loader
Foto

Galerie foto

"Cap Compas": Orașe albe - călătorie în Ashgabat și Arkadag | VIDEO

Echipa "Cap Compas" a propus o călătorie în ambientul monumental al orașelor turkmene Ashgabat și Arkadag, spații care ocupă primul loc în lume în ceea ce privește folosirea marmurei în amenajarea urbanistică. Sâmbătă 25 noiembrie, de la ora 12:30, la TVR 2 și TVR+

 

Cap Compas

.

(w882)

Cunoscut local sub numele Trepiedul monumentul neutralității se înalță până la 95 m pentru a sublinia poziția de stat neutru a țării. Cea de-a 50-a sesiune a Adunării Generale a ONU a declarat Turkmenistanul că stat neutru, având politici de neamestec în treburile interne ale altor state și de neimplicarea în vreun conflict armat militar. Ziua de 12 decembrie este prețuită că sărbătoare a neutralității.

(w882)La unsprezece kilometri de Ashgabat se află cea mai mare moschee din Asia Centrală, moscheea Turkmenbashi Ruhy, sanctuar care se impune prin grandoare proporții și rafinament arhitectonic. Clădirea este accesibilă prin 9 întrări cu arcade.

(w882)
.
(w882)
.
(w882)Întregul ansamblu este placat cu marmură albă. Pereții moscheii sunt decorați în mod tradițional cu sure din Coran dar și cu enunțuri  Rukhnama  cartea despre spiritualitate și moralitate scrisă de cel dintâi președinte post sovietic ceea ce determina o anumită reținere a credincioșilor din perspectiva doctrinară. Se pot adună în acest loc 10 mii de credincioși .

Purtând și numele de palatul Bagt Koshgi casă căsătoriilor este destinată oficierii cununiilor și organizării petrecerilor de nuntă care sunt deosebit de prețuite în această parte a lumii.
.
(w882)
.
(w882)Centrul cultural și de divertisment Alem inaugurat în 2012 este un reper incontestabil al grandorii care are că atracție principala cea mai mare roată tip ferris din lume aflată într-un spațiu închis.

(w882)
.
(w882)Roată în sine măsoară 48 m diametru în timp ce complexul în care este montată are șase niveluri dintre care două sub pământ. Întregul ansamblu arhitectonic este dedicat poetului turkmen Magtymguly.
.

(w882)Inaugurată în 2018 moscheea Hezreti Omar poate găzdui 3000 credincioși pe o suprafață totală de 13 mii mp.

(w882)Minaretele se înalta la 63 m în timp ce cupola centrală are 40 m înălțime. Marmură granit esențe de lemn prețios decorații specifice de influență asiatică  fac din acet ansamblu un loc preferat pentru mărturisirea de credință a locuitorilor capitalei.

(w882)Facilități și amenajări pentru reuniuni sociale și caritabile sau pentru mese rituale completează ansamblul.

(w882)

Muzeul național de istorie este construit în tradiția arhitecturii naționale moderne.
.
(w882)

(w882)

Deschiderea oficială a avut loc în 1998. Are trei etaje și ocupă aproximativ 15.000 mp.

(w882)

Sunt expuse obiecte antice găsite la săpăturile de la Nișă, Merv și Gonur, colecții de covoare turkmene, exemple rare de îmbrăcăminte națională, bijuterii și arme antice vase de fildeș din epoca parților, bijuterii din aur și medalioane-ștampile din Margiana precum și artefacte budiste.

(w882)
.
(w882)

Pe locul modernului Ashgabat, în secolul al ÎI-lea î.Hr. se află orașul Konjikala care avea o locație strategică pe Marele Drum al Mătăsii și a existat până în secolul al XIII-lea când a fost distrus de mongoli.

Monumentul Independenței este veriga palpabilă între trecut și prezent.
.
(w882)
.
Dominat de o coloana înaltă de 118 m ale cărei cinci stele simbolizează cele 5 triburi fondatoare ale națiunii ansamblul este vegheat de reprezentările unor figuri legendare.

(w882)Monumentul a fost ridicat la aniversarea a 10 ani de la proclamarea independenței. Dimpreună cu spațiile adiacente acoperă suprafață de aproape 85 mii mp.

(w882)
.
(w882)
.
(w882)O tradiție deja împământenită este aceea că oficialitățile străine să planteze un pom pe Aleea Oaspeților de Onoare aflată în imediată vecinătate a ansamblului monumental.
.
Complexul memorial Halk Hakydasy include un monument ridicat în onoarea victoriei în Marele Război Patriotic dintre anii 1941–1945 memorialul care perpetuează memoria eroilor care și-au dat viață în timpul bătăliei de lângă Geok Depe din 1881 dar și un monument dedicat victimelor cutremurului din 1948 când au murit peste 100 mii oameni.
.
(w882).

(w882).(w882).

(w882)
.
(w882)Tragică dispariție a aproximativ 10% din populația țării a fost în vremurile staliniste tăinuită de cenzură sovietică. Monumentele și spațiile adiacente acoperă 650 de mii de metri pătrați. Halk Hakydasy înseamnă în traducere Memoria poporului și spațiul a fost inaugurat în anul 2014.

Ridicat de la zero într-un ținut până nu demult aproape pustiu orașul Arkadag înseamnă un nou reper identitar turkmen și mai ales expresie a unui proiect ambițios care să devină piatră de temelie pentru redefinirea conceptului urbanistic din țară.

(w882)
.
(w882)
.
(w882)
.
(w882)
.
Pentru alegerea locului de construcție a noului oraș au fost luați în considerare mulți factori naturali, climatici, seismici și privind implementarea infrastructurilor conform unor concepte novatoare în planificarea urbană. Albul clădirilor din zarea apropiată decupează parcă o punte dinspre munți către deșert.

Orașul ocupă o suprafață totală de 1002 hectare. Construcția orașului a început în anul 2019. În final vor fi construite 471 de structuri edilitare dintre care 368 clădiri rezidențiale. Nouă capitală a districtului Akhal se dorește a fi un model atât din punct de vedere al culturii urbane, cât și al ecologiei, pentru a păstra frumusețea naturală a zonei. Clădirile administrației orașului și ale organizațiilor publice, monumente centrul ecvestru și cel pentru de cercetare și de creștere a cailor, Palatul Ruhyet, biblioteca, un teatru , un muzeu, 6 instituții medicale, o instituție  de învățământ superior, școli secundare și profesionale, 10 grădinițe, un complex sportiv multidisciplinar și un stadion alcătuiesc articularea urbană a noului oraș alb. Un oraș al prezentului dar mai ales al viitorului Arkadak este în egală măsură și un experiment care mai are multe teste de trecut.

(w882)
.
(w882)
.
(w882)

Producător: Elena Dinu

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* Problemele școlilor maghiare din diasporă

Redactor: Szilágyi Ildikó

*Stiati că?-rubrică de curiozităti

Redactor: Jakabffy Tamás

Producător: Kacsó Edith

13:30 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)
 
„Istorii de bun” gust la Conacul Otetelisanu și povestea celui mai mare frasin din România

În noua ediție a emisiunii „Istorii bun gust”, realizatoarea Camelia Moise ne invită joi, 9 mai, la TVR 2, de la ora 21:00, în judeţului Vâlcea, ...

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...

Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

 

#tvr2