loader
Foto

Galerie foto

Ce înseamnă generozitate am aflat la “Istorii de bun gust”

De Crăciun ne bucurăm de bucate, dar mai ales de hrană pentru suflet. Ce înseamnă generozitatea şi ce gust au sarmalele oferite în dar de sărbători, am aflat într-o nouă ediţie “Istorii de bun gust”, joi, 22 decembrie, de la ora 22:00, la TVR 2.

 

„Ediţia de astăzi este despre generozitate”, a spus Camelia Moise, realizatoarea emisiunii „Istorii de bun gust”. Când spui „generozitate”, gândul te poartă spre biserică, prin excelenţă un spaţiu al generozităţii totale. Ne pregătim să întâmpinăm Crăciunul cu bucurie, daruri şi mese bogate, dar şi cu fapte bune şi ajutor pentru cei mai puţin norocoşi. Acesta este şi motivul pentru care un grup de preotese din Brașov, comunele Cristian și Poiana Mărului, s-au adunat pentru a pregăti masa de sărbătoare pentru familiile defavorizate.

(w882)

„De multe ori, în spatele unui preot este o preoteasă care cunoaşte bine familiile din parohie care au nevoie de ajutor şi caută să ajungă la inimile celor care au mai mare nevoie. De peste 11 ani, împărţim mâncare celor care au mai mare nevoie în prag de sărbători. Mergem la familii cu mulţi copii şi oferim cu tot dragul, pe lângă dulciuri şi jucării, carne, cârnaţi şi sarmale”, spune Roxana Dobre , preşedinta Asociaţiei „Sfânta Maria”, din Cristian.

(w882)

Preoteasă, dar şi fiică de preot, Roxana Dobre spune că de multe ori s-a implicat în problemele comunităţii. A fost în tabără cu copiii, i-a ajutat cu lecţiile pentru şcoală, a oferit cursuri de pian şi chiar a mers, alături de soţul ei, cu cei mici la stomatolog.

„Ideea e să îţi rupi din timpul tău şi să îl oferi altora dezinteresat. E foarte important pentru că trăim vremuri în care timpul costă. Aşa că, atunci când chiar ai rupt din timpul tău, ai făcut un act de generozitate”, adaugă ea.

Reţetă pentru sarmale

(w882)

Ingrediente:

2 kg de varză murată;

1 kg de carne de porc (pulpă și spată de porc);

3-4 cepe medii;

100 g orez cu bob rotund;

ulei;

1 lingură de bulion;

200 g slănină afumată sau altă afumătură;

cimbru, sare, piper, frunze de dafin, mărar verde, o linguriță de boia dulce.

(w882)

Mod de preparare:

Dacă frunzele de varză sunt prea sărate sau acre se pot ține în apă, pentru o oră. Frunzele de varză trebuie să fie fine, iar cotoarele se îndepărtează. Se toacă ceapa mărunt şi se călește în puțin ulei. Când este translucidă, se adaugă orezul și se călesc împreună câteva minute. Se adaugă o cană de apă caldă şi se mai lasă amestecul pe foc pentru câteva minute.

În carnea tocată se amestecă mărar mărunţit, sare în cantitate mică, piper, cimbru uscat și boia dulce. Se toarnă amestecul de ceapa și orez și se amestecă bine.

Se formează sarmalele, rulând circa două linguri de carne într-o frunză de varză. Se toacă varza rămasă mărunt şi se pune un strat în cratiţă. Deasupra se pune un strat de sarmale. Între rânduri se pune afumătură și bulionul care se amestecă cu puţină apă. Se adaugă și frunzele de dafin. Deasupra se pune un strat de varză murată tocată, bucățele de afumătură și crenguțe de cimbru. Se completează cu apă cât să se acopere ultimul rând de sarmale (se poate pune şi un pahar de vin alb). Se lasă oala la foc mic circa o oră, apoi se bagă la cuptor pentru încă două ore.

5:00 Documentar360°GEO

* Maeştrii culinari de la templu (Temple Food, l’âme de la cuisine coréenne, Franţa-Germania, 2021)

*În templul Gameunsa din Coreea du Sud, aflat în munţi departe de agitaţia urbană, locuiesc trei călugăriţe budiste hotărâte să conserve tradiţiile gastronomice practicate în mânăstirile coreene de şaptesprezece secole.

Adevăraţi maeştri culinari, ele respectă reţetele ancestrale şi gătesc doar cu ingrediente naturale. Unele dintre preparatele gătite astfel au şi virtuţi terapeutice antiinflamatorii, anticancerigene...

(Reluare)

6:00 Cap compas

* Cronologii la timpul prezent

*Cunoastem șsi aflam franturi din cărti din albume de artă, din splendoarea unor filme istorice ori din scene ale minunatelor productii cinematografice din ce perspective poate fi cunoscuta Roma
Orasul este insa iubit si pentru fiecare crampei de sacralitate decupat din universul citadin.
Piazzete,scalinate,fontane... termeni deveniti aproape o lingua franca...sunt companioni de-a lungul unui itinerar in Cetatea Eterna in care se impletesc profanul cu sfintenia.

Producător: Elena Dinu

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2