loader

Armenia, prin trecut spre viitor

Sâmbătă, 22 iunie, de la 12.30, la TVR 2 și TVR+, Elena Dinu vă invită la o nouă ediție "Cap compas". Ediția este difuzată sâmbătă, de la ora 14.00, pe TVR HD.

 

Cap Compas

Armenia e plină și de taine, nu numai de surprize. Tainele acesteia vorbesc într-o muzică specială călătorului care are de câstigat nu doar încă o experiență, ci și o minunată înnobilare a sufletului peste care nu se poate așterne prea ușor uitarea.

Armenia este locul unde trecutul este precum un prezent continuu. Un trecut plin de simboluri adânc înrădăcinate în ființă neamului. Muntele Ararat este un martor al timpului… dincolo de timp.

Izvoarele istorice aduc la lumină informații consistente despre evenimentele tragice din trecut, astfel încât noile generații au sursele suficiente, accesibile și ușor de înțeles și interpretat. Cercetătorii se ocupă de asta cu grijă.

(w882)


Zidul memoriei cu o lungime de 100 metri are pe el gravate numele localităților din Armenia apuseană afectate de masacre și deportări. Obeliscul Armeniei renăscute (o piramidă elansată, înaltă de 44 metri) este alcătuit din două vârfuri inegale care simbolizează Armenia istorică și Armenia actuală și, în același timp,  patria-mamă și diaspora.

(w882)


După un concert susținut de  Komitas la Paris, Claude Debussy a declarat că, pe baza unui singur cântec, merită să fie recunoscut ca un mare compozitor. Cu toate acestea, mulți muzicieni clasici abia îi cunosc numele.

(w882)

(w882)

(w882)

Armenia surprinde. Oamenii de aici știu că viitorul trebuie construit din prezent și se gândesc la generațiile care vin după ei.

Un covor de calitate era un fel de blazon prin care o casă se așează într-o ierarhie socială locală. Este bine de știut că valoarea unui covor este dată de originalitatea acestuia, modelele autentice sunt un soi de marcă a locului din care provine, de materialul natural și de bună calitate, de îmbinarea culorilor și de tehnica de execuție. Covoarele sunt individualizate, în funcție de tipul și de numărul de noduri folosite. Astfel se obțin toate tipurile de așezare a firelor de lână printre firele urzelii cu  un model complex.

Elena Dinu - jurnalist

(w882)

(w882)


(w882)

8:00 Repere sacre

Duminica a patra din Advent Comentariu: Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator Producător: Ciprian Dumea Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti ATENTIE: POSIBILE PRELUNGIRI

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1253

Nu mai aveti loc la orasș ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali si viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA-Rosia de Izbiceni....un brand....la ea acasă !......

Pe malul drept al Oltului, în Câmpia Romanatilor , fiecare familie

detine cel putin un solar. Majoritatea locuitorilor sunt legumicultori

cu peste 500 de ha de spatii protejate.

În familia Velica,bunicul Mircea, tatăl Mihai si nepotul Toni,toti ingineri în agricultură , detin 3000 metri pătrati de solarii si 25 ha în câmp cu legume , în Compania HORTICOM IMPEX SRL înfiintată din 2009.Mihai cultiva sute de ha cu grâu , rapită, porumb si floarea soarelui.Are acces la irigatii , irigând cam 40% din culturi.În toamna asta a semănat deja grâu si rapită , care arată bine datorită ploilor.

La 15 km de Izbiceni, la Corabia prietenul său Aurelian lucrează 100 ha cultură mare , grâu , rapitä , orz , porumb si floarea soarelui.Śi el are irigatii cam pe 50 % din suprafată , apa fiind furnizată ,ca si la alti fermieri de ANIF cu sprijinul Ministerului Agriculturii.Anul acesta a obtinut 10 tone/ha irigat la porumb.

Aurelian are panouri fotovoltaice , baterii si un pivot pentru irigatii.ȘSi Mihai va avea până la sfârsitul anului aceleasi instalatii. Amândoi speră la un pretț de vânzare mai bun la grâu , actualul pret de 80 de bani fiind prea mic.Cei doi au înteles ca fără subventii si fonduri europene nu ar fi avut rezultatele de azi.

* De la o fermă la...alta , tot în Romanati

Familia Cazacu detine în comuna Osica de Jos aproape 1000de hectare cu cultură mare-a reusit sa semene deja 300 ha cu rapită, 320 ha cu grâu , 100 ha cu orz si 20 ha cu orzoaică. În primăvară va semăna porumb si floarea soarelui.

Ploaie a fost destulă , cam 310 ml /mp. Are utilaje moderne dar mai si închiriază de la o firmä specializată pompe si instalatii de irigat.Anul acesta grâul si rapita au avut recolte bune, rapita chiar 4200kg/ha , acoperind pierderile de la culturile de primăvară.

Tudor este tatal lui Elvis Cazacu care detine în Dobrosloveni ,lângă Caracal o fabrică de mezeluri modernă , preponderent cu carne din România. Acum sunt în pregătire produsele traditionale pentru Sărbătorile de iarnă....de la tobă, piftie tărănească,lebăr, caltabos, cârnati si...,sorici.Acum detine procedee speciale de fierbere si ambalare. A accesat fonduri europene pentru dotări , utilaje si extinderea fabricii de mezeluri.Are 250 de angajati , atat în fabrica dar si în transportul produselor si în magazinele pe care le detin.

Participă: ing. Mihai Velica-fermier com.Izbiceni , jud.Olt

Aurelian Cristuinea-fermier Corabia

Tudor Cazacu-fermier com. Osica de Jos

ing. Viorel Pricoiu-specialist

ing. Ramona Pârvu-director producție fabrică

*Traditii românesti in prepararea cărnii

Eduard lucrează de peste 25 de ani în industria cărnii.A inceput un bussiness din1996 , având acum o unitate de productie în Buftea.Toată carnea folosită este de la ferme din România , foarte apropiate de Buftea este proaspătă , intrând imediat la procesare.Pe lângă porc ,procesează si cane de vită , oaie , pasare , vânat , la Mircea Mäcelaru , brandul firmei. Se folosesc numai ingrediente naturale pe care le cumpara direct din piată de la surse sigure ( ceapă, usturoi , legume si condimente BIO ). Tine prea mult la calitate, nu creste pretul decât să-si acopere achizitiile. Si-a fidelizat clientii si le multumeste celor 170 de angajati , fiind ca o mare familie. Acum are o retea proprie de magazine ,un,,,restaurant din câmp ,,, unde vinde produse clasice , traditionale-mici ,cârnati , slanină , salamuri iar in preajma Sarbatorilor cârnati de casă cu usturoi , sorici , slaninută fiartă si afumatä si jumări.

Participă: dr. ing. Eduard Pavel-director Complex Buftea

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

 
Crăciunul la TVR – emoție, credință și mari întâlniri artistice

Premiere cinematografice, concerte-eveniment, transmisiuni religioase și ediții aniversare de colecție, pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, ...

Crăciun de poveste cu Paul Surugiu FUEGO, la TVR 2

Crăciun de poveste cu Paul Surugiu FUEGO, la TVR 2

publicat: joi, 18 decembrie 2025

Ediții speciale „Drag de România mea!” și concertul pop-simfonic „Cântec nesfârșit”, în premieră, de sărbători

"Cap Compas": Varna Frame

publicat: miercuri, 17 decembrie 2025

Sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 17:30, la TVR 2, vă invităm să urmăriți ultimul reportaj de călătorie "Cap Compas" din acest sezon.

 

#tvr2