Echipa emisiunii "Cap Compas" ne-a propus un weekend bavarez sau mai bine zis un răgaz al munchenezului obișnuit care se bucură de timpul liber la sfârșit de săptămână. Sâmbătă, 17 decembrie, ora 12.30, la TVR 2 și TVR+
.
Pe lacul Starnberg amintim în treacăt de faptul că primul vapor cu aburi și zbaturi în care încăpeau 300 persoane și se numea Maximilian, după numele regelui bavarez, mergea pe lac încă din 1851. Călătoriile bazate pe natură sunt o tendință în creștere: Germania pe locul doi că destinație pentru călătoriile bazate pe natură printre europenii care călătoresc în întreaga lume. Călătoriile orientate spre natură sunt al doilea cel mai popular tip de vacanță în Germania (35 la sută).
Călătoria bazată pe natură este unul dintre tipurile de vacanță cel mai probabil să joace un rol mai important în viitor. Lacul reprezintă o zonă importantă de recreere și sport, în special pentru locuitorii capitalei München, deoarece este ușor accesibil cu trenul sau dinspre autostrăzi. Pentru drumeți și bicicliști există un circuit de aproximativ 49 km lungime în jurul lacului care trece cu excepții scurte pe teren și drumuri forestiere blocate pentru traficul de autovehicule. Aproximativ 20 km al malului apei sunt accesibile în mod public.
La Possenhofen se află una dintre ariile cele mai ofertante pentru turism din Bavaria. Zone de recreere cu plaje de gazon, locuri pentru grătar, terenuri de volei, tenis de masă și zone pentru windsurf.
Localiatea este pe malul vestic al lacului și este celebra pentru un castel care poartă același nume și a cărui celebritate a fost adusă de faptul că a fost începând din 1834 proprietatea tatălui împărătesei Elisabeta a Austriei celebra Sissi, care a devenit soția lui Franz Iosif I al Austriei.
Castelul a fost construit de Jakob Rosenbusch în 1536 , a fost distrus în timpul Războiului de Treizeci de Ani și apoi reconstruit.
Insula trandafirilor este singură insulă din lac și locul unei vile regale a regelui Ludwig al ÎI-lea al Bavariei, care fusese comandată de tatăl său. A fost deosebit de atras de acest loc și a făcut dese renovări și remodelări ale grădinii mici și vilei, care se numește cazinou.
Oaspeții pe insulă au fost compozitorul Richard Wagner, prietenul său apropiat prințul Paul de Thurn și Taxis, împărăteasa Elisabeta a Austriei și țarina Maria Alexandrovna a Rusiei. Vila este astăzi un mic muzeu, deschis publicului larg.
O treime din suprafața de teren a Germaniei este sub protecție specială că parc natural sau parc național, 16 parcuri naționale, 104 parcuri naturale, 16 rezervații ale biosferei UNESCO, 3 situri incluse în Patrimoniul Natural Mondial UNESCO, 300.000 km de trasee marcate de mers pe jos și peste 76.000 km de trasee pentru biciclete pe distanțe lungi.
Abația Andechs este renumită pentru biserica să în stil baroc și fabrică de bere, Klosterbrauerei Andechs. În Evul Mediu târziu, Andechs, împreună cu Aachen și Trier, a fost unul dintre cele trei locuri majore de pelerinaj ale Germaniei. Ceea ce era cunoscut sub numele de prezentarea moaștelor a avut loc și în Andechs, astfel încât pelerinii să le poată vedea și să se închine și să cheme sfântul respectiv pentru mijlocire.
O altă sferă de activitate a mănăstirii este cultivarea și gestionarea celor 170 ha de păduri ale mănăstirii conform practicilor de management forestier certificate și durabile ale sistemului PEFC (Pan European Forest Certification).
Operațiunile agricole ale Mănăstirii Andechs fac parte din grupul de lucru „Ökologie auf Kirchengrund”. Acest grup de lucru înființat în 2005 este o asociație a mănăstirilor și instituțiilor bisericești din Bavaria care operează întreprinderi de agricultură ecologică și/sau horticultură. În 2008, grupul de lucru a fost deschis instituțiilor bisericești care folosesc surse regenerabile de energie la locațiile lor.
Glyptotheka din Munchen se află în zona muzeală cunoscută sub numele de Kunstareal. Glyptothek este cel mai vechi muzeu public din München. În câțiva ani dintre 1806 și deschiderea muzeului în 1830, regele Ludwig I al Bavariei a finalizat o colecție notabilă de sculptură grecească și romană.
El a imaginat o „Atenă germană”, în care să fie amintită cultură greacă antică. Glyptothek conține sculpturi care datează din epoca arhaică (c. 650 î.Hr.) până în epoca romană (c. 550 d.Hr.). Alte sculpturi notabile, mozaicuri și reliefuri mai pot fi găsite aici.
Muzeul German (Deutsches Museum) este cel mai mare muzeu din München. Inaugurat în 1906 primul nume al muzeului a fost „Muzeul German pentru Capodoperele Științelor Naturale și Tehnologice” și nu a fost menit să limiteze muzeul la progresele germane în știință și tehnologie, ci să exprime importanța științei și tehnologiei pentru poporul german.
Centrul de trafic este o filială a Muzeului German din München, care își prezintă aici expozițiile despre traficul terestre și pe apă. Centrul de trafic este situat în trei săli istorice ale vechiului centru de târguri din München de pe Theresienhöhe.
În 1996, guvernul bavarez a dat clădiri din situl istoric Theresienhöhe din München Deutsches Museum, ceea ce a dus la crearea noului muzeu al transporturilor, Deutsches Museum Verkehrszentrum, care a fost deschis în 2003. Cele trei zone expoziționale spun povestea traficului urban, a călătoriilor și a mobilității.
Grădina zoologică din München Hellabrunn a fost fondată în 1911 că prima grădină zoologică din lume. Animalele trăiesc în funcție de distribuția lor geografică în comunități complexe. Grădina Zoologică Hellabrunn se imaginează că un centru de educație și conservare a mediului, angajat să inspire vizitatorii să fie participanți activi la conservarea biodiversității și la conservarea lumii naturale.
Grădina zoologică aduce o contribuție neprețuită la conservarea florei și faunei din habitatele pe cale de dispariție prin diferite programe de reproducere și campanii de conștientizare a publicului. Hellabrunn este implicată într-o serie de proiecte de mediu, inclusiv cele care vizează reducerea emisiilor de CO2. Grădina Zoologică Hellabrunn este o rezervație naturală situată în zonele umede Isar.
Grădina Zoologică Hellabrunn consideră că are obligația de a proteja natură înconjurătoare și de a se asigura că toate activitățile sale sunt în armonie cu mediul. Aceste principii pun bazele angajamentului grădinii zoologice față de conservarea naturii și a vieții sălbatice. Hellabrunn Zoo un refugiu natural foarte important pentru flora locală din Munchen. Spațiile sale verzi au, de asemenea, o contribuție majoră la îmbunătățirea calității aerului în oraș.
Redactor Titi Dincă
Producător: Elena Dinu