loader
Foto

„Cap compas” în Indonezia: De la Borobudur la Bali

Ediţia din 20 mai ne-a condus dincolo de linia Ecuatorului. „Cap compas” se difuzează în fiecare sâmbătă, la TVR 2 şi online pe TVR+, de la ora 13:00.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Arhipelagul indonezian este vast - frânturile de realitate decupate de realizatorii emisiunii oferă prilejul cunoaşterii unor zone de referinţă.

(w882) Cap compas

Prima oprire din planul de călătorile capătă consistenţă materială şi spirituală prin raportarea la oameni, idei filsofice, credinţe şi locuri - Budha-budism - Borobudur. Esenţa templului de la Borobudur este prin excelenţă legată de calea pe care omul credincios o are de parcurs de la profan către dimensiunea sacră a existenţei.

(w882) Cap compas

Un soi de paradis terestru se aşterne în peregrinarea prin grădinile care invită ispititor spre sublimul sanctuar al cărui nume nu se ştie de unde vine în timp. Termenul "budur" poate fi găsit doar într-un singur manuscris indonezian din secolul al XIV-lea. Construcţia a fost edificată în secolul al IX-lea, unde vreme de aproape jumătate de mileniu a fost centrul de iradiere a budismului mahayana în insula Java.

(w882) Cap compas

Altar închinat lui Budha, dar şi spaţiu de pelerinaj, templul de la Borobudur este unic în lume. Structura complexă a filosofiei budiste se reflectă în arhitectura lăcaşului începând de la poziţionarea acestuia până la compoziţiile funcţionale sau estetice.

O legendă spune că Borobudur ar fi fost construit pe fundul unui lac secat, devenit în timp câmpia din preajma sa. Pădurile şi câmpurile inundabile pentru plantarea orezului fac parte din realitatea şi frumuseţea zonei.

(w882) Cap compas

A porni prin cătunele din apropiere de Borobudur înseamnă o experienţă deosebită.Turismul nu înseamnă doar ajungerea şi trecerea în revistă a unui monument ci final materializat în suveniruri fotografii şi continuat cu autocarul mai departe.

Cunoaşterea zonei prin parcurgerea alene a cărărilor junglei cu bicicleta devine o experienţă aparte şi este intens susţinută prin diferite programe ale autorităţilor locale şi centrale.  Terminologic "desa wisata" înseamnă, mai ales în regiunea Yogyakarta, un concept legat de turismul rural. Aproape 50 sate sunt înscrise în proiect şi răgazul în fiecare loc devine un soi de lecţie sui generis despre cultura indoneziană.

(w882) Cap compas

Pentru un loc precum acesta, aflat în proximitatea templului de la Borobudur, cazarea este un lucru deosebit de important, având în vedere posibilităţile limitate raportate la numărul de turişti şi de pelerini. Din dimineaţa Borobudurului se experimentează la 600 km distanţă dimineaţa crepusculară a insulei Bali.

(w882) capo compa

Mare, fascinaţia ineditului, relaxare, oameni noi, figuri prietenoase şi mai ales pretutindeni zâmbete care te întâmpină însoţite de tradiţionala împreunare a mâinilor în semn de salult şi de profană închinare - aceasta este un soi de definiţie a insulei în formă de peştişor, din sudul Javei.

(w882) Cap compas

În oraş este sărbătoarea hindusă galungan iar localnicii se întrec în a duce ofrande la temple. În fiecare an, după ce trec 210 zile de la precedenta sărbătoare, hindusii cred că trebuie să întâmpine spiritele strămoşilor cu tot ce e mai bun şi mai frumos. O lumină tainică înfăşoară toate gesturile indiferent dacă se subsumează închinării aşezării sau deplasării. Bali este alternativa feerică a Borobudurului.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate ediţiile din arhiva emisiunii.

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba japoneza

Producator: Sinziana Milosoiu

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2