loader
Foto

Cu cărţile deschise: De la Caragiale la Şalom Alehem

Seria de reportaje „Identităţi”, realizată de echipa emisiunii „Cultura minorităţilor”, a difuzat în această miercuri o altfel de călătorie în universul literaturii române şi idiş, în care i-am (re)descoperi pe Caragiale şi Alehem.

 

Cultura minorităţilor

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„Cu Cărţile deschise” este un program cultural constituit dintr-o serie de lecturi publice realizate de actorii Teatrului Evreiesc de Stat, ce reprezintă autori importanţi şi texte semnificative din literatura şi dramaturgia românească şi universală.

De la Caragiale la Şalom Alehem este un spectacol-jurnal, un moft sau un spectacol-lectură, în regia şi ilustraţia muzicală a lui Andrei Munteanu, care porneşte de la dramatizarea realizată de Edith Negulici. Este prefaţată de o introducere în epoca şi spaţiul literar a lectorului Camelia Crăciun.

Contemporani şi inspirându-se din viaţa zbuciumată a sfârşitului de secol XIX din estul Europei, Caragiale şi Şalom Alehem au multe zone literare comune, fapt care îi individualizează cultural. Dramatizarea pe care o propun în lectura actorilor Teatrului Evreiesc de Stat va pune în evidenţă tocmai aceste apropieri simbolice.

Din distribuția spectacolului fac  parte Maia Morgenstern, Cornel Ciupercescu, Rudi Rosenfeld, Mihai Ciucă, Viorica Bantaș, Natalie Ester, Veaceslav Grosu, Arabela Neazi, Neculai Predica, Nicolae Călugărița, Mihai Prejban, Nicolae Botezatu și Darius Daradici.

***

Despre „Cultura minorităţilor”

De la armenii din Iaşi, la lipovenii Deltei sau saşii Sibiului, Cultura minorităţilor aduce pe TVR 2 poveştile extraordinare ale oamenilor de diferite etnii care au marcat trecutul, dar şi prezentul ţării noastre.

Difuzate de luni până vineri, de la ora 14:30, emisiunea încearcă să cuprindă ce este semnificativ din istoria şi viaţa celor 18 minorităţi etnice recunoscute oficial. La realizarea ei lucrează Redacţia în Limba Maghiară, cea în Limba Germană şi secţia Alte Minorităţi; aşadar, fiecare zi a săptămânii vine cu reportaje, interviuri şi documentare de la comunitatea maghiară (joi şi vineri), germanii din România (marţi) şi de la celelalte minorităţi (luni şi miercuri).

***

Emisiunea „Cultura minorităţilor” poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 46

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2