loader
Foto

Cap compas: Serbia de pe Dunăre | VIDEO

Orice călătorie este o schimbare profundă și permanentă a modului de a gândi despre viață. Am călătorit din nou, împreună cu echipa "Cap compas", în Serbia, sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 12:30, pe TVR 2.

 

Cap Compas

Călătorind, pământul devine, parcă, tot mai mic. Mi-l imaginez ca pe o nucă pe care o poţi strecura în buzunar. Oriunde te-ai duce, îl iei cu tine.

Goethe aseamăna apa cu sufletul omului, comparând „stropii ce se împrăştie spre stânca lunecoasă” cu spiritul nemuritor al fiinţei umane care, întocmai ca şi apa: „Vine din cer …se duce la cer, trebuind să coboare iar pe pământ, într-o veşnica schimbare şi primenire a pământului”.

(w882)

O călătorie este mai mult decât o vizită a obiectivelor turistice şi poate genera o schimbare profundă a modului de a gândi despre viață.

Dunărea te conduce către un alt loc, o altă cetate. Privim din depărtare cetatea medievală construită pe locul castrului roman Vicus Cupae. Nu poţi ajunge aici fără să nu te întorci în timp, în istoria locului. Poti auzi poveşti fascinante, iar numele cetăţii este corelat cu asocieri interesante - Cetatea Golubac.

Gardian tăcut al istoriei, cetatea Golubac are 10 turnuri şi ziduri groase de aproximativ 2 m. Cel mai vechi turn este "turnul pălărie". Istoria fortificaţiei este tumultuoasă, fiind locul multor bătălii între otomani şi regii Ungariei.

(w882)

Încet, dar sigur, Dunărea te poartă spre un alt oraş, parca şi mai aproape de România. Kladovo - un oraş cochet care se remarcă mai ales prin simplitate.

Lepenski a fost centrul uneia dintre cele mai importante culturi preistorice. Săpăturile arheologice de aici, demarate în 1965, au scos la iveală una dintre cele mai renumite aşezări mezolitice perioada de trecere de la Paleolitic – epoca veche a pietrei la Neolitic – epoca nouă a pietrei.

Kapetan Misin Breg este un loc plin de liniște şi împănat cu gesturi şi lucruri simbolice.

Există multe motive pentru a vizita locuri tradiţionale sârbeşti în Voivodina, dar şi mai multe motive de a rămâne peste noapte într-o casă veche. Un turist nu se va simţi ca un străin în niciun sat din Serbia; el va fi acceptat de către gazdă ca o rudă apropiată și un oaspete preţios, ale cărui dorințe trebuie îndeplinite.

În apropiere de lacul Palić, chiar în nordul Serbiei, se găseste o vinărie construită de puţin timp. Orice degustător de vin ştie că licoarea, pe care are privilegiul să o soarbă în asemenea locuri, are o poveste. Iar vinăria Zvonko Bogdan nu face excepţie.

Subotica a atras unii dintre cei mai influenţi arhitecți și artiști ai regiunii. Este unul dintre orașele multiculturale ale Serbiei cu mai mulți maghiari decât sârbi și o populație considerabilă de croaţi. Subotica este destul de diferită de alte locuri din Serbia.

(w882)

O călătorie este mai mult decât o vizită a obiectivelor turistice; e o schimbare profundă și permanentă a modului de a gândi despre viață.

După ce am străbătut Serbia, o ţară care şi-a păstrat şi pacea şi frumuseţea, în ciuda a ceea ce a pătimit nu mai departe de istoria recentă, ai cărei martori am fost aproape cu toţii, pot mărturisi că această călătorie a fost mai degrabă una către miezul sufletului acestui popor care îşi vădeşte tăria în credinţă şi în puterea de a o păstra nealterată în pofida vremii şi a vremurilor.

Sinuos, ca şi istoria neamului, cursul Dunării, care ne-a însoţit mare parte de drum, poate fi o imagine plastică a unor destine, dar şi o promisiune metaforică pentru împliniri şi belşug.

(w882)

Elena Dinu

Jurnalist

https://www.instagram.com/cap.compas.travel/

http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html

Reportaje semnate de Elena Dinu pe YouTube

https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/

19:05 Comisarul Rex

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 77

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

20:00 Planuri diabolice

Film* Planuri diabolice (Evil doctor-SUA, 2018) PREMIERĂ

Regia: Brian Skiba

Cu: Dina Meyer, Jen Lilley, Corin Nemec

*Thriller. Matt şi Aubrey, un cuplu tânăr şi de succes din lumea show-business-ului californian, se pregătesc de venirea pe lume a primului lor copil şi apelează la un medic renumit din Los Angeles, Natalie Barnes. Dar, dincolo de faţada profesionistei amabile şi impecabile, doctoriţa e o veritabilă sociopată, care-şi manipulează pacienţii şi care va încerca să-l seducă pe Matt şi s-o ucidă pe soţia lui.

*

Redactor: Vlad Ţurcan

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2