loader
Foto

Galerie foto

Ce înseamnă generozitate am aflat la “Istorii de bun gust”

De Crăciun ne bucurăm de bucate, dar mai ales de hrană pentru suflet. Ce înseamnă generozitatea şi ce gust au sarmalele oferite în dar de sărbători, am aflat într-o nouă ediţie “Istorii de bun gust”, joi, 22 decembrie, de la ora 22:00, la TVR 2.

 

„Ediţia de astăzi este despre generozitate”, a spus Camelia Moise, realizatoarea emisiunii „Istorii de bun gust”. Când spui „generozitate”, gândul te poartă spre biserică, prin excelenţă un spaţiu al generozităţii totale. Ne pregătim să întâmpinăm Crăciunul cu bucurie, daruri şi mese bogate, dar şi cu fapte bune şi ajutor pentru cei mai puţin norocoşi. Acesta este şi motivul pentru care un grup de preotese din Brașov, comunele Cristian și Poiana Mărului, s-au adunat pentru a pregăti masa de sărbătoare pentru familiile defavorizate.

(w882)

„De multe ori, în spatele unui preot este o preoteasă care cunoaşte bine familiile din parohie care au nevoie de ajutor şi caută să ajungă la inimile celor care au mai mare nevoie. De peste 11 ani, împărţim mâncare celor care au mai mare nevoie în prag de sărbători. Mergem la familii cu mulţi copii şi oferim cu tot dragul, pe lângă dulciuri şi jucării, carne, cârnaţi şi sarmale”, spune Roxana Dobre , preşedinta Asociaţiei „Sfânta Maria”, din Cristian.

(w882)

Preoteasă, dar şi fiică de preot, Roxana Dobre spune că de multe ori s-a implicat în problemele comunităţii. A fost în tabără cu copiii, i-a ajutat cu lecţiile pentru şcoală, a oferit cursuri de pian şi chiar a mers, alături de soţul ei, cu cei mici la stomatolog.

„Ideea e să îţi rupi din timpul tău şi să îl oferi altora dezinteresat. E foarte important pentru că trăim vremuri în care timpul costă. Aşa că, atunci când chiar ai rupt din timpul tău, ai făcut un act de generozitate”, adaugă ea.

Reţetă pentru sarmale

(w882)

Ingrediente:

2 kg de varză murată;

1 kg de carne de porc (pulpă și spată de porc);

3-4 cepe medii;

100 g orez cu bob rotund;

ulei;

1 lingură de bulion;

200 g slănină afumată sau altă afumătură;

cimbru, sare, piper, frunze de dafin, mărar verde, o linguriță de boia dulce.

(w882)

Mod de preparare:

Dacă frunzele de varză sunt prea sărate sau acre se pot ține în apă, pentru o oră. Frunzele de varză trebuie să fie fine, iar cotoarele se îndepărtează. Se toacă ceapa mărunt şi se călește în puțin ulei. Când este translucidă, se adaugă orezul și se călesc împreună câteva minute. Se adaugă o cană de apă caldă şi se mai lasă amestecul pe foc pentru câteva minute.

În carnea tocată se amestecă mărar mărunţit, sare în cantitate mică, piper, cimbru uscat și boia dulce. Se toarnă amestecul de ceapa și orez și se amestecă bine.

Se formează sarmalele, rulând circa două linguri de carne într-o frunză de varză. Se toacă varza rămasă mărunt şi se pune un strat în cratiţă. Deasupra se pune un strat de sarmale. Între rânduri se pune afumătură și bulionul care se amestecă cu puţină apă. Se adaugă și frunzele de dafin. Deasupra se pune un strat de varză murată tocată, bucățele de afumătură și crenguțe de cimbru. Se completează cu apă cât să se acopere ultimul rând de sarmale (se poate pune şi un pahar de vin alb). Se lasă oala la foc mic circa o oră, apoi se bagă la cuptor pentru încă două ore.

18:50 E vremea ta!

E vremea ta să primesti date la zi despre vreme, climă şi schimbări climatice, ecologie șsi domenii conexe! 7 zile din 7 vei afla ştiri de pe glob, informaţii de la specialisti, sfaturi utile, previziuni astrologice, noutăţi din ştiinţă şi curiozităţi de pe glob, dar şi cum îti este influentată viata de starea vremii, problemele de mediu şi schimbările cllimatice.

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

Responsabil realizare program: Cristina Dănilă

Producători: Cristina Dănilă, Alina Pagu

19:05 Comisarul Rex

Film serial *Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*episodul 65

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

 
Regele Charles al III-lea şi Viscri, în centrul emisiunii „Cursa prin istorie

De la supe de găină la flori sălbatice, de la legende locale la reportaje filmate de elevi – Viscri devine un loc viu, unde trecutul și viitorul ...

„Hai-hui... cu Marina!” prin oraşul faimoasei Cleopatra

Vestigiile istorice, străduţele pitoreşti, mall-urile elegante, restaurantele tradiţionale... dar mai ales măreaţa Bibliotecă din Alexandria! ...

"Cap compas": De la sarea mării la stelele universului

publicat: marţi, 04 noiembrie 2025

Există călătorii care încep cu un pas și se termină cu o revelație. Urmărim un documentar "Cap compas", sâmbătă, de la ora 17:30, la TVR 2.

 

#tvr2