Cap Compas: Grecia dincolo de darurile mării
miercuri, 30 octombrie 2019
Sâmbătă, 2 noiembrie 2019, la TVR 2 și TVR+, de la ora 12.30, echipa Cap Compas propune o altfel de incursiune în Grecia pe o axa care începe din Nord Estul extrem al țării și se termină la Muntele Athos.
Alexandropoulis 1
Maslini Kyklopas 5
Insula Ammouliani 11
Ouranopolis 1
Muntele Athos 7
Insula Ammouliani 7
Maslini Kyklopas 1
Makri 1
Makri 2
Alexandropoulis 3
Podgoria Kykones 7
Insula Ammouliani 5
Delta Evros 1
Alexandropoulis 4
Alexandropoulis 5
Delta Evros 3
Insula ammouli 1
Insula Ammouliani 2
Insula Ammouliani 9
Muntele Athos 4
Muntele Athos 4
Podgoria Kykones
Podgoria Mariana 3
Podgoria Mariana 3
Podgoria Mariana 8
Podgoria Mariana
Ramada
Alexandropoulis 1
Maslini Kyklopas 5
Insula Ammouliani 11
Ouranopolis 1
Muntele Athos 7
Insula Ammouliani 7
Maslini Kyklopas 1
Makri 1
Makri 2
Alexandropoulis 3
Podgoria Kykones 7
Insula Ammouliani 5
Delta Evros 1
Alexandropoulis 4
Alexandropoulis 5
Delta Evros 3
Insula ammouli 1
Insula Ammouliani 2
Insula Ammouliani 9
Muntele Athos 4
Muntele Athos 4
Podgoria Kykones
Podgoria Mariana 3
Podgoria Mariana 3
Podgoria Mariana 8
Podgoria Mariana
Ramada
Alte legături
Cap Compas

Un parc național poate fi perceput drept un început atipic pentru un traseu în Grecia.

Prin regiunea Thracia cei mai mulți trec îndreptându-se în grabă spre plajele însorite sau spre frontieră cu Turcia. Delta Evros are 185 kilometri pătrați și are statut de arie protejată din 1974. Este un important bazin de apă dulce în care vin peste 300 specii de păsări în timpul iernii. Aprilie și mai înseamnă perioada migrațiilor când se adună sute de mii de păsări.

(w640) Delta Evro

Prin preajma trecea Via Egnatia și încă din al doilea secol al erei creștine împăratul Traian a ridicat un oraș care avea toate componentele civilizatoare începând de la agora și biblioteca și terminând cu băi publice. Traianopoulis se află în calea armatelor care mergeau spre Dacia prin sudul Europei. Ruine ale băilor termale din epoca otomană de la Loutra se văd și în zilele noastre.

Aici întâlnim un tărâm al zămislirii și alt ambient grecesc decât cel cu care suntem obișnuiți. A privi natură nu înseamnă numai a o prețui ideatic pentru că fluviile sunt cai de comunicare și izvor de viață pentru dăinuire.Vărsarea în mare a unui fluviu este un fel de geneză … capătul unui univers lacustru și începutul altuia. Farul din Alexandropoulis este asocierea picturală cu acest oraș tânăr al Greciei care până la începutul veacului al 19 lea a fost doar un simplus sat. Doar 40 de kilometri despart Alexandropoulis de granița cu Turcia. Spiritul Greciei autentice se simte mai ales pe la orele prânzului când obloanele stau închise pentru obișnuită pauză de la amiază. Seară însă străzile devin vibrante la  terase și taverne se adună tineri și vârstnici iar pe alei și în preajma promontoriului se perindă turiști veniți din stațiunile aflate în apropiere sau cu rost de îmbarcare spre minunată insula Samotrake.

(w640)

Echilibrată și armonioasă atât în exterior, ca proporții, cât și în interior catedrala orașului este închinată Sfântul Niolae care este în mod tradițional protectorul navigatorilor și pescarilor. Are o vechime de 120 de ani și a fost concepută de arhitecți care au venit din Constantinopole și construită din fonduri strânse prin contribuție publică.

(w640) Alexandrop

Colinele din preajma orașului Alexandropoulis se continuă domol precum un șnur însăilat cu plaje și sate tradiționale. Prin apropiere pe undeva peștera ciclopilor aduce preț de o clipă în memorie personaje precum gigantul Polifen și Ulise și legendare evenimente din epopei homerice.

Urmând linia țărmului, cătunul pescăresc Makri se descoperă că o plăcută surpriză. Diminețile animate cu pescari care aduc plasele din larg se continuă cu rânduieli asemenea unor ritualuri. Aria dinspre vest a orașului Alexandropouli înseamnă multe plaje și complexuri hoteliere. Cazare, plajă și vacanțe pentru toate gusturile și tipurile de buget.

(w640) Makri 2

Mulți aleg pentru un confort sporit locuri de referință pe harta turistică a Greciei a căror faima a ajuns de multe dincolo de frontiere și pe care motoarele de căutate pe internet le listează în primele rezultate.

O continuare firească a portului de la Makri se regăsește aici în miezul unei zile de vara că oferta culinară. Nu este un simplă demonstrație culinară ci poate fi și o sărbătoare a aromelor și gustului. Pentru noi este un soi de rămas bun de luat de la Alexandropouli.

(w640) Makri 1

Într-o livada care se află la doar câțiva kilometri de Alexnadropouli și furnizează măsline pentru o mică afacere de familie se află peste 100  măslini seculari. Arborii leagă generații ale familiei Kelidis. Uleiul de măsline este denumit și aur verde însă tezaurul lor înseamnă îngemănarea unor vieți care se numără în zeci de ani cu alte vieți care se numără în sute de ani.

(w640) Maslini Ky

Și în cele din urmă poți spune că familia e nu numai din oameni ci și din acești minunați arbori care aduc un strop de prosperitate notorietate și mai ales produse naturale într-o lume aproape răvășită de tot felul de lucruri contrafăcute.

(w640) Maslini Ky

Aproape de Komotini spre vest se continuă drumul în lumea produselor organice și chiar în cea a mitologiei. Frații Melina și Vasilis au moștenit de la tatăl lor o podgorie. Și numele Kykones ne duce tot în lumea lui Homer care evocă anticul trib ce trăia în acest locuri cu milenii în urmă. Podgoria este înființată începând din 2004 pe pământul vechiului Kikones iar știință păstrării și imbutelierii vinului de calitate înseamnă continuă perfecționare și experimentare. Pogdoria și producția acesteia au primit peste 20 de premii în foruri de specialitate iar principalul vin poartă numele Maron …regele antic al tribului Kykones.

(w640)

Halkidiki este zona arhicunoscută că destinație turistică prin cele trei peninsule care alcătuiesc acel trident al Greciei care pătrunde adânc în ape egeene. A nu găși nici un strop de vin într-o podgorie devine surpriză cu care se poate confruntă oricare vizitator.

Afacerea cu frunze de vită de vie a fost generată pe de o parte din pasiunea Marianei Kazakis de a prepară mâncăruri cu produse organice iar pe de altă parte de o severă scădere a cererii de struguri pe piață internațională care era inițial targetul acestei podgorii. Dezvoltarea turistică a regiunii Halkidiki a început relativ târziu … prin anii 50 ai scolului trecut pentru turiștii greci existând un veritabil boom în anii 70 când austriecii și germanii au descoperit locurile.

(w640)

Mică insula Ammouliani este o destinație aparte. Aflată între peninsula Athos și Sithonia Amoulianni este un spațiu în care deși la prima vedere vizită se poate consumă în câțiva pași are suficient de multe de oferit pentru a petrece zile bune aici. Câteva hoteluri mici mult bun gust în amenajarea spațiului pensiuni și restaurante o piață centrală cu primăria și biserica și dintre cei aproape 600 de locuitori ai insulei majoritatea locuiesc aici și au indeletinici legate de turism sau de pescuit. Insula este furnizor de pește proaspăt pentru o zonă înconjurătoare semnificativă.

(w640) Insula Amm

De-a lungul insulei ai de mers 5-6 kilometri în timp ce dacă o traversezi de la vest la est sunt maximum trei kilometri în segemntul cel mai lat. Fermecătoare golfuri care au rămas așa cum le-a lăsat mama natură pot fi locuri ideale pentru plajă. Insula are mai multe plaje cu nisip și avantajul că apele se adâncesc treptat astfel încât la zeci de metri buni de țărm marea nu trece de un stat de om. Turismul orientat spre familii cu copii este bine articulat de la ceea ce înseamnă cazare până la relaxare. Ici colo case de vacanțe sau vile mici care pot fi închiriate completează aria aflată dincolo de așezarea din port. Locuri de campare în mediu natural fără multe pretenții însă cu multă libertate aduc un plus de pitoresc.

(w640) Insula Amm

Peninsula Athos este împărțită în două … prima secțiune accesibilă tuturor este deschisă turismului iar a două secțiune este teritoriul spațiului monastic autonom cunoscut sub numele de muntele Athos.

(w640) Muntele At

Zilnic din portul turistic de la Ouranopolis pleacă în croaziere de câteva ore zeci de ambarcațiuni. Este pentru mulți o ocazie unică de a se putea apropia de mănăstirile atonite se de a cunoaște frânturi prețioase din istoria de peste 1000 ani a acestora. Există și croaziere care pot dura până la 7-8 ore și care oferă posibilitatea unui tur complet al peninsulei însă cele mai la îndemână sunt croazierele de patru ore în care pot fi admirate mănăstirile și schiturile de pe țărmul apusean.

(w640) Ouranopoli

Pământul este sub picioarele noastre şi-l călcăm spunea  Nikos Kazantzakis. Însă cerul este în noi completă cu tărie același scriitor. Până la urmă cerul pământul apele și oamenii compun acea Grecie inconfundabilă pe care de fiecare dată o poți descoperi altfel și pe care fiecare om o poate povești într-alt chip.

Ediția este difuzată la TVR HD sâmbătă de la ora 14.00.

 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan