loader
Foto

Galerie foto

A mai rămas o săptâmână de „Integrala Chaplin” la TVR 2

TVR 2 a difuzat, pe 19 iulie, ultimul film al ciclului ce a marcat 125 de ani de la naşterea actorului şi 100 de ani de existenţă a personajului Charlot. 

 

TVR 2 a dedicat un ciclu special de omagiere a unei duble aniversări legate de cel care a devenit cel mai popular actor din istoria cinematografiei universale. Sub titlul: Chaplin, un secol de celebritate – telespectatorii TVR 2 se alătură publicului din întreaga lume care sărbătoreşte, în 2014, 100 de ani de existenţă a celebrului personaj Charlot şi împlinirea a 125 de ani de la naşterea celui care i-a dat viaţă, a actorului Charlie Chaplin.

În fiecare sâmbătă, de la ora 18.30, TVR 2 a programat toate principalele producţii cinematografice de lung-metraj ale lui Chaplin, creaţiile sale ca actor sau regizor. „Integrala Chaplin” a debutat la TVR 2 în 17 mai cu filmul Luminile oraşului şi se va încheia în 12 iulie cu Luminile rampei .

 

Filmele din cadrul „Integralei Chaplin” sunt/au fost programate astfel:

  • Sâmbătă, 17 mai 2014, ora 18.30: Luminile orasului / City lights, din 1931 - Povestea vagabondului cu inimă mare, care se îndrăgosteşte de o tânără florăreasă oarbă, devenind protectorul ei şi ajutând-o să-şi recapete vederea este, poate, cel mai emoţionant film mut al lui Chaplin. Faptul că el a putut fi realizat într-o perioadă când cinematograful sonor luase deja amploare dovedeşte popularitatea şi statutul marelui actor-regizor la Hollywood.
  • Sâmbătă, 24 mai 2014, ora 18.30: Piciul / The Kid, 1921 şi Circul / The Circus, 1928

-      Piciul / The Kid - Charlie, un geamgiu sărac, găseşte un nou-născut abandonat şi îl creşte ca pe copilul său. După câţiva ani, copilul îşi regăseşte mama, care a devenit între timp o actriţă cunoscută şi admirată.

-      Circul / The Circus - Charlie, micul vagabond, se pripăşeşte pe lângă o trupă de circ, de unde e alungat de poliţie, care îl ia drept hoţ de buzunare. Fugărit de oamenii ordinii, el pătrunde accidental în arenă, unde stârneşte hohotele de râs ale publicului. Încântat de inedita apariţie, patronul circului îl angajează pe loc, dar curând constată cu neplăcere că artistul de ocazie nu poate fi amuzant la comandă.

  • Sâmbătă, 31 mai 2014, ora 18.30: Parizianca / A woman of Paris, 1923 - Pentru că părinţii se opun căsătoriei lor, Marie Saint-Clair şi Jean Millet decid să fugă împreună. Cei doi tineri urmează să se întâlnească la gară, dar Jean e reţinut în ultimul moment, din pricina atacului cardiac suferit de tatăl său. Înţelegând greşit absenţa iubitului, Marie pleacă singură la Paris, unde devine amanta unui bogat om de afaceri. Un an mai târziu, foştii logodnici se întâlnesc întâmplător şi îşi dau seama că sentimentele lor sunt neschimbate. Marie e pe cale să-şi părăsească protectorul pentru a se întoarce la omul iubit, dar surprinde o conversaţie între Jean şi mama acestuia, care continuă să se opună categoric căsătoriei lor.
  • Sâmbătă, 7 iunie 2014, ora 18.30: Goana după aur / The gold rush, 1925 - Un biet vagabond pleacă să caute aur în Alaska. Aici se îndrăgosteşte de frumoasa Georgia, pe care încearcă s-o cucerească prin farmecul său cu totul special.
  • Sâmbătă, 14 iunie 2014, ora 18.30: Timpuri noi / Modern times, 1936 - este ultimul film în care Chaplin interpretează personajul Micului Vagabond, care i-a adus faimă şi simpatia universală. Într-o lume ultra-industrializată, eroul se luptă cu o linie de asamblare care pare să aibă o voinţă proprie, apoi cu maşinăriile de hrănit oameni, menite să eficientizeze programul de lucru şi să micşoreze pauza de prânz a angajaţilor la un sfert de oră. Ajuns fără slujbă, se întâlneşte cu o tânără orfană şi cei doi pornesc împreună în căutarea fericirii - şi a unui culcuş pentru noapte - lovindu-se pe parcurs de nenumărate ghinioane.

  • Sâmbătă, 28 iunie 2014, ora 18.30: Dictatorul / The great dictator, 1940 - Primul film în întregime sonor realizat de Chaplin este o satiră plină de forţă la adresa fascismului. Chaplin are un dublu rol: dictatorul ţării fictive Tomania, Adenoid Hinkel şi bărbierul evreu care-i seamănă perfect şi cu care, inevitabil, va fi confundat. Persecutat, arestat şi ajuns peste noapte conducător al ţării, bietul bărbier este adus în faţa poporului tomanian, să ţină un discurs incendiar, agresiv, care devine însă o minunată pledoarie pentru toleranţă, bunătate, pace.
  • Sâmbătă, 5 iulie 2014, ora 18.30: Domnul Verdoux / Monsieur Verdoux, 1947 - Domnul Verdoux, aparent cel mai paşnic şi sensibil om de pe suprafaţa pământului, este, în realitate, un odios criminal în serie: ca să-şi poată întreţine familia, el se căsătoreşte cu femei bogate, pe care apoi le ucide, pentru a le moşteni averea.
  • Sâmbătă, 12 iulie 2014, ora 18.30: Un rege la new york / A king in New York, 1957 - Din pricina unei revoluţii declanşate în ţara sa, regele Shadow se exilează la New York, unde, pentru a-şi câştiga existenţa, se vede nevoit să apară în emisiuni de televiziune.
  • Sâmbătă, 19 iulie 2014, ora 18.30: Luminile rampei / Lime Light, 1952 - Considerat cel mai sensibil film al lui Chaplin, „Luminile rampei” este povestea unui bătrân actor de music-hall, care salvează o tânără balerină aflată în pragul sinuciderii, îi redă sănătatea şi speranţa şi, în cele din urmă, învaţă alături de ea să aibă încredere în viaţă. Punctul culminant al filmului rămâne duetul lui Chaplin cu singurul său rival în materie de comedie, Buster Keaton.

 

Debutul ciclului TVR 2 a fost marcat în 10 mai, de la ora 18.30, de o dezbatere moderată de criticul de film Manuela Cernat, cu participarea actorilor Rodica Mandache, Claudiu Bleonţ şi Marius Manole. Întâlnirea a punctat momentele reprezentative ale creaţiei actoriceşti marca Chaplin şi au fost însoţite de imagini din filmele care l-au făcut celebru.

Dezbaterea a fost urmată de difuzarea în premieră a documentarului produs în Franţa, în 2013: Chaplin şi micul vagabond (HOW CHAPLIN BECAME THE TRAMP). În regia lui Serge Bromberg şi Eric Lange, documentarul retrasează povestea carierei lui Chaplin, succesul acestuia – care nu ţine cont de epoci sau de mode - şi analizează universalitatea unui erou care ne încântă şi ne înduioşează de generaţii întregi.

Foto copyright Collection Lobster films.

4:20 Documentar 360°GEO (R)

* Viaţa pe uriaşul Grossglockner (Vivre au pied d’un géant, Franţa-Germania, 2010)

Realizator: Gernot Stadler

Redactor: Delia Clonaru

(Reluare)

5:15 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Limba semnelor romane

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2