loader
Foto

"Cap Compas": Liman în Epir (Grecia) | VIDEO

Realizatorii emisiunii "Cap Compas" v-au invitat la o călătorie în Epir. Sâmbătă, 23 octombrie, de la 12.30, la TVR 2.

 

Cap Compas

Un traseu în care se îmbină spaţiul urban cu frumuseţile naturale, rafting pe râul Arachtos, yachting pe Marea Ionică, scurte răgazuri în staţiuni celebre de pe coasta vestică a Greciei continentale.

Mirificul oraș Ioannina din Epir oferă simțământul că te apropii de un capăt de cale  asemenea unui port atunci când atingi mai întâi cu privirea și apoi cu pașii fortăreața care veghează urbea contemporană.

(w882) i4

Cetatea cunoscută și sub numele de Kale este emblemă iconică a Ioanninei. Antichitatea fie această și târzie se lasă greu descifrată, iar puținele mărturii ale timpurilor zidirii din vremea împăratului bizantin Iustinian sau cele de până în secolul al 11 lea sunt resturi de porți și temelii de clădiri.

(w882) i

(w882) i

Istoria recognoscibilă vizual este ancorată în perioada care a urmat cuceririi Constantinopolelui sau în anii de înflorire a orașului începută prin secolul al 17 lea.

(w882) i

Numele orașului se pare că este asociat Sf. Ioan Botezătorul sau vine de la fiica generalului bizantin Belisarie.

Tradițiile culturale puternice generaza și în zilele noastre un soi de roire a romancierilor poeților și artiștilor în acest colț de Grecie, iar evenimentele organizate aici pe tot parcursul anului oferă vizitatorilor posibilitatea de a cunoaște rădăcinile vieții intelectuale a Epirului.

(w882) yy

Traversarea lacului Pamvotida până la insula durează aproximativ 15 minute și pe măsură ce orizontul se îngustează case îngrijite apar că vestitori ai unui spațiu paradisiac țintuit într-un timp care pare rupt din cărțile de istorie. Insula este destinație pentru o călătorie de plăcere și este aproape un ritual vizitarea acesteia.

(w882) imsula

Mediul natural, climă și caracterul Ioanninei sunt definite de această întindere de apă care a devenit o veritabilă marca a zonei. Lacul este un monument natural în jurul căruia trăiește și respiră întreaga zonă. Nu este permisă circulația autovehiculelor în acest crâmpei de lume în care locuiesc aproximativ 500 locuitori.

Case frumoase se întrec parcă în a deveni expoziții în calea trecătorilor.

(w882) trt

(w882) ytt

Toate obiectivele importante pot fi vizitate cu ușurință și dacă nu ai a adastă la vreo cafea sau pentru a lua masă aici este suficientă o ora pentru a descifra rosturile acestui loc.

Ansamblul Sfântul Nicolae Filanthropinoi este considerat cel mai important reper spiritual din insula Lacului Pamvotida.

(w882) ui

La unul dintre podurile care traversează răul Arachtos aventură care începe în preajma podului Politsa înseamnă mai mult decât un simplu strop de adrenalină. Aceste locuri sunt puncte de pornire pentru o experiență de excepție.

(w882) raf1

(w882) rfc

Raftingul devenit atracție turistică și promovat că atare este căutat de toți cei care vor să ajungă în locuri în care nu există altă cale decât pe ape.

(w882) hj

Navigația pe o distanță de aproape 10 km este considerată de dificultate medie în sezonul uscat. Asta înseamnă că aproape indiferent de vârstă și cu o condiție fizică rezonabilă poți parcurge acest drum fără pulbere.

(w882) y55

Orice oprire înseamnă plus de diversitate întrețesută cu priveliști năucitor de frumoase și peisaje pe care nu ai altfel cum să le vezi pentru că nici un mijloc de transport nu poate ajunge în canion sau pe marginile din proximitatea râului.

Stânci care ating apă suspendate în te miri ce punct între cer izvoare care apar din munte și se preling direct în rău scurte porțiuni de traseu domoale care mai invită la o baie pe cei care nu au avut curajul în apă cascadei de mai sus … iată esențiale descrieri ale raftingului pe răul Arachtos.

(w882) 6

Pare divertisment facil la prima vedere însă este o acțiune care impune maximă responsabilitate. În sezonul uscat dificultatea traseului este medie însă primăvară atunci când se umflu apele răul este cu cel puțîn doi metri mai înalt și navigația pe care o faci în 2 ore se petrece de două ori mai repede și incomparabil mai tumultuos.

La topirea zăpezilor este vremea amatorilor și senzații țări și a profesioniștilor. Pentru începători sunt clipe de neuitat … mai ales pentru cei care experimentează pentru prima dată raftingul veritabil. Râul are porțiuni repezi foarte repezi și calme sau domoale. Această este caracteristică de neegalat a unui acestui traseu.

Syvota se fală la 100 km de Ioannina. Din zona centrală este greu de bănuit că prin preajma se găsesc atâtea hoteluri. Poți să afirmi că este o stațiune grădina sau o grădina oraș din suma micilor așezări care datorită cererii din industria turismului s-au dezvoltat armonios și rapid ajungând în topul destinațiilor grecești.

(w882) s

Syvota se descoperă cu hoteluri cochete care din rațiuni dictate de relief sunt așezate pe terase că într-un amfiteatru. La malurile ionice ale Greciei continentale este o lume aparte cu mentalități și obiceiuri care te fac să te simți acasă.

(w882) s2

Bărci sunt disponibile pentru plimbări scurte dedicate familiilor cu copii când e apă linsitita. Sporturile nautice sunt la ele acasă. Restaurante și baruri mărginesc portul anticipând de la lumina zilei atmosfera care va să fie pe seară când oaspeții reintorsi de la plajă și odihniți vor ieși pentru a petrece ore bune într-o ambianța fără griji.

(w882) y

Călătoriile cu yahtul din porturi precum Plataria durează de regulă de dimineață până seară târziu. Se poate lua masă pe ambarcațiune sau se poate acosta într-un port preț de câteva ore pentru a te bucură de prânz sau de cină. Nu trebuie uitat nicio clipă că marea este schimbătoare și că prudență este însoțitoare sigură a marinarilor. Cei care se află pe un yaht devin membri ai echipajului și ajutoare ale schiperului.

(w882) yy

Plaje precum Saraniko devin  răgaz binevenit al unei vizite completată cu o baie în mare în miezul fierbinte al zilei. Apele din golf sunt puțîn mai reci decât în larg însă acest aspect devine secundar atunci când ai a te bucură de limpezimi de cristal cum doar Marea Ionică poate oferi. Plajă de aici este una dintre cele căutate pentru facilitățile pe care le pune la dispoziție.

(w882) p

(w882) sara6

Cu siguranță apă este principala atracție însă restaurante cu specific pescăresc și locuri de cazare în mici hoteluri de la care ai de mers doar câteva minute până la țărm alcătuiesc un mozaic ospitalier care face pe turist să se simtă că într-un ansamblu hotelier unitar.

(w882) sara4

Mulți dintre oaspeți vin din stațiuni mici aflate la 10-15 km distanță rămânând aici de dimineață până la apusul soarelui.​

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba spaniola

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2