Cap Compas: Singapore dintr-o privire | VIDEO
duminică, 31 mai 2020
Din telegondolă în ricșă, de pe barcă în segway și experimentând gastronomia locală, Titi Dincă şi echipa lui ne-au propus o călătorie în Singapore. Sâmbătă, 6 iunie, de la ora 12:30, pe TVR 2 și online pe TVR+.
Alte legături
Cap Compas

Turismul atrăgea în Singapore, înainte de pandemie, aproape 19 milioane de turiști anual, ceea ce înseamnă de 3 ori populația țării, poziționând în acest fel orașul stat pe al 5-lea loc drept cea mai vizitată metropolă de pe glob și pe al doilea loc pentru zona Asia Pacific.

(w640)

Secțiuni de străzi cu aer condiționat și trecerea de pe cheiul râului Singapore la umbră și răcoare, pentru o cât mai reconfortantă plimbare, devin la orice oră răgazuri agreabile. În zilele noastre, vechile hale de producție de la mijlocul secolului trecut au devenit magazine sau restaurante cochete și fiecare loc s-a transformat într-un element identitar și un omagiu adus originilor și punctului din care s-a pornit în drumul spre contemporanul Singapore.

(w640)

Nu este doar curtoazie a afirma că Singapore este un oraș primitor. Poate și destinul acestei aglomerări urbane, care a amestecat în timpuri neamuri și seminții, să îi confere acest aer de ospitalitate și de oraș deschis.

Tradiția plimbărilor cu ricșa este împământenită în Asia, iar aici a devenit nu atât o plimbare de plăcere ca opțiune turistica, ci mai ales o evocare palpabilă a trecutului și a prezentului, care sunt evidențiate prin edificiile de pe traseul standard oferit de cei care prestează acest tip de serviciu. Turul standard cu ricșa durează mai bine de 30 minute și la orele amiezei poate fi o plăcuta relaxare, chiar dacă soarele dogoritor îți amintește permanent că te afli în universul unui singur anotimp.

Fondatorul statului modern singaporez, Sir Stamford Raffles, a hotărât în anul 1822 că oamenii trebuie să se bucure de grija de confort și de siguranță în funcție de originea fiecăruia și de clasa sociala din care face parte. Toți cetățenii erau subiect al interesului general din partea statului.

Au apărut astfel cartierele în care se aplicau reguli precise numite kampoong … pentru arabi, indieni, malaezieni și chinezi. Multe dintre străzile cartierului indian sunt asociate ca nume cu ocupații ale rezidenților. Există numeroase temple pentru diferite religii mărturisite de cei care au venit în Singapore din diferite părți ale lumii, însă cele mai importante sunt templele și locurile de rugăciune hinduse.

Mica Indie a fost întreținută și restaurată, primind un aer de prospețime înnobilat de frenezia culorilor care fac din această arie un colț vibrant al universului indian.

Ruqzana Vansanwala este o persoana cu mare notorietate în Singapore, iar de la tarabele din piață până la masa de gătit din locuință personala a acesteia nu sunt decât câțiva pași. Cu amintirea aromelor orientale și a locuinței cu cerdac a Ruqzanei, fiecare învățăcel își promite că acasă va încerca, atât cât îi stă în putință, să copieze ceva din știința și arta culinara învățate aici.

În Singapore se întreprind permanent demersuri susținute pentru creșterea suprafeței țării și astfel, în doar 60 ani, teritoriul a fost mărit de la aproape 600 km2 la peste șapte sute prin întinderea treptată a suprafeței locuibile înspre ocean și prin infrastructuri bazate pe importuri masive de nisip din țările apropiate. Alei scenice, locuri de promenadă pe malul apelor …. adună peisaje și zone diferite într-un buchet multicolor.

(w640)

Zoo Singapore nu este o simplă gradină zoologică, ci mai degrabă un parc tematic în care animalele sălbatice dețin rolul de animatori. Un loc unde nu doar jungla ecuatorială se descoperă prin tot ce are mai frumos, ci mai ales grija și inventivitatea administratorilor în a imersa pe vizitator direct în sânul naturii. Zăbrelele lipsesc cu desăvârșire. Poate chiar de aceea, acest parc este mai degrabă o veritabilă zonă recreativă căreia i se adaugă facilitați pentru odihnă, mâncare, joacă sau tururi personalizate. Cu alte cuvinte, poți petrece o zi întreagă fără plictis. E o destinație favorită pentru familii și pentru grupuri organizate de copii. Deține aproape 20 de premii prestigioase primite din partea unor organizații și instituții care se ocupă cu turism, conservarea ambientului și educație.

În parcul zoologic din Singapore, atracțiile sunt dublate de veritabile spectacole în urma cărora vizitatorii rămân cu amintiri și experiențe memorabile. Întâlnirea cu elefanții se bucură de o regie specială și devine aproape artă. De la momentul apariției acestora și până la joaca în apă sau episoadele când li se oferă mâncare, totul devine fascinant, indiferent de vârsta pe care o are vizitatorul.

(w640)

Insula Sentosa este cea mai cunoscută destinație de vacanță, de relaxare și de distracție din Singapore, un loc raportat în mod superlativ la tot ceea ce înseamnă cazare, distracție, cumpărături, relaxare, sporturi sau activități nautice.

Experiență segway este una specială, mai ales pentru un începător. Iar atenția față de manipularea sau stăpânirea acestui vehicul electric se transferă imediat la mediul înconjurător și la ceea ce întâlnești pe drum, uitând de ceea ce doar seamănă a fi echilibru precar pe două roți. Căile pavate și asfaltate asigură practic accesul în orice punct al insulei și, în plus, poți avea parte de clipe reconfortante prin scurte pauze petrecute la umbra palmierilor.

(w640)

Sentosa a fost, în perioada interbelică și imediat după ce-a de-a doua conflagrație mondială, bază militară și lagăr pentru prizonierii de război.

De-a lungul timpului, peticul de pământ a avut mai multe denumiri, însă, în 1972 s-a împământenit cu numele de Sentosa, devenind în scurt timp una dintre cele mai populare destinații pentru turiști de pretutindeni. Aici ești și în același timp nu ești în Singapore, pentru că te afli departe de aglomerarea urbană, însă ai la dispoziție toate facilitățile existente în centrul orașului. Multe din locurile sau atracțiile de aici sunt unice.

(w640)

(w640)

Singapore nu este un mister și nici nu oferă acele tainice răspântii încărcate de poezia aproape mistică a sud-estului asiatic, însă, prin valențele diferite se face remarcat și devine destinația preferată a turiștilor din țoață lumea. Într-o lume în care, metaforic vorbind, se mai ațipește ici-colo, tara leului nu doarme niciodată. Neîndoielnic, vizitatorul odată plecat de aici are a îngâna în vis ce a trăit, ce a văzut, ce a gustat … în magnifica lume a unei țări cât un oraș și a unei capitale care oferă cât o lume întreagă.​

Producător: Titi Dincă

 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan