Cap compas: Însemnări din Grecia
joi, 27 decembrie 2018
Echipa Cap Compas ne invită să călătorim în nordul Greciei. Expediţia este programată pentru 29 decembrie, de la ora 15:30, pe TVR 2 şi simultan pe TVR HD.
Alte legături
Cap Compas

Tracia din antichitate se dezvăluie în zilele noastre cu monumente clasice, cu obiceiuri locale, cu moşteniri lăsate din tată în fiu în ceea ce priveşte îndeletnicirile locale şi mai ales cu o ofertă generoasă pentru turişti.

Un timp petrecut între munţi şi mare, unde acel fugit ireparabile tempus are un rol mobilizator.

Notorietatea contemporană a insulei Samotrake vine din turismul practicat aici. Plajele şi facilităţile de cazare, precum şi puzderia de taverne tradiţionale constituie atracţii pentru mii de turişti. Mulţi români îşi îndreaptă atenţia spre aceste locuri datorită unor distanţe relativ scurte între frontierele ţării noastre şi regiunile nordice ale Greciei. Ca aproximare, adunând orele de mers cu autoturismul cu cele aferente trasportului pe ferry boat, în aproximativ 10-12 ore se poate ajunge din capitala României până în aceste locuri. Localităţi mici, precum Therme, sunt prin definiţie aşezări ale ospitalitatii. Hoteluri şi pensiuni pentru toate gusturile şi buzunarele devin în plin sezon arhipline. Apele termale şi micile cascade sau lacuri sunt precum fire ale Ariadnei în ţinutul muntos şi împădurit. Mulţi afirmă că Samotrake este unul dintre puţinele locuri din Europa în care energii benefice compensează stresul unui veac prea încins de tehnologizare. Practicarea tehnicilor yoga sau a diferitelor metode de meditaţie se constituie într-o graniţă nevăzută între oamenii care aleg aceste opţiuni şi tumultul cotidian.

(w640)

Deşi insula are doar aproximativ 180 kmp, fiecare incursiune dinspre mare spre interior înseamnă o experienţă memorabilă.

Cascada ucigaşă este vizitată de mulţi turişti. Rar, dar în chip năvalnic, torenţii pot veni de pe munţi rostogolind spre mare stânci de mărimea unui mic autoturism. Malurile înalte pot asigura protecţia necesară în caz de nevoie. Unii drumeţi aleg să parcurgă doar prima etapă a traseului, cea până la cea mai importantă cascadă. Căderea de apă de la aproximativ 30 m înălţime nu poate fi observată din căuşul prin care se scurge fiind ascunsă într-un soi de potcoavă conturată de munte.

(w640)

Cei aproape 2600 de locuitori ai insulei sunt aşezaţi în câteva oraşe mici şi în cătunele care au câte 20-30 de gospodării cochete. Dintotdeauna au avut un trai bun datorită resurselor naturale, a climatului şi a vecinăţii cu marea.

Chora este capitala administrativă. Un orăşel ale cărui case sunt aşezate pe gradenele unui amfiteatru natural. Ceasornicul deapănă timpul între albastrul cerului,  al contururilor ferestrelor şi albul zidurilor. Se simte de la primii paşi că localitatea este o atracţie turistică.

Satul, al cărui nume comun care înseamnă îndeobşte loc sau spaţiu, a devenit în lumea grecilor, prin resemnatizare, oraşul-capitală; Chora este precum o carte poştală găsită în sipetul bunicilor.

Bunăvoinţa oamenilor şi abundenţa produselor artizanale, dar mai ales un fel de tihnă tainică, precum aceea a locurilor prin care ajungi de câteva ori în răstimpul unui sejur, adaugă Chora drept destinaţie sine qua non în insulă.

(w640)

Fortăreaţa din Chora a fost construită între anii 1431 şi 1433 de către nobilul Palamedes Gattiluso originar din Genova. Familia acestuia avea legături strânse cu împăraţii bizantini şi în special cu Ioan al V-lea Paleologul. Castelul şi turnurile de apărare erau menite să apere de inamici, dar odată cu căderea Constantinopolului a fost stăpânit în diferite perioade de turci, de veneţieni sau de ruşi până la intrarea insulei în componenţa statului modern grec în 1912.

Spaţiile montane sunt şi exemplificare a felului de a fi al oamenilor acestui colţ de Tracie … iubitori de viaţă şi paşnici, binevoitori cu oaspeţii, gospodari şi oneşti, ducând un trai adaptat mai degrabă nevoilor comunităţii decât necesităţilor personale.

Templul marilor zei este un sit arheologic imens şi sunt necesare aproximativ 3 ore pentru a fi vizitat pe îndelete. Aristofan, Platon şi chiar Herodot menţionează acest ansamblu panelenic accentuând importanţa sa în Grecia clasica.

(w640)

Perioada elenistică urmată de cea romană au însemnat epoci de înflorire. Oameni de rând, nobili şi chiar regi se apropiau de zona sacră pentru a participa la rituri iniţiatice şi anumite mărturii confirmă faptul că însuşi regele Alexandru cel Mare ar fi participat la misterele de aici. Undeva în zona superioară a sitului se află locul unde a fost descoperită statuia zeiţei Nike, care este expusă în prezent la Muzeul Louvre din Paris. Templul are ceva tainic şi sunt mai multe zone dedicate unor ritualuri şi celebrări sau adoraţiei unor zei  sau destinate adunării participanţilor la ceremonii şi reprezentaţii.

Vizitatorii au ocazia să intre în arealul mai multor civilizaţii care s-au succedat aici.

Insula este legată organic de templu şi de faimoasele mistere cabiriene. Era locul central al cultului marilor zei chtonieni cu rituri de iniţiere al căror scop era să devii pios drept şi cu respect faţă de înaintaşi.

Identitatea divinităţilor adorate aici este enigmatică, iar cabirii sunt numiţi simplu mari zei.

Kamariotissa este precum un oras intersecţie. Toate drumurile se întâlnesc aici şi de aici se merge atât spre ţărmurile răsăritene sau apusene, dar şi spre continent. Ca orice oraş-port are un farmec aparte. Un du-te-vino cumpănit cu nelipsita siestă de la orele prânzului te face să crezi că în această aşezare te afli de fapt în două oraşe diferite. Ba este animat când se face de ora prânzului sau a cinei sau când sosesc vapoare…ba aproape adormit într-o aşteptare continuă până la ceasurile înserării când se aglomerează brusc de nu şti cum şi de unde.

În partea continentală a provinciei Evros se află un fel de prelungire a stării de spirit din spaţiile insulare. Ansamblul sitului de la Mesemvria devine ad hoc o veritabilă sesiune de cunoaştere a diferitelor expresii care compun suma din care se poate descifra o experienţă de excepţie a umanităţii. Surprinde şi în zilele noastre inventivitatea celor din antichitate care foloseau amfore aşezate sub pardoseală pentru a răcori aerul din incinte. În limbajul contemporan i-am spune aer condiţionat. Apa din vase asigură umiditate şi confort. Se văd vag urme ale sanctuarelor dedicate zeiţei Demeter sau lui Apolo care evidenţiază importanţa legăturii între zei şi oameni. Chiar dacă această relaţie era imaterială, cu siguranţă mărturiile sunt în primul rând materiale.

(w640)

Grecia este indubitabil fondatoare de act civilizator peren prin diferite etape ale evoluţiei civilizaţiei.

Perioada înfloritoare a oraşului a fost între cel de-al V-lea şi al IV-lea secol înaintea erei creştine. Declinul cetăţii a început odată cu stăpânirea macedoneană şi cea romană târzie. Ultimele mărturii legate de locuirea acestui spaţiu sunt din veacul al VI-lea după Hristos.

Deloc surprinzător pentru lumea grecilor, plajele sau zonele de relaxare poartă adeseori nume de sfinţi ortodocsi. Agia Paraskevi este un exemplu. Nu este greu de întrevăzut ca Tracia grecească şi Evros ca gazde îşi asumă cu responsabilitate grija faţă de vizitatori.

Un sentiment de libertate poate asemănător cu cea din anii 60 ai secolului trecut se desprinde din felul de a fi al celor ajunşi aici.

Zone vaste sunt amenajate ca loc de recreere pentru localnici şi pentru vizitatori devenind în orice sezon prilej de sărbătoare a trupului şi de bucurie a ochilor. De la evaluarea la justa valoare a unor asemenea spaţii ambientale şi până la metamorfoza în spaţii de interes turistic nu a fost un drum uşor. Turismul de familie este o componentă care se insereaza firesc în acest mediu. În ultima vreme se vorbeşte din ce în ce mai mult despre aceste destinaţii ca fiind excelente oaze balneare, locuri de relaxare şi câteodata paradis al activităţilor sportive cu valenţele aferente ale unui turism durabil într-un ambient natural lipsit de aglomeraţie şi de poluare. Plaja Agios Gheorghios este o continuare ca atmosferă şi se completează prin alte tipuri de facilităţi aflate la căţiva paşi. În paradigma unei altfel de explorări, turiştii caută să se bucure de fiecare clipă oferită de acea Grecie aflată departe de urbanism de spa sau de all inclusive. Este poate alternativa sau, pentru cei mai mulţi, completarea unei vacanţe depline.

Alegerea unui hotel cu multe stele poate fi alternativa aflată în apropiere de plajele celebre ale regiunii.Un plus de confort completat cu servicii ireprosabile cu spa si cu provocări gastronomice de top se adresează unei alte categorii de public. Insă, sintetic vorbind, cam toţi au aceleaşi desfătări.

Creştinismul a ajuns aici din timpuri apostolice şi a existat o perioadă de înflorire în timpurile bizantine. Nu trebuie uitat că Sfântul Pavel a trecut şi prin Samotrake, dar şi prin aceste locuri în drumurile sale misionare spre Macedonia.

(w640)

Mănăstirea Sfânta Fecioara Maria din Evros este la doar câţiva kilometri de satul Makri. Aşezământul a fost fondat în 1978, dar a devenit funcţional în 1983. Biserica veche este în curtea interioară a mănăstirii şi este înconjurată de spaţii care au diferite rosturi în viaţa cotidiană a călugăriţelor. Arhitectura aduce puţin cu formele bisericilor din Nordul Africii şi din Santorini. O căldura firească însoţeste paşii fiecărui pelerin. Mănăstirea a devenit un loc în care păşesc mulţi vizitator, mai ales în zi de hram la sfârşitul lunii august.

Ceea ce vezi la început sau ceea ce cunoşti la capăt de drum nu sunt simple coperţi ale unei călători, ci compoziţii ale constituirii unui tot ambiental şi social şi mai ales mărturii pentru înţelegerea tărâmurilor Traciei. Cu puţină imaginaţie se poate merge în trecut şi obiectele răspund prezent la chemarea care înseamnă aici cunoaştere.

Muzeul etnologic din Alexandropoulis a apărut şi funcţionează ca o instituţie privată. Este o initiaţivă gestionată prin fundaţia Niarchos, iar proprietarii doresc să evidenţieze un patrimoniu care altfel riscă să fie uitat sau să rămână ascuns departe de privirea şi sufletul oamenilor. Notorietatea muzeului a crescut începând de la fondarea sa din 2001, iar în anul 2015 a primit premiul european al muzeelor drept recunoaştere faţă de contribuţia adusă la edificarea identităţii locale.

(w640)

Promovarea valorilor Traciei este dezideratul principal al muzeului, iar activităţile complementare de ordin educaţional au devenit o constantă prin care sunt conectate cunoaşterea cu tradiţia.

Alexandropoulis pare că renaşte permanent oferind de fiecare dată ceva demn de a genera admiraţie pentru cei care ajung.

Oarecând un modest sat pescăresc, Alexandropoulis este unul dintre cele mai tinere spaţii urbane ale Greciei. Cătunul de odinioară care se numea Dedegaci, ceea ce se tălmăceşte din limba turcă - arborele sub care meditează un bătrân înţelept - se află în zilele noastre într-o dinamică armonioasă.

(w640)

Îsi petrece vremurile oraşul în crucea vânturilor, de când se măsoară timpul pe aceste ţărmuri. Un permanent aer de prospeţime se strecoară tiptil pe străduţe, parcă pentru a se aduna într-o tainică întâlnire în centrul oraşului.

La capăt de drum, farul, inaugurat în anul 1880 şi care este asociat vizual cu acest port, reaminteşte călătorului că aici poate fi liman final al unui drum sau punctul zero pentru un nou început de cale.

Undeva în apropiere, apele din Marmara se întâlnesc prin Dardanele cu Mediterana. Lumile se amestecă şi valurile poartă mai departe istorii şi crâmpeie de amintiri...

 • 21:50
  Viaţa visată
  Serial*(La vita promessa-Italia, 2018) PREMIERĂ *Episodul 6 din 8 Regia: Ricky Tognazzi Cu: Luisa Ranieri, Francesco Arca, Emilio Fallarino, Thomas Trabacchi * Dramă . Sicilia, 1921. Carmela Carrizzo, soţie şi mamă a cinci copii, devine ţinta obsesiei lui Vincenzo Spano, un vătaf fără scrupule, care, neputând s-o seducă, o persecută până la a-i ucide soţul şi a-i lăsa unul dintre fii neputincios. Ca o leoaică în stare de orice ca să-şi salveze puii, Carmela îşi adună toate forţele şi porneşte împreună cu copiii ei într-o călătorie lungă şi primejdioasă peste ocean, către America. Familia se instalează într-un apartament din cartierul newyorkez Mica Italie, unde curajoasa siciliancă îndrăzneşte să viseze la o viaţă mai bună decât cea de care fugise. Dar „pământul făgăduinţei” este, în realitate, o ţară dominată de criza economică şi de prohibiţie, iar necazurile nu vor întârzia să reapară. Redactor: Adriana Vulpe
 • 23:00
  Zile cu stil
  Redactor Sorina Soare.​ Producător Tv-Luiza Caravasile O coproductie TVR-Mirampeck Media SRL
 • 23:55
  Discover România
  *Grigore Vasiliu Birlic Producător : Diana Ilica
 • 00:10
  Bărbierul din Siberia
  Film * Bărbierul din Siberia (The barber of Siberia-Rusia, Franţa, Italia, 1998) *Prima parte Regia: Nikita Mihalkov Cu: Julia Ormond, Oleg Menşikov, Richard Harris *Dramă . Redactor: Vlad Ţurcan
 • 01:45
  Viaţa visată
  Serial *(La vita promessa-Italia, 2018) PREMIERĂ *Episodul 6 din 8 Regia: Ricky Tognazzi Cu: Luisa Ranieri, Francesco Arca, Emilio Fallarino, Thomas Trabacchi * Drama Redactor: Adriana Vulpe
 • 02:50
  Descălecaţi în Carpaţi
  *Colţ de rai cu natura şi cai Producător Răzvan Petrişor
 • 03:15
  Sport
 • 03:22
  Telejurnal TVR2
 • 03:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 04:15
  Strop şi balonaş
  Serial copii *(Splash and bubbles-SUA, 2016) *episodul 1 si 2/40 Voci: John Tartaglia, Leslie Carrara-Rudolph, Raymond Carr, Aymee Garcia * Animaţie . *AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG) Redactor: Gabriela Onea TRECEREA LA ORA DE IARNĂ: ora 04:00 devine ora 03:00 !!! 04,05* Documentar360°-GEO * *Castana-avuţia din Corsica (La Chataigne, une manne en corse, Franţa-Germania, 2014) din 20 octombrie 52’/55’-CRIPTARE Exclusiv TVR+
 • 05:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 05:55
  Poate nu ştiai
  Realizator: Călin Petrescu
 • 06:00
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleshopping
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara Sarea în bucate Producator: Veronica Mihoc Emisiune realizată de TVR Timişoara Jurnalişt: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 08:00
  Repere sacre
  Sfânta Liturghie din † duminica a 30-a de peste an *Comentariu: P ărintele Tarciziu Şerban , preot colaborator Producător: Ştefan Stănescu Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti
 • 09:00
  Ferma
  *Anul 21 *Editia 988 Nu mai aveti loc la oras? Incercati la tara!... Emisiune pentru actuali si viitori tineri fermieri Undeva în România Într-o zonă muntoasă a judeţului Suceava, la 20 km de Fălticeni, în comuna natală a lui Nicolae Labiş, un fermier, după mai multe încercări de creştere a vacilor de lapte şi de carne, s-a oprit la vacile de carne Angus şi la câteva exemplare de vaci de lapte Holstein. În prezent are peste 200 de bovine , urmând să-şi dezvolte în viitor ferma. Participă: Ciprian Cimbru-fermier comuna Mălini, jud. Suceava Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de Viorel Popescu şi Eugen Daniel Iancu
 • 10:00
  Pescar hoinar
  * „Aventuri pe malul batrânului fluviu... ”* sezon nou Prezintă: Eugen Roibu şi Ştefan Stoica * Vă invităm... la Dunăre, într-o nouă expediţie marca „Pescar hoinar”-driluri pline de adrenalină, capturi remarcabile, dar şi surprize... cum altfel ar putea fi caracterizată o partidă de pescuit pe malul bătrânului fluviu ?!... ce poate fi mai captivant pentru un pescar, fie el sportiv sau amator, decât să umple juvelnicul cu plătici grase, mrene frumoase, dar şi mulţime de obleţi capturaţi cu o undiţă făcută pe loc, amintind de partidele de pescuit ale copilăriei... iar, în final, bucuria eliberării... toti peştii, mai mari sau mai mici, s-au întors în mediul lor natural-pe scurt, un adevărat spectacol... încă o poveste cu şi despre pescuit şi o călătorie de neuitat. Prezintă: Eugen Roibu şi Ştefan Stoica Producător: Ligia Baboş
 • 10:30
  Natură şi aventură
  Redifuzare *Explorare natură sălbatică în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei- partea 1 Realizatori: Dan Păvăloiu, Dan Curean (TVR Cluj-Napoca)
 • 11:00
  Destine ca-n filme
  Prezintă: Iuliana Marciuc Producători Iuliana Marciuc, Nicolae Cozma Realizator Silvia Ionescu Redactor: Dana Ilie
 • 12:00
  Fraţi de viţă
  Producător Cătălin Heson O coproductie TVR-Asociatia Vinarium
 • 12:30
  Sănătate cu de toate
  *ediţia 21 * Avem reţetă de vinete murate, ca la bunica, Muzeul Flori de mină de la Cheia, unde aflăm care sunt proprietăţile energetice ale cristalelor şi terapie prin călărie, la Hipodromul Ploieşti.​ Jurnalist TV: Ana Maria Mindu Producatori: Larisa Avram, Bogdan Ghiţulescu
 • 13:10
  Duminica filmului românesc
  * Întoarcerea din iad -România, 1983 Regia: Nicolae Mărgineanu Cu: Maria Ploae, Constantin Brânzea, Remus Mărgineanu, Ana Ciontea *Dramă. Dumitru, un ţăran bogat, trăieşte o pasională poveste de dragoste cu Veronica, fosta lui iubită, acum femeie măritată. Relaţia lor devine tot mai greu de ascuns de ochii lumii, mai ales de ochii unui soţ gelos şi dornic de răzbunare. Izbucnirea Primului Război Mondial complică şi mai mult lucrurile. Cei doi rivali declaraţi pleacă împreună pe front să lupte umăr la umăr împotriva aceluiaşi inamic. De acum, viaţa fiecăruia poate depinde în orice clipă de celălalt. Redactor: Gabriela Onea
 • 15:00
  Drag de România mea!
  Drag de România mea! *sezon nou *Prima parte Prezintă: Paul Surugiu-Fuego *Folclor șşi voie bună la „Drag de România mea!” Fiecare săptămână la „DRAG DE ROMÂNIA MEA!” este o nouă experienţă şi o plimbare prin capitole importante ale țşării. Oferim un spectacol de televiziune, care are de toate şi care-și propune, dincolo de orice altceva, să vină ca o alternativă, ca un fel de relaxare şi-o normalitate în lumea complicată șşi plină de incertitudini în care trăim. ȘŞi, cum e prea multă gălăgie în jur, cum fiecare încearcă să iasă în evidenţă prin ce este mai urât, noi nu vrem decât să fim gura de aer proaspăt din fiecare duminică, cu un show elegant șşi cu o diversitate culturală şi artistică. Duminica aceasta, de la ora 15.00, ne purtăm paşii în lumea folclorului românesc. De aceasta dată, nu avem nume de legendă, ci tânăra generaţie. O samă de artişti cu totul speciali, autentici, cu voci bune, cu piese formidabile șşi cu puterea de a face spectacol la cel mai înalt nivel. Iosif Ciunterei ne propune un personaj de colecţie, de pe coclaurile sale, un înţelept care ne va povesti despre dragul de glia strămoşească şi despre cât e de important să ne iubim originile. Din Banat, soseşte la noi talentatul Florin Boita . Acesta cânta de ani buni, a câştigat numeroase festivaluri şi este foarte atent la repertoriu şi la port. Are daruri muzicale şi un duet cu Paul Surugiu Fuego, la fel ca şi maramureseanca Oana Tomoioagă . Oana este una dintre artistele speciale ale noului val, cu numeroase vizualizări on line, proiecte şi melodii care ajung la suflet. Nu se abate de la repertoriul special şi nici de la purtarea exemplară a costumului! De senzaţie este povestea de dragoste dintre cei doi câştigători ai consursului TVR-„Vedeta Populară”- Alexandra Chira şi Mihai Teacă ! Ei s-au cunoscut după concurs, au legat o relaţie de durată şi se susţin unul pe altul. Cei doi vin la noi cu cântece frumoase, în port exemplar, cântând împreună şi un duet de zile mari. Mai mult, Mihai a pregătit o demonstraţie la pian șşi un duet despre casa părintească alături de Paul Surugiu-Fuego. Moldova este reprezentată de frumoasa Nadia Duluman , o artistă care ne aduce plăcinte şi tradiţii de acasă şi care ne arată ce înseamnă focul moldovenilor. Tocmai din Bucovina, ireproşabilă, fără cusur din punct de vedere interpretativ, soseşte Angelica Flutur , într-un costum de vis si cu melodii de poveste, Paul Surugiu-Fuego ne-a pregătit şi el cântece speciale, alături de trupa Supermarket, dar şi de baletul condus de Florin Mariș! Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 16:00
  Drag de România mea!
  Drag de România mea! *sezon nou *Partea a doua Prezintă: Paul Surugiu-Fuego Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu Producător: Codruţa Prunariu
 • 17:00
  D’ale lu’ Mitică
  *sezon nou Prezintă: Mitică Popescu *DREPTUL LA AER CURAT, o investigaţie despre depozitările ilegale de deşeuri din Giuleşti Sârbi, Bucureşti. Realizator Camelia Robe Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 18:00
  Reteaua de idoli
  Realizator Irina Pacurariu
 • 18:53
  Sport
  Transmisiune directă
 • 19:00
  Telejurnal TVR2
  Transmisiune directă
 • 19:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 20:10
  Duminica filmului românesc
  Osânda-România, 1977 Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ioana Pavelescu, Emmerich Schaffer *Dramă . Ecranizare după romanul "Velerim si Veler Doamne" de Victor Ion Popa. Condamnat la 10 ani de ocnă, după răscoala din 1907 şi după câţiva ani petrecuţi pe front, Manolache Preda se întoarce în satul său natal. Soţia l-a părăsit şi i-a vândut pământul, iar autorităţile îl privesc cu ostilitate, sătenii cu suspiciune şi copiii se ascund de el. Pentru a duce o viaţă normală, Manolache se angajează la boierul Leon, dar când acesta e omorât de doi ţărani revoltaţi, vina cade pe fostul ocnaş. *ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12 ) Redactor: Gabriela Onea
 • 22:15
  Ochi negri
  Film de artă * Ochi negri (Oci ciornie-Italia, Rusia, 1987) 112’ Prezentare Laurenţiu Damian 5’ Realizator: Liliana Chiţescu Regia: Nikita Mihalkov Cu: Marcello Mastroianni, Silvia Mangano, Marthe Keller, Elena Safonova *Premiul de interpretare masculină (Marcello Mastroianni)-Festivalul de la Cannes 1987 *Nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal masculin (Marcello Mastroianni) *Nominalizări la premiile Globul de Aur, BAFTA si Cesar pentru cel mai bun film străin *Dramă , inspirată de povestirile lui Anton Cehov. Devenit chelner pe un vapor de lux, arhitectul italian Romano Patroni îşi deapănă cu nostalgie si umor povestea marii lui iubiri, în faţa unui prieten rus. Deşi însurat cu o femeie foarte bogată care-i asigura un trai fără griji, Romano s-a îndrăgostit de misterioasa rusoaică Anna Sergheevna şi de ochii ei negri, în timpul unui sejur la sanatoriu. Plecarea bruscă a Annei îl determină pe neconsolatul italian să facă o călătorie în Rusia, în căutarea iubitei, căreia îi jură că va divorţa, dar fără să-şi poată ţine promisiunea... *ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12 ) Redactor: Adriana Vulpe
 • 00:20
  MotorVlog
  Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă Redactor: Cristina Moiseiu Radulescu O producţie RL Global Activ Services S.R.L
 • 00:45
  Pescar hoinar
  Prezintă: Eugen Roibu şi Ştefan Stoica Producător: Ligia Baboş
 • 01:20
  Duminica filmului românesc
  * Întoarcerea din iad -România, 1983 Regia: Nicolae Mărgineanu Cu: Maria Ploae, Constantin Brânzea, Remus Mărgineanu, Ana Ciontea *Dramă. Redactor: Gabriela Onea
 • 02:55
  Discover România
  *Cornel Coman Realizator: Diana Ilica
 • 03:05
  Sport
 • 03:12
  Telejurnal TVR2
 • 03:45
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 04:05
  România…în bucate
  TVR Craiova * Tăst Show Emisiune realizată de TVR Craiova Jurnalişt: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 04:30
  România…în bucate
  TVR Târgu Mureş * Cooking Show Emisiune realizată de TVR Târgu Mureş Jurnalişt: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 05:00
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri * Jurnalist TV: Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Popescu şi Eugen Daniel Iancu