În fiecare sâmbătă, de la ora 17:00, „Frați de viță” ne poartă în mai multe călătorii interesante în căutare de produse românești și podgorii potrivite și degustări de vinuri.
Mierla albă este o pasăre rară pe care o poți vedea o singură dată în viață, dacă ai noroc! Așa este și cu acest loc, unde crează vin Daniel Dorneanu și Răzvan Macici. Crama Mierla Albă are un farmec aparte, o atmosferă intimă, relaxantă și caldă și este una dintre cele mai noi și cochete crame din Dealu Mare. Procesul de vinificație este unul tradițional, prin presare cu teasc, iar strugurii provin din vii bătrîne, din 1974. ,,Vinul este istorie – spune Daniel Dorneanu. ,,Omul vine aici și înțelege sufletul care a fost pus în vin. Ăsta este viitorul vinificației: crame mici, cu suflet, în care oamenii își găsesc vinul preferat”.
În căutare de produse românești, Frații de Viță se opresc la Manufactura de brânză a lui Istvan Varga, unde laptele celor 35 de vaci Bălțata Românească dă naștere unei brînze cu 13 arome diferite: de la cea îmbibată cu vin roșu, până la cea cu chili și ciocolată, cu piper verde și chiar cu lavandă. ,,Maturată pe parcursul a două luni, calitatea brânzei este direct proporțională cu furajarea văcuțelor, igiena în timpul mulsului, calitatea laptelui și nu în ultimul rând, cu pasiunea investită în producerea și îngrijirea brânzelor maturate” – spune Istvan Varga.
Suntem invitați apoi la degustarea unui vin care se va bea mult mai târziu (peste 2 ani): Flamboyant, de la DAVINO, o cramă cu renume unde găsim primele vinuri din România setate super premium! Aici, degustarea se face lângă butoi ,,en primeur”- termen încetățenit din zona Bordeaux (Franța), unde transferul de proprietate de la producător la negociant se face direct din butoi: se degustă vinul, se cumpără și se lasă acolo pentru câțiva ani. Crama DAVINO exploatează la maximum potențialul oferit de zona Dealu Mare – Ceptura, realizînd vinuri prestigioase. Vinurile DAVINO sunt în special cupaje, dar găsim și două vinuri realizate din cele mai valoroase soiuri românești: Fetească Albă și Fetească Neagră.
Rămânem la Dealu Mare pentru a face cunoștință cu oenologul Fiorenzo Rista, italianul care conduce Viile Metamorfosis, un proiect al Casei Antinori în România, o companie care oferă vinuri premium produse ecologic și maturate în butoaie de stejar. Fiorenzo Rista a studiat viticultura în Italia și a venit din Piemonte la Dealu Mare pentru că aici a găsit una dintre cele mai potrivite podgorii din România datorită solului foarte bogat, care permite să trăiască bine orice soi de viță de vie. ,, La Dealu Mare m-am simțit ca acasă și nu a fost greu să mă adaptez și să lucrez alături de localnici” – a declarat Fiorenzo Rista.