loader
Foto

”Ferma”: Cultivarea pomilor fructiferi

La 45 km de București, în zona celui mai mare lac de acumulare artificial de la câmpie, majoritatea locuitorilor din comuna Dridu se ocupă cu agricultura și mai ales cu legumicultura și pomicultura.

 

Ferma

Livada Dridu, care aparține familiei Iancu, are plantați caiși ( pe 6,5 ha) și peri (pe1,5ha). Aurel și fiul lui, Mihai au început pregătirile pentru livadă încă din 2019, au studiat zona, condițiile pedoclimatice, au făcut analiza solului, au curățat terenul, l-au nivelat, l-au fertilizat, împrăștiind gunoi de grajd fermentat.

(w882)

Apoi au făcut o arătură adâncă, au dezinfectat și parcelat terenul viitoarei livezi. În anul următor au săpat gropi adânci și largi și au achiziționat puieți de la pepiniere autorizate. Au irigații prin picurare, iar în curând vor și plasă antigrindină.

(w882)

Plantația este intensivă, cu pană la 1000 de puieți pe hectar. După 3 ani de la plantare, au început să apară primele fructe, caise și pere. Fructele coapte sunt culese în 2-3 treceri și puse în lădițe în depozite, la frig.

(w882)

Au trecut cu bine peste înghețul din martie 2023 și anul acesta caisele si perele sunt frumoase, aromate și parfumate, cărnoase și zemoase, bogate în proteine și vitamine. Fructele i-au încântat și mulțumit pe fermieri, dar și mai ales pe cumpărători.

Participă: Aurel Iancu, fermier Livada Dridu, Mihai Iancu, fermier firma Alfa Fruct din Dridu, jud. Ialomița

Emisiunea ”Ferma” s-a difuzat la TVR 2, duminică, 15 septembrie, de la ora 9:00.

Foto. pixabay.com

 

16:00 Educatia la putere

Producator Aimee d`Albon.

Moderator si realizator: Monica Ghiurco

Regizor: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Mihaela Iamandei si Adrian Banuta

Redifuzare//

17:30 România... în bucate

TVR Iaşi

* #Calatorie cu gust-Iasi.

* La stână în Munti Ciucului. Retetele familiei Iacob din Agăș

Ajungem în comuna Agăș, localitate montană aflată la hotarul dintre Moldova șsi Ardeal, în judetul Bacău. Urcăm la stână să gustăm din cea mai bună brânză din an, căci acum pasc mioarele flora aromată a verii, iar apoi coborâm pe Valea Trotusului si culegem o retetă locală, reprezentativă pentru zona de interferența a Moldovei cu Ardealul: costită cu varză si zer de oaie.

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Raluca Chirilă Aftene

Producator: Alice Saceanu

 

"Ferma": Păstrarea tradițiilor montane | VIDEO

publicat: miercuri, 17 septembrie 2025

În județul Alba, tradiția pastorală se menține vie prin promovarea stânelor tradiționale, a pășunatului montan și a prelucrării laptelui la ...

„Respectul, dialogul și deschiderea față de celălalt nu sunt doar concepte, ci valori care pot fi trăite concret!”

Pe parcursul a trei zile, aproximativ 900 de participanți vor transforma orașul Ploieşti într-o scenă a diversității culturale. Publicul se va ...

"Cronica Ucraineană": Povestea baticului | VIDEO

publicat: marţi, 16 septembrie 2025

Într-o după-amiază de toamnă rece, copiii din Ansamblul Trandafir de Bucovina Milișăuți s-au strâns cu bucurie în căsuța tradițională a Brândușei ...

 

#tvr2