loader
Foto

Cap Compas: Istanbul pe țărmul de aur

Echipa "Cap Compas" ne-a propus o călătorie culturală în Istanbul asociind locuri cu semnificație istorică și patrimonială cu evenimente contemporane într-un ambient cosmopolit. Sâmbătă, 15 octombrie, ora 12.30, la TVR 2.

 

Cap Compas

O călătorie în Istanbul poate începe de oriunde, iar peregrinarea este deopotrivă relaxare, turism și înnobilare spirituală. Din legănarea valurilor, parcurgând strâmtoarea Bosfor în câteva ore se înțeleg parcă mai bine rosturile și rostuirile acestei lumi.

(w882) general

Un univers unic alcătuit din mai multe crâmpeie de lumi care se definesc fiecare în mod aparte fie prin apartenența la o epoca, fie prin stil arhitectornic și mod de viață, fie prin expresii superlative ale unor reprezentări artistice sau prin traversări spectaculoase ale strâmtorii care desparte ținuturile asiatice de cele europene.

(w882) general 3

Colinele invită spe alte perspective și de departe nu poți face decât diferența geografică între țărmul asiatic și cel european. Indubitabil țărmul european este mai ofertant prin varietatea a ceea ce oferă în timp ce cel asiatic prin notă de modernism. Fără pretenția de a acredita o denumire particulară, doar simplă asociere a țărmului european cu golful Cornul de Aur duce cu gândul la țărmul de aur și această nu doar datorită luminii care îmbie cu nuanțe aurii valuri și maluri, ci datorită unui patrimoniu de excepție.

(w882) gen 9

Pentru cei care debarcau aflați în croaziere în urmă cu două decenii în portul Galata și ar debarca în zilele noastre diferența este epatantă. În locul vechilor clădiri și magazii și a unui loc modest de andocare pentru navele de croazieră putem spune că în zilele noastre a devenit un nod esențial de comunicare. În prezent aici încep cele mai multe călătorii de tip city break ale acelor care ajung la Istanbul venind pe mare.

(w882) rrt

Infrastructură amenajată pe mai multe nivele la subsolul acestui cartier înseamnă stații de autobuz și taxi, un sistem informatizat pentru achiziția de bilete la muzee, posibilitatea unor rezervări pentru masă și cazare, informații utile privind detalii ale unor trasee și chiar tururi personalizate.

(w882) 2

(w882) 3

Proiectul acoperă aproximativ 1,2 kilometri pătrați de coastă și o suprafață de 400.000 de metri pătrați. Acesta include Istanbul Modern și Muzeul de Pictură și Sculptură, alături de cafenele, restaurante, hoteluri și birouri de lucru.

(w882) cin 7

Cornul de Aur este emblematic și reper identitar fie că îl traversezi cu pașii și mai apoi cu privirea sau invers, iar dinspre cartierul Eminönü către cartierul Karakoy. Construit în 1348 de genovezi și numit în epoca medievală Christea Turris (Turnul lui Hristos), Turnul Galata a fost cea mai înaltă structură din oraș timp de secole. Astăzi, încă mai oferă o vedere impresionantă de 360 de grade asupra orașului mare de la balconul de sus. Turnul Galata a fost inclus pe lista  Patrimoniului Mondial din Turcia de către UNESCO în 2013.

(w882)

Supranumită de călătorii veacului al XIX lea, care se refereau la Constantinopole din acea vreme că la Parisul Estului, Grande Rue de Péra, strada comercială Istikal lungă de 2 km este mărginită de buticuri, magazine de muzică, galerii de artă, cinematografe, teatre, biblioteci, cafenele cluburi de noapte hoteluri, patiserii și restaurante. Clădiri din epoca otomană târzie și o combinație fascinantă de stiluri alătură  neoclasicul neogoticul stilurile renascentist, Beaux-Arts și Art Nouveau cu repere arhtecturale republicane naționale turcești. Dulciuri și delicii levantine îmbie la fiecare pas, iar animația contopește plimbarea cu poftă de a atinge și de a gusta.

(w882) oo09

(w882) 555

(w882) 9875

Cu un trecut bogat și reprezentativ,  Muzeul Cinematografiei este un spațiu în care  interacțiunea digitală se întâlnește cu valorile culturale, o gazdă pentru varii manifestări conexe artelor vizuale.

(w882) cin 7

Muzeul este primul spațiu expozițional în care a fost implementată o aplicație de memorie digitală oferind prin intermediul acesteia un depozit de informații o perspectivă virtuală unei întregi pleiade de actori regizori scenariști și producători din lumea cinematografiei autohtone.

(w882) beyoglu

Cunoscut și sub acronimul AKM,  Centrul Cultural Atâtürk, repus în circuitul cultural în anul 2021, are capacitatea de a oferi localnicilor și vizitatorilor un spațiu aproape vocațional pentru a se bucură de artă și de cultură.

(w882) rumi 2

(w882) rumi5

(w882) ataturk bi

Patrimoniul  muzical al Turciei reprezintă sinteză culturilor anatoliene, asiatice și mediteraneene încoronate de o amprenta identitară turcească și islamică care a fost influențată de relațiile stabilite cu Europa în perioada otomană și republicană.

(w882) ataturk in

De la kopuzul din Asia Centrală până la kobza din Balcani,  instrumentele devin prelungiri ale unor rădăcini comune ale unor diferite culturi adunate prin muzică într-un unic făgaș. Instrumentele folosite de turci, ale căror arhetipuri sunt identificabile în Asia Centrală, au suferit modificări structurale că material de confecționare și formă într-un lung proces istoric dominat de interacțiuni civilizaționale.

Inspirat de viziunea mistică a lui Mawlānā Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī și de interpretarea acestui ascet privind viața și universul artistul și designerul new media de origine turcă și naturalizat american Refik Anadol a creat Rumi Dreams sau visările lui Rumi  spectacol de lumină și mișcare bazat pe inteligență artificială animat de interpretarea prin inteligență artificială a unui vast set de date din arhivele dervișilor.

(w882)

(w882) galata10

Datele au fost puse la dispoziție de municipalitatea din Konya orașul simbol al lui Mevlana și al misticilor sufi. Au fost procesate texte din 19 limbi peste 180 mii de imagini cu derviși, documente și muzică specifică reprezentărilor sufi articulandu-se un set de date interdisciplinar emblematic pentru viziunea lui Rumi asupra lumii prin algoritmi de învățare automată. Universul vizual rezultat se constituie în  elementele de bază ale misticii lui Mevlana generând cu ajutorul computerelor  o perspectivă unică din care poate fi perceput universul poetic al lui Rumi.

Generând o performanță dinamică multisenzorială, Rumi Dreams este o expresie artistică fascinantă a convergenței dintre semnificațiile luminii, ale cunoașterii și mișcării, încurajând căutarea luminii care luminează lumea.

(w882) g

Muzeul Galata Mevlevihanesi dedicat modului de viață al dervișilor dezvăluie că obiectele straiele și culorile alcătuiesc un întreg fiind interdependente în ritualurile dervisilor. Rumi, denumit „prințul poeților sufi”mistic în care s-au întâlnit gânditorul și artistul a fost promotor  al iubirii divine considerat de adepți maestru al sufletului cu aspiraţii înalte. Cunoscut și sub numele de Mănăstirea Islamică Galipdede sau Mănăstirea Islamică Kulekapı ansamblul este unul dintrecele mai importante moșteniri otomane care au supraviețuit până în zilele noastre. Rotirea dervişilor este un gest mistic care simbolizează înfăptuirea lumii, dragostea faţă de Creator şi parcursul omului către maturitate. Mişcările sunt acompaniate de muzică de taṣawwuf; este o muzică pe ritmul inimii, care le induce dervişilor o stare profundă, ce le permite să se detaşeze de lumea terestră şi să între în transă. Dervişii au o educaţie specială, care le permite să acceadă la perfecţiunea spirituală, la glorificarea Divinităţii.

Se spune despre golful Cornul de Aur că ar fi primit această denumire datorită razelor astrului diurn care se reflectă permanent în ape. Un scriitor englez scria într-un poem că aici îl poți zări pe Dumnezeu cum râde în soare. Atingând mai întâi cu sufletul și apoi cu pașii peninsula istorică ce este asemenea unui sanctuar deopotrivă sacru și profan descoperi aria vastă a hipodromului timpurilor romane. Drumul cultural Beyoğlu generează atenție pentru patrimoniul orașului  fiind o manifestare dinamică și interactivă indiferent de locațiile culturale religioase și artistice din Istanbul.

(w882) hipo 1

Oraș global, cu o istorie culturală vibrantă și cu o geografie distinctă, Istanbulul își pune în valoare locurile în care artă cultură și religia coexistă prin alcătuiri impresionante. Hipodromul a funcționat în principal că un centru sportiv, unde cursele de care și circurile serveau drept diversiune pentru oamenii orașului. În perioada otomană, locul arenei a devenit piață publică.

(w882) hh

Puține artefacte mai pot fi asociate aici hipodromului roman construit în timpul domniei împăratului Septimus Severus.Moscheea Ayasofya unul dintre cele mai sfințite altare ale umanității este indubitabil un ombilicus mundi cum în puține locuri de pe pământ pot fi identificate.

(w882) mosk 1

Uimitoarea cupolă este unită la răsărit și la apus cu câte o semicupolă care amplifică grandoarea spațiului. Lungimea navei centrale, incluzând absidă fostului altar  măsoară 79  metri, astfel că împreună cu nartexurile edificiul atinge lungimea de circa 100 de metri. Nava centrală măsoară 32  metri, iar împreună cu navele laterale oferă edificiului o lățime de 70 de metri. În total, construcția acoperă suprafața de 7.500 de m2. Este o suprafață o dată și jumătate mai mare decât a unui stadion modern. Spațiul imens din nava centrală nu poate fi cuprins dintr-o singură privire. Centrul cupolei se înalță la 55  metri  echivalentul unui bloc modern cu 15 etaje  având un diametru la bază de 31  metri  adică echivalentul unei clădiri cu 9 etaje așezată de-a latul. Cupola parcă plutește pe cele 40 de ferestre care o înconjoară la bază. Pare a se înălța deasupra rugătorilor și a vizitatorilor deschizând un orizont material către veșnicia imaterială.

(w882) 133

(w882) rrrr

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Moldova

Gatim romaneste

* Ianîie din carne de pasăre gătită de Tanti Masha.

Prezintă Betty Turculeț

Producător Luminita Popa

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

Emisiune realizată de TVR Moldova

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2