"Cap Compas": Liman în Epir (Grecia) | VIDEO
luni, 18 octombrie 2021
Realizatorii emisiunii "Cap Compas" v-au invitat la o călătorie în Epir. Sâmbătă, 23 octombrie, de la 12.30, la TVR 2.
imsula
yy
sara6
sara4
i
i
i4
raf1
rfc
y55
y
ui
ytt
trt
6
hj
yy
s2
s
s9
p
imsula
yy
sara6
sara4
i
i
i4
raf1
rfc
y55
y
ui
ytt
trt
6
hj
yy
s2
s
s9
p
Alte legături
Cap Compas

Un traseu în care se îmbină spaţiul urban cu frumuseţile naturale, rafting pe râul Arachtos, yachting pe Marea Ionică, scurte răgazuri în staţiuni celebre de pe coasta vestică a Greciei continentale.

Mirificul oraș Ioannina din Epir oferă simțământul că te apropii de un capăt de cale  asemenea unui port atunci când atingi mai întâi cu privirea și apoi cu pașii fortăreața care veghează urbea contemporană.

(w640) i4

Cetatea cunoscută și sub numele de Kale este emblemă iconică a Ioanninei. Antichitatea fie această și târzie se lasă greu descifrată, iar puținele mărturii ale timpurilor zidirii din vremea împăratului bizantin Iustinian sau cele de până în secolul al 11 lea sunt resturi de porți și temelii de clădiri.

(w640) i

(w640) i

Istoria recognoscibilă vizual este ancorată în perioada care a urmat cuceririi Constantinopolelui sau în anii de înflorire a orașului începută prin secolul al 17 lea.

(w640) i

Numele orașului se pare că este asociat Sf. Ioan Botezătorul sau vine de la fiica generalului bizantin Belisarie.

Tradițiile culturale puternice generaza și în zilele noastre un soi de roire a romancierilor poeților și artiștilor în acest colț de Grecie, iar evenimentele organizate aici pe tot parcursul anului oferă vizitatorilor posibilitatea de a cunoaște rădăcinile vieții intelectuale a Epirului.

(w640) yy

Traversarea lacului Pamvotida până la insula durează aproximativ 15 minute și pe măsură ce orizontul se îngustează case îngrijite apar că vestitori ai unui spațiu paradisiac țintuit într-un timp care pare rupt din cărțile de istorie. Insula este destinație pentru o călătorie de plăcere și este aproape un ritual vizitarea acesteia.

(w640) imsula

Mediul natural, climă și caracterul Ioanninei sunt definite de această întindere de apă care a devenit o veritabilă marca a zonei. Lacul este un monument natural în jurul căruia trăiește și respiră întreaga zonă. Nu este permisă circulația autovehiculelor în acest crâmpei de lume în care locuiesc aproximativ 500 locuitori.

Case frumoase se întrec parcă în a deveni expoziții în calea trecătorilor.

(w640) trt

(w640) ytt

Toate obiectivele importante pot fi vizitate cu ușurință și dacă nu ai a adastă la vreo cafea sau pentru a lua masă aici este suficientă o ora pentru a descifra rosturile acestui loc.

Ansamblul Sfântul Nicolae Filanthropinoi este considerat cel mai important reper spiritual din insula Lacului Pamvotida.

(w640) ui

La unul dintre podurile care traversează răul Arachtos aventură care începe în preajma podului Politsa înseamnă mai mult decât un simplu strop de adrenalină. Aceste locuri sunt puncte de pornire pentru o experiență de excepție.

(w640) raf1

(w640) rfc

Raftingul devenit atracție turistică și promovat că atare este căutat de toți cei care vor să ajungă în locuri în care nu există altă cale decât pe ape.

(w640) hj

Navigația pe o distanță de aproape 10 km este considerată de dificultate medie în sezonul uscat. Asta înseamnă că aproape indiferent de vârstă și cu o condiție fizică rezonabilă poți parcurge acest drum fără pulbere.

(w640) y55

Orice oprire înseamnă plus de diversitate întrețesută cu priveliști năucitor de frumoase și peisaje pe care nu ai altfel cum să le vezi pentru că nici un mijloc de transport nu poate ajunge în canion sau pe marginile din proximitatea râului.

Stânci care ating apă suspendate în te miri ce punct între cer izvoare care apar din munte și se preling direct în rău scurte porțiuni de traseu domoale care mai invită la o baie pe cei care nu au avut curajul în apă cascadei de mai sus … iată esențiale descrieri ale raftingului pe răul Arachtos.

(w640) 6

Pare divertisment facil la prima vedere însă este o acțiune care impune maximă responsabilitate. În sezonul uscat dificultatea traseului este medie însă primăvară atunci când se umflu apele răul este cu cel puțîn doi metri mai înalt și navigația pe care o faci în 2 ore se petrece de două ori mai repede și incomparabil mai tumultuos.

La topirea zăpezilor este vremea amatorilor și senzații țări și a profesioniștilor. Pentru începători sunt clipe de neuitat … mai ales pentru cei care experimentează pentru prima dată raftingul veritabil. Râul are porțiuni repezi foarte repezi și calme sau domoale. Această este caracteristică de neegalat a unui acestui traseu.

Syvota se fală la 100 km de Ioannina. Din zona centrală este greu de bănuit că prin preajma se găsesc atâtea hoteluri. Poți să afirmi că este o stațiune grădina sau o grădina oraș din suma micilor așezări care datorită cererii din industria turismului s-au dezvoltat armonios și rapid ajungând în topul destinațiilor grecești.

(w640) s

Syvota se descoperă cu hoteluri cochete care din rațiuni dictate de relief sunt așezate pe terase că într-un amfiteatru. La malurile ionice ale Greciei continentale este o lume aparte cu mentalități și obiceiuri care te fac să te simți acasă.

(w640) s2

Bărci sunt disponibile pentru plimbări scurte dedicate familiilor cu copii când e apă linsitita. Sporturile nautice sunt la ele acasă. Restaurante și baruri mărginesc portul anticipând de la lumina zilei atmosfera care va să fie pe seară când oaspeții reintorsi de la plajă și odihniți vor ieși pentru a petrece ore bune într-o ambianța fără griji.

(w640) y

Călătoriile cu yahtul din porturi precum Plataria durează de regulă de dimineață până seară târziu. Se poate lua masă pe ambarcațiune sau se poate acosta într-un port preț de câteva ore pentru a te bucură de prânz sau de cină. Nu trebuie uitat nicio clipă că marea este schimbătoare și că prudență este însoțitoare sigură a marinarilor. Cei care se află pe un yaht devin membri ai echipajului și ajutoare ale schiperului.

(w640) yy

Plaje precum Saraniko devin  răgaz binevenit al unei vizite completată cu o baie în mare în miezul fierbinte al zilei. Apele din golf sunt puțîn mai reci decât în larg însă acest aspect devine secundar atunci când ai a te bucură de limpezimi de cristal cum doar Marea Ionică poate oferi. Plajă de aici este una dintre cele căutate pentru facilitățile pe care le pune la dispoziție.

(w640) p

(w640) sara6

Cu siguranță apă este principala atracție însă restaurante cu specific pescăresc și locuri de cazare în mici hoteluri de la care ai de mers doar câteva minute până la țărm alcătuiesc un mozaic ospitalier care face pe turist să se simtă că într-un ansamblu hotelier unitar.

(w640) sara4

Mulți dintre oaspeți vin din stațiuni mici aflate la 10-15 km distanță rămânând aici de dimineață până la apusul soarelui.​

 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan