loader
Foto

Galerie foto

Un alt punct cardinal, sâmbătă la "Cap compas" | VIDEO

Echipa "Cap Compas" v-a invitat în ediția de sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 12:30, la TVR 2, să aflați câte ceva despre istoria, arhitectură și semnificația unor moschei.

 

Cap Compas

Moscheea este pentru credinciosul musulman autentic o invităție la rugăciune și seninătate. Odată trecut de uși, ești  cufundat într-o experiență la care participă deopotrivă corpul și mintea.

Arhitectură islamică a scos la lumina moschei de o frumusețe rară, lăcășe de cult care nu servesc doar că loc de reculegere şi comunicare între credincios și Divinitate, ci și locuri care au toate datele pentru a fi admirate și de vizitatori.

(w882)

Moscheea Hasan al II-lea din Casablanca, este fără îndoială o capodoperă a arhitecturii contemporane​.

(w882) tunisia

Marea moschee din Sousee se încadrează în altă categorie arhitectonică față de cea din Casablanca.

(w882) sousse

Marea moschee a  Beirutului a fost iniţial o biserică bizantină dedicată Sf. Ioan, construită de către cruciaţi. După cucerirea islamică din vremea domniei califului Omar Bin Khattab, musulmanii au transformat în 1291 această clădire în moschee.

Descoperirea magică a vrăjitorilor chinezi din vremea dinastiei Qin a învăţat pe oameni să se orienteze după punctele cardinale. Și totuși atunci când călătorești spre lumea musulmană există şi un al cincilea  punct cardinal. Este direcție spre Mecca.

Un punct cardinal care se află în permanentă schimbare din perspectiva poziției geografice în care se află privitorul sau rugătorul și rămâne nemișcat că loc al orașului sfânt din Arabia Saudită.

(w882)

Moscheile, lăcăşuri de cult al căror nume vine adânc din istoria limbilor proto-semite şi care înseamnă locul în care se pune fruntea pe pământ, reamintind mereu şi mereu că spaţiul deasupra cărora se ridică bolţile şi minaretele acestora este unul al adorării şi al smeririi, așadar moscheile există de mai bine de un mileniu.

Ele sunt lăcășuri de cult pentru musulmani, iar frumusețea și istoria bogată a acestora cuceresc milioane de vizitatori.

(w882)

Aceste structuri străvechi, care își păstrează splendoarea de secole, ilustrează cel mai bine stilul arhitectural islamic, caracterizat prin decoruri delicate și motive florale unice. Să faci un top al moscheelor după grandoarea lor, nu este imposibil. Oricare moscheee din lume are anumite reguli arhitecturale prin care se completează funcția profund rituală a ansamblului.

În timp ce moscheile ridicate în epoca modernă epatează prin soluții artistisce și constructive cele vechi sunt căutate pentru cronici de epopee care se vor fi petrecut în proximitatea lor.

(w882)

Elena Dinu
jurnalist

https://www.instagram.com/cap.compas.travel/
http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html
https://www.youtube.com/watch?v=CNbyEB2Amyg&list=PLxO8-C91Lp92_uELhZ4sFewOUYu8L5Mom
https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/

16:00 Educatia la putere (R)

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

* O călătorie la Mănăstirea Galata, o vizită la moară si o traditie dulce din Moldova: mucenici cu miere șsi nucă.

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2