastic, în electrocasnicele și în betoanele ultimei generații. Se va ivi încă un motiv să-i incinerăm pe oameni - că să nu deranjăm gunoaiele îngropate și aranjamentele de miliarde, bani negri.

Camelia Robe

***

Emisiunea poate fi urmărită la TVR 2 și online pe TVR+, în fiecare duminică de la ora 17:00 și în reluare marți, de la ora 22:00, și sâmbătă, de la ora 11:00.

 • 19:10
  Comisarul Rex
  Serial*(REX-Italia, Austria, 2008-2014) *Episodul 83 Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella Serial poliţist . O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun
 • 20:00
  Câştigă România!
  Sezon Nou Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 21:00
  Reteaua de idoli
  Sezon Nou Ovidiu Lipan Tăndărică Realizator Irina Pacurariu
 • 22:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  redifuzare * Oamenii mari care au făcut România Mare George Pop de Băsești-Bătrânul Nației La 84 de ani, Președintele Partidului Național Român a insistat să participe la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Prezența sa acolo a fost un factor decisiv în desăvârșirea Unirii. Redactor: Doina Teodoru Realizator: Lucia Hossu Longin Producător: Alexandru Munteanu O coproductie TVR-APTR
 • 23:00
  Mândrie şi pasiune
  Serial * (ORGULHO E PAIXAO-Brazilia, 2018) *Episodul 72 Regia: Fred Mayrink Cu: Nathalia Dill, Thiago Lacerda, Pamela Tome, Agatha Moreira, Bruna Griphao * Comedie romantică Redactori: Gabriela Onea, Lăcrămioara Stan
 • 00:00
  Lumini
  ţ a de la miezul nopţii Premiera În fiecare miez de noapte, de luni până joi stăm de vorbă cu invitaţi care vin să ne spună poveşti despre întâmplări, reuşite şi speranţe născute din incertitudini. Scuturăm praful zilei de ieri şi vestim împreună ziua de mâine. Fiecare invitat-o altă temă. Apoi vă provocăm la dialog prin intermediul telefoanelor în direct Vă aşteptăm! Realizator: Luminiţa Velciu Redactor: Cristina Rădulescu Transmisiune directa
 • 01:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  Duminica filmului românesc
  * 100 DE LEI-România, 1973 Regia: Mircea Săucan Cu: Ion Dichiseanu, Dan Nuţu, Ileana Popovici Dramă. Redactor: Gabriela Onea
 • 04:25
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator Dan Liuț Realizator Veronica Mihoc Producator: Florin Mihoc Jurnalist Catalin Blebea Producator Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 04:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu