Cap compas: Însemnări din Grecia
joi, 27 decembrie 2018
Echipa Cap Compas ne invită să călătorim în nordul Greciei. Expediţia este programată pentru 29 decembrie, de la ora 15:30, pe TVR 2 şi simultan pe TVR HD.
Alte legături
Cap Compas

Tracia din antichitate se dezvăluie în zilele noastre cu monumente clasice, cu obiceiuri locale, cu moşteniri lăsate din tată în fiu în ceea ce priveşte îndeletnicirile locale şi mai ales cu o ofertă generoasă pentru turişti.

Un timp petrecut între munţi şi mare, unde acel fugit ireparabile tempus are un rol mobilizator.

Notorietatea contemporană a insulei Samotrake vine din turismul practicat aici. Plajele şi facilităţile de cazare, precum şi puzderia de taverne tradiţionale constituie atracţii pentru mii de turişti. Mulţi români îşi îndreaptă atenţia spre aceste locuri datorită unor distanţe relativ scurte între frontierele ţării noastre şi regiunile nordice ale Greciei. Ca aproximare, adunând orele de mers cu autoturismul cu cele aferente trasportului pe ferry boat, în aproximativ 10-12 ore se poate ajunge din capitala României până în aceste locuri. Localităţi mici, precum Therme, sunt prin definiţie aşezări ale ospitalitatii. Hoteluri şi pensiuni pentru toate gusturile şi buzunarele devin în plin sezon arhipline. Apele termale şi micile cascade sau lacuri sunt precum fire ale Ariadnei în ţinutul muntos şi împădurit. Mulţi afirmă că Samotrake este unul dintre puţinele locuri din Europa în care energii benefice compensează stresul unui veac prea încins de tehnologizare. Practicarea tehnicilor yoga sau a diferitelor metode de meditaţie se constituie într-o graniţă nevăzută între oamenii care aleg aceste opţiuni şi tumultul cotidian.

(w640)

Deşi insula are doar aproximativ 180 kmp, fiecare incursiune dinspre mare spre interior înseamnă o experienţă memorabilă.

Cascada ucigaşă este vizitată de mulţi turişti. Rar, dar în chip năvalnic, torenţii pot veni de pe munţi rostogolind spre mare stânci de mărimea unui mic autoturism. Malurile înalte pot asigura protecţia necesară în caz de nevoie. Unii drumeţi aleg să parcurgă doar prima etapă a traseului, cea până la cea mai importantă cascadă. Căderea de apă de la aproximativ 30 m înălţime nu poate fi observată din căuşul prin care se scurge fiind ascunsă într-un soi de potcoavă conturată de munte.

(w640)

Cei aproape 2600 de locuitori ai insulei sunt aşezaţi în câteva oraşe mici şi în cătunele care au câte 20-30 de gospodării cochete. Dintotdeauna au avut un trai bun datorită resurselor naturale, a climatului şi a vecinăţii cu marea.

Chora este capitala administrativă. Un orăşel ale cărui case sunt aşezate pe gradenele unui amfiteatru natural. Ceasornicul deapănă timpul între albastrul cerului,  al contururilor ferestrelor şi albul zidurilor. Se simte de la primii paşi că localitatea este o atracţie turistică.

Satul, al cărui nume comun care înseamnă îndeobşte loc sau spaţiu, a devenit în lumea grecilor, prin resemnatizare, oraşul-capitală; Chora este precum o carte poştală găsită în sipetul bunicilor.

Bunăvoinţa oamenilor şi abundenţa produselor artizanale, dar mai ales un fel de tihnă tainică, precum aceea a locurilor prin care ajungi de câteva ori în răstimpul unui sejur, adaugă Chora drept destinaţie sine qua non în insulă.

(w640)

Fortăreaţa din Chora a fost construită între anii 1431 şi 1433 de către nobilul Palamedes Gattiluso originar din Genova. Familia acestuia avea legături strânse cu împăraţii bizantini şi în special cu Ioan al V-lea Paleologul. Castelul şi turnurile de apărare erau menite să apere de inamici, dar odată cu căderea Constantinopolului a fost stăpânit în diferite perioade de turci, de veneţieni sau de ruşi până la intrarea insulei în componenţa statului modern grec în 1912.

Spaţiile montane sunt şi exemplificare a felului de a fi al oamenilor acestui colţ de Tracie … iubitori de viaţă şi paşnici, binevoitori cu oaspeţii, gospodari şi oneşti, ducând un trai adaptat mai degrabă nevoilor comunităţii decât necesităţilor personale.

Templul marilor zei este un sit arheologic imens şi sunt necesare aproximativ 3 ore pentru a fi vizitat pe îndelete. Aristofan, Platon şi chiar Herodot menţionează acest ansamblu panelenic accentuând importanţa sa în Grecia clasica.

(w640)

Perioada elenistică urmată de cea romană au însemnat epoci de înflorire. Oameni de rând, nobili şi chiar regi se apropiau de zona sacră pentru a participa la rituri iniţiatice şi anumite mărturii confirmă faptul că însuşi regele Alexandru cel Mare ar fi participat la misterele de aici. Undeva în zona superioară a sitului se află locul unde a fost descoperită statuia zeiţei Nike, care este expusă în prezent la Muzeul Louvre din Paris. Templul are ceva tainic şi sunt mai multe zone dedicate unor ritualuri şi celebrări sau adoraţiei unor zei  sau destinate adunării participanţilor la ceremonii şi reprezentaţii.

Vizitatorii au ocazia să intre în arealul mai multor civilizaţii care s-au succedat aici.

Insula este legată organic de templu şi de faimoasele mistere cabiriene. Era locul central al cultului marilor zei chtonieni cu rituri de iniţiere al căror scop era să devii pios drept şi cu respect faţă de înaintaşi.

Identitatea divinităţilor adorate aici este enigmatică, iar cabirii sunt numiţi simplu mari zei.

Kamariotissa este precum un oras intersecţie. Toate drumurile se întâlnesc aici şi de aici se merge atât spre ţărmurile răsăritene sau apusene, dar şi spre continent. Ca orice oraş-port are un farmec aparte. Un du-te-vino cumpănit cu nelipsita siestă de la orele prânzului te face să crezi că în această aşezare te afli de fapt în două oraşe diferite. Ba este animat când se face de ora prânzului sau a cinei sau când sosesc vapoare…ba aproape adormit într-o aşteptare continuă până la ceasurile înserării când se aglomerează brusc de nu şti cum şi de unde.

În partea continentală a provinciei Evros se află un fel de prelungire a stării de spirit din spaţiile insulare. Ansamblul sitului de la Mesemvria devine ad hoc o veritabilă sesiune de cunoaştere a diferitelor expresii care compun suma din care se poate descifra o experienţă de excepţie a umanităţii. Surprinde şi în zilele noastre inventivitatea celor din antichitate care foloseau amfore aşezate sub pardoseală pentru a răcori aerul din incinte. În limbajul contemporan i-am spune aer condiţionat. Apa din vase asigură umiditate şi confort. Se văd vag urme ale sanctuarelor dedicate zeiţei Demeter sau lui Apolo care evidenţiază importanţa legăturii între zei şi oameni. Chiar dacă această relaţie era imaterială, cu siguranţă mărturiile sunt în primul rând materiale.

(w640)

Grecia este indubitabil fondatoare de act civilizator peren prin diferite etape ale evoluţiei civilizaţiei.

Perioada înfloritoare a oraşului a fost între cel de-al V-lea şi al IV-lea secol înaintea erei creştine. Declinul cetăţii a început odată cu stăpânirea macedoneană şi cea romană târzie. Ultimele mărturii legate de locuirea acestui spaţiu sunt din veacul al VI-lea după Hristos.

Deloc surprinzător pentru lumea grecilor, plajele sau zonele de relaxare poartă adeseori nume de sfinţi ortodocsi. Agia Paraskevi este un exemplu. Nu este greu de întrevăzut ca Tracia grecească şi Evros ca gazde îşi asumă cu responsabilitate grija faţă de vizitatori.

Un sentiment de libertate poate asemănător cu cea din anii 60 ai secolului trecut se desprinde din felul de a fi al celor ajunşi aici.

Zone vaste sunt amenajate ca loc de recreere pentru localnici şi pentru vizitatori devenind în orice sezon prilej de sărbătoare a trupului şi de bucurie a ochilor. De la evaluarea la justa valoare a unor asemenea spaţii ambientale şi până la metamorfoza în spaţii de interes turistic nu a fost un drum uşor. Turismul de familie este o componentă care se insereaza firesc în acest mediu. În ultima vreme se vorbeşte din ce în ce mai mult despre aceste destinaţii ca fiind excelente oaze balneare, locuri de relaxare şi câteodata paradis al activităţilor sportive cu valenţele aferente ale unui turism durabil într-un ambient natural lipsit de aglomeraţie şi de poluare. Plaja Agios Gheorghios este o continuare ca atmosferă şi se completează prin alte tipuri de facilităţi aflate la căţiva paşi. În paradigma unei altfel de explorări, turiştii caută să se bucure de fiecare clipă oferită de acea Grecie aflată departe de urbanism de spa sau de all inclusive. Este poate alternativa sau, pentru cei mai mulţi, completarea unei vacanţe depline.

Alegerea unui hotel cu multe stele poate fi alternativa aflată în apropiere de plajele celebre ale regiunii.Un plus de confort completat cu servicii ireprosabile cu spa si cu provocări gastronomice de top se adresează unei alte categorii de public. Insă, sintetic vorbind, cam toţi au aceleaşi desfătări.

Creştinismul a ajuns aici din timpuri apostolice şi a existat o perioadă de înflorire în timpurile bizantine. Nu trebuie uitat că Sfântul Pavel a trecut şi prin Samotrake, dar şi prin aceste locuri în drumurile sale misionare spre Macedonia.

(w640)

Mănăstirea Sfânta Fecioara Maria din Evros este la doar câţiva kilometri de satul Makri. Aşezământul a fost fondat în 1978, dar a devenit funcţional în 1983. Biserica veche este în curtea interioară a mănăstirii şi este înconjurată de spaţii care au diferite rosturi în viaţa cotidiană a călugăriţelor. Arhitectura aduce puţin cu formele bisericilor din Nordul Africii şi din Santorini. O căldura firească însoţeste paşii fiecărui pelerin. Mănăstirea a devenit un loc în care păşesc mulţi vizitator, mai ales în zi de hram la sfârşitul lunii august.

Ceea ce vezi la început sau ceea ce cunoşti la capăt de drum nu sunt simple coperţi ale unei călători, ci compoziţii ale constituirii unui tot ambiental şi social şi mai ales mărturii pentru înţelegerea tărâmurilor Traciei. Cu puţină imaginaţie se poate merge în trecut şi obiectele răspund prezent la chemarea care înseamnă aici cunoaştere.

Muzeul etnologic din Alexandropoulis a apărut şi funcţionează ca o instituţie privată. Este o initiaţivă gestionată prin fundaţia Niarchos, iar proprietarii doresc să evidenţieze un patrimoniu care altfel riscă să fie uitat sau să rămână ascuns departe de privirea şi sufletul oamenilor. Notorietatea muzeului a crescut începând de la fondarea sa din 2001, iar în anul 2015 a primit premiul european al muzeelor drept recunoaştere faţă de contribuţia adusă la edificarea identităţii locale.

(w640)

Promovarea valorilor Traciei este dezideratul principal al muzeului, iar activităţile complementare de ordin educaţional au devenit o constantă prin care sunt conectate cunoaşterea cu tradiţia.

Alexandropoulis pare că renaşte permanent oferind de fiecare dată ceva demn de a genera admiraţie pentru cei care ajung.

Oarecând un modest sat pescăresc, Alexandropoulis este unul dintre cele mai tinere spaţii urbane ale Greciei. Cătunul de odinioară care se numea Dedegaci, ceea ce se tălmăceşte din limba turcă - arborele sub care meditează un bătrân înţelept - se află în zilele noastre într-o dinamică armonioasă.

(w640)

Îsi petrece vremurile oraşul în crucea vânturilor, de când se măsoară timpul pe aceste ţărmuri. Un permanent aer de prospeţime se strecoară tiptil pe străduţe, parcă pentru a se aduna într-o tainică întâlnire în centrul oraşului.

La capăt de drum, farul, inaugurat în anul 1880 şi care este asociat vizual cu acest port, reaminteşte călătorului că aici poate fi liman final al unui drum sau punctul zero pentru un nou început de cale.

Undeva în apropiere, apele din Marmara se întâlnesc prin Dardanele cu Mediterana. Lumile se amestecă şi valurile poartă mai departe istorii şi crâmpeie de amintiri...

 • 05:00
  Generaţia Fit
  Producător: Iulia Popescu Coproducție TVR-FRCF
 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan