loader
Foto

"Cap Compas": Turcia pe fire de apă | VIDEO

Echipa "Cap Compas” ne-a propus o călătorie insolită care începe de-a lungul țărmurilor Bosforului, pentru a se îndrepta spre alte ape și limanuri înspre regiunea Sakarya. Sezon Nou. Sâmbătă, 6 mai, ora 12.30, la TVR2 și TVR+.

 

Cap Compas

Lacuri și cascade, orașe înscrise în curentul slow city, atmosferă patriarhală sau dimpotrivă, sportivă, moschei și poduri celebre, se adună într-un tot de la Istanbul până la Tarakli.

(w882)

Oraș global cu o istorie culturală vibrantă și cu o geografie distinctă, Istanbulul își pune în valoare locurile în care arta, cultura și religia, viața socială și comerțul coexistă într-o simbioză aparte. Cu un picior în Asia și celălalt în Europa, orașul îmbină armonios cultura contemporană cu tradițiile străvechi.​

.
(w882)

(w882)

Cea mai veche piață acoperită din lume. marele bazar se descoperă prin atrăgătoarele deslușiri ale alișverișului contemporan. Mari sau mici strălucitoare sau colorate, locuri din care aromele sunt percepute de la zeci de metri sau incinte primitoare, prăvăliile revarsă precum un corn al abundenței toate cele ale marelui bazar care atrage mai bine de 90 milioane de vizitatori anual. Un labirint pe o suprafață 30 mii mp adăpostește 4000 de magazine.

(w882)

(w882)

La 200 km distanță de Istanbul, canale, stufăriș, pâlcuri de frasini, apă și verdeață cât cuprinzi cu ochii, aer curat și liniște … toate sunt adunate la Acarlar, care, acoperind o suprafață de 1600 ha, este cea de-a două luncă inundabilă ca mărime din Turcia. Declarată zona naturală protejată de gradul întâi, Acarlar este o expresie hiperbolică a biodiversității. 2300 specii de plante, 230 specii de păsări și zeci de specii de pești sunt bogăția acestui spațiu care este separat de Marea Neagră doar de câteva dune de nisip.

(w882)

(w882) 1

(w882)

(w882)

La puțin peste 40 km distanță de țărmul Marii Negre se află orașul Sakarya, cel mai important centru urban al provinciei cu același nume. Renumele de loc primitor este permanent modelat pe baza tradițiilor locale îmbinate cu popularizarea valorilor cu care localnicii se mândresc.

(w882)

(w882)

Peste râul Sakarya este faimosul pod al împăratului Iustinian, construit în a două jumătate a secolului al VI lea d.Hr. Construcția care poartă și numele Sangarius, conform denumirii râului Sakarya în antichitate, amintește de vremurile de glorie când traversarea începea trecându-se pe sub un arc de triumf.

(w882)

(w882)

La 15 km distanță de orașul Sakarya se află pădurea urbană. Situat în vecinătatea lacului Sapanca, parcul natural acoperă 100 de hectare și  îngăduie deslușirea crâmpeielor de viață domestică a turcilor, care într-un număr impresionant, mai ales în zilele de weekend, aleg zonele verzi pentru a ieși la picnicuri și relaxare.

(w882)

(w882)

(w882)

Cu natură aproape virgină, lacul Poyrazlar găzduiește zilnic vizitatori din provinciile aflate în vecinătate care vin în regiune pentru a se îndepărta de tumultul orașelor.

(w882)

(w882)

Este un loc unde se pot desfășura activități în aer liber …. odihnă, plimbare în păduri, observarea faunei sălbatice, diverse activități sportive. Un total de 154 de specii de păsări au fost identificate în zona lacului. 64 sunt native și stau aici pe tot parcursul anului, 36 vin doar iarnă, 47 ajung numai vara, iar 6 pot fi văzute în tranzit pe rutele de migrație.

Pe firul râului Sakarya, o traversare și un pavilion în care se află o nișă de rugăciune orientată către Mecca arată că ai ajuns la podul Baiazid Fuat Pașa, lucrare a arhitectului Murat. Podul construit în 1495 de sultanul Baiazid al II-lea lega în trecut İstanbulul de regiunile din est.

(w882)

(w882)

(w882)

Cascada Dogancay răsplătește efortul făcut și te face să uiți că tot ceea ce ai coborât ai de urcat pieptiș mai apoi. În zilele toride ale verii aici este un colț răcoros și reconfortant spre care se îndreaptă, mai ales la sfârșit de săptămână, mulți drumeți. Firul de apă se rostogolește de la 20 m înălțime pentru a-și continua mai departe calea printre arborii seculari.

(w882)

(w882)

Orașul Taraklı este inclus în lista Organizației Mondiale a Turismului între cele mai atractive sate turistice pentru angajamentul său față de dezvoltarea turismului în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

(w882)

(w882)

În Turcia s-au asociat conceptului de slow city, prin care sunt încurajate produsele locale de înaltă calitate, convivialitatea generală și opoziția față de standardizarea culturală, alte 20 sate și orașe. Aici, de-a lungul pârâului Göynük, lumea își deapănă timpul altfel. Localnicii din Taraklı și-au câștigat sute de ani cele necesare traiului confecționând linguri și piepteni din lemn. De altfel, Tarakli înseamnă "precum un pieptene".

(w882)

Natura este ideală pentru sănătate, iar vecinătățile oferă facilități pentru turismul termal.

Casele cu exteriorul alb cu acoperișuri din țiglă roșie parcă sunt imprimeuri ale unui fundal epatant pigmentat cu verde ocru și pete de cenușiu bazaltic de mâna marelui artist care este natură.

(w882)

Viață pulsează în diferite chipuri în funcție de locul în care te afli. Îți închipui cum de dincolo de ferestre fiecare localnic va fi văzut în fiecare dimineață mai întâi cerul și munții. În funcție de diferite ore ale zilei, locul este ales de vizitatori care doresc să se bucure de specialități gastronomice tradiționale sau doar de răgazul preumblării pe străduțe înguste și liniștite.  Este un loc unic cu  zidurile străzile, florile și fântânile sale.

(w882)

Piatră, lemnul și țigla au fost materiale de baza pentru construcții. În general, parterul caselor este zidit din piatră în timp ce etajele sunt construite în tehnica baghdadi, care constă în șipci interioare sau exterioare prinse în cuie pe cadre de lemn. Aura de loc tihnit pare impregnată în fiecare, în firea lucrurilor.

(w882)

(w882)

(w882)

Moscheea a fost construită în 1517 de renumitul arhitect Mimar Sinan și numită după Marele Vizir Yunus Pașa sau Rüstem Pasha, iar la vremea inaugurării beneficia de încălzire în pardoseală generată de apă care provenea de la baia turcească aflată în apropiere. Construcția edificată în timpul sultanului Soliman Magnificul a rezistat vreme aproape 5 secole fără reparații majore și este considerată una dintre cele mai solide structuri arhitectonice ale regiunii.

(w882)

(w882)

Podișul Karagöl, situat la 21 km nord-est de Taraklı, se află la 1.200 de metri deasupra nivelului mării, având în mijloc un lac de origine carstică și fiind înconjurat de păduri …. pini, fagi, brazi și stejari. Aerul pur și tare, ici-colo doline în care se adună apele ploilor, un mic paradis al pescarilor și rost de stat la vorbe pe îndelete pot fi fotogramele unui final de călătorie.​

(w882)

(w882)

(w882)

Producător: Elena Dinu

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

10:00 Teleshopping

 
Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...

Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

 

#tvr2