loader
Foto

Galerie foto

„Cap Compas”: Un univers într-o insulă

„Cap Compas” vine cu ediții în premieră din 19 martie! Chios este insula de unde începe noul sezon care se vede în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30 la TVR 2 și online pe TVR+.

 

Cap Compas

Insula Chios poate fi percepută în două moduri diferite, ambele ținând de trecut și de perioada de înflorire bizantină. Atenția distributivă este pusă la încercare de realitățile oferite de fiecare răspântie.

(w882) cetatea

Un loc  aparte în care adulmeci vechea civilizaţie cu unicele sale tradiţii, mărturii materiale şi spirituale. Pe străzile scăldate în soare viața se desfășoară normal. Printre cafenele și oamenii născuți parcă din valuri și din piatră, trecând pe lângă catedrala principală, oprindu-ne alături poți vedea colecția populara Argentis găzduită în biblioteca neoclasică Korais.

(w882) biblioteca

Biblioteca din Chios  este una dintre cele mai vechi și mai mari din Grecia, deținând o colecţie de peste 250.000 de volume.

Kampos este una dintre cele mai distinctive zone din Chios. Este un complex rezidențial unic, în care mediul natural este în totală armonie cu arhitectura locală. Este cunoscut pentru conacele impresionante, cu grădini imense de citrice.

(w882) kampos

Satul fantomă Anavatos se traduce inatacabil. Anavatos este o comunitate abandonată cunoscută sub numele de Mystra din Marea Egee. Agățat dramatic de o prăpastie, acest sat de 400 de case a servit drept ultim bastion de apărare în timpul atacurilor piraților. Când turcii au ajuns în zonă (la 1822), locuitorii acestui loc au ales să se arunce în râpă înainte de sosirea inamicului.

(w882) anavatos

Tavernele sunt locul unde te poţi ascunde de soare sau să aștepţi să apară cineva să îţi spună de ce aici trăiesc atât de puţini oameni.

La câțiva kilometri, dar tot la mare înălțime, se află o mănăstire veche de o mie de ani, unde a fost tuns în monahism unul dintre cei mai mari sfinți taumaturgi contemporani ai Bisericii - Nectarie.

(w882) nea moni

Nea Moni se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 17.000 de metri pătraţi, iar ansamblul monahal este alcătuit din biserica centrală, închinată Maicii Domnului, din alte două biserici mai mici, închinate Sfintei Cruci și Sfântului Pantelimon, din trapeza și chiliile monahilor, alături de arhondaric și fântâna subterană de apă.

(w882) mori

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30.

Producător: Elena Dinu

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu,Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2