loader
Foto

"Cap Compas": Lumea din înalt | VIDEO

Sâmbătă, 13 iunie, la 12.30, la TVR 2 și online pe TVR+, echipa Cap Compas ne-a propus o călătorie în universul insular și peninsular al Greciei pe un traseu în care lumea se vede mai tot timpul din înalt înspre mare.

 

Cap Compas

Un traseu deopotriva turistic şi cultural în Grecia care începe de la Molyvos, minunatul oraş fortăreaţă din insula Levos şi de la Petra. Călătoria continuă în regiunea Halkidiki, unde Nea Fokea reprezintă reperul religios de excepţie prin peştera Sfântul Pavel, iar Afytos satul tradiţional cu o amprentă turistică inimitabilă care invită la odihnă, preumblare şi regăsire într-un spaţiu al excelenţei.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

Timpul înserării în insula grecească Lesvos seamănă cu o perpetuă reașezare a lucrurilor petrecute în răstimpul zilei. Prefață unui peregrinări în Molyvos nu a fost să fie una tradițională, cu orașul plin de suveniruri și plajă.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

O cursă de ciclism montan este pentru toți competitorii, băieți și fete deopotrivă, împlinirea necontenitelor zile de antrenament. Această competiție are loc în fiecare an în Lesvos.

(w882) cap compas

Este un spectacol al vieții și al tinereții. Energii și respirații adunate atât pentru palmares, dar și pentru un spectacol al vieții. Bucurie pentru cicliști dar și pentru spectatori.

(w882) cap compas

Molyvos este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe insulare din Egeea. Poziția și adunarea edificiilor îi conferă o definiție inconfundabilă și  faima de marcă înregistrată a insulei Lesvos.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

Un oraș grecesc fără fortăreață este greu de conceput mai ales în zonele limitrofe țărmurilor. Legendă spune că prima cetate de aici ar fi fost cucerită chiar de personajul homeric Ahile în timpul războiului troian.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

La câțiva kilometri de Molyvos se află micul sat Petra, sat celebru atât pentru plajele sale, dar şi pentru monumentele sacre.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

Câteva străduțe labirintice se compun într-o continuare originală a țărmurilor și lasă sentimentul că nu atât vânzarea, cumpărarea sau consumul sunt realitățile dominante, ci mai degrabă spectacolul frumosului.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

(w882) cap compas

Printre mici hoteluri și terasele cafenelelor, mai toți cei care sunt cazați aici sau ajung din alte părți se îndreaptă spre culmea înnobilată la propriu de sacru. Biserica Glykfylousa Panagia sau a Fecioarei Dulcelui Sărut este recomandată că punct de interes pe toate site-urile importante de călătorii.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

Lesvos este și tărâmul misionarilor din vremuri apostolic, fiind vizitată de către  Sfântul Pavel în a treia călătorie misionară și de către Sfântul Evanghelist Luca în anul 56 dHS. Insula are multe biserici și mănăstiri și mai toate sunt funcționale și deschise pentru pelerini și turiști.

(w882) cap compas

Halkidiki este un tărâm râvnit pentru oferta turistică și culturală de excepție. Ne așteaptă parcă de când lumea în Nea Fokea un port, un turn de apărare înalt de 17 metri din epoca bizantină și o bisericuța care se dezvăluie într-o atmosferă de siestă odihnitoare după un prânz luat la ore târzii.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

Putem spune că satul este închinat Sfântului Pavel. Principalele repere arhitectonice au legătură cu pașii apostolului neamurilor. Colină acestor edificii a aparținut muntelui Athos, dar fost oferită în proprietate grecilor refugiați din Turcia după anul 1922.

(w882) cap compas

“Aghiasma Sfântului Pavel” este de fapt o grotă care are intrarea amenajată precum o catapeteasmă de biserică bogată în icoane. Este un prag care îl ridică pe cel credincios către lumea cerească, deși pătrunde fizic în cea subpământeană. În culoarul lung care conduce spre un altar mic se merge aproape în genunchi. Lucrat în piatră și lemn, edificiul evocă timpuri apostolice.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

(w882) cap compas

(w882) cap compas

Dincolo de colinele împădurite se ivește un alt țărm de mare și un sat fermecător …. Afytos.

(w882) cap compas

Casa Aletras din piață centrală găzduiește Muzeul de Folclor, ce adăpostește indicii despre modul de viață în această regiune. Un răgaz aici înseamnă experiență unei descoperiri continue, iar fiecare colț este asemenea unei fotograme care se întipărește mai ales în memoria afectivă. Un necontenit du-te-vino se desfășoară sub ochii spectatorului.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

(w882) cap compas

Plecând din Kassandra  spre peninsula estică a regiunii Halkidiki se ocolește Sithionia, care se află în mijloc și se ajunge în peninsula Athos.

Amenajate în apropiere de hoteluri sau aflate departe de stațiuni,  zecile de plaje cu nisip sunt mirifice. Zona este adaptată oricărui tip de turism, de la cel activ sau all inclusive până la sejurul de familie.

(w882) mitilini

(w882) cap compas

Locul devine casă unei mari familii formată din turiști care dacă apucă să stea mai multe zile încep să se cunoască între ei. Se primenește mereu un parfum mediteraneean într-un climat blând  tot timpul anului pentru minunate amintiri rostogolite pe nisipul fin și cald și pe țărmuri alintate de valurile mării de smarald. ​

(w882) cap compas

Producător: Elena Dinu

***

Emisiunea "Cap compas" a putut fi urmărită și online pe TVR+sâmbătă, 13 iunie, ora 12.30.

7:00 Generaţia Fit

Redifuzare

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

7:25 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

din 18 aprilie //

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2