loader
Foto

Galerie foto

„Cap compas”: Expediţii prin Perugia

Din 20 noiembrie, emisiunea „Cap compas” revine cu ediţii noi, de la ora 13:00, la TVR 2 şi online pe TVR+. Duminică culegem poveşti frumoase din regiunille Assisi, Spoleto şi Umbria.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Între lumea mea și cea pe care urma să o descopăr este o distanță de doar două ore. Două ore în care, acolo sus fiind, pe deasupra apelor și munților, mă simt suspendată între argumente și întrebări, în așteptarea celor care urmează să mi se întâmple.

De data aceasta călătoria nu respectă regulile unui voiaj clasic. Îmi place să admir lumea mai bine pusă la punct, orașele mai frumoase, mai curate, râurile mai bine amenajate, monumentele cu un sens, numele străzilor alese mai cu grijă şi oamenii mai senini. Iar Perugia pare un loc ideal pentru asta. (Elena Dinu)

Fără doar şi poate oraşul Assisi, ca de altfel mai toate împrejurimile acestuia, stau sub semnul religiozității unui popor demn şi pentru care raportarea la Dumnezeu nu este o datorie ci o necesitate. Străzile sunt frumoase iar ritmul oraşului şi tihna oamenilor par că pot opri timpul în loc. Când ajungi aici este important să te gândeşti că mergi pe urmele paşilor „sărăcuţului lui Dumnezeu, Il Poverello, cum i se spunea Sfântului Francisc.

(w882) Assisi

Aici legenda se întrepătrunde cu realitatea, iar străzile înguste cu aer medieval ale oraşului te ajută să simţi acest lucru. Assisi este capodopera unui sfânt care a fost şi poet lăsând în urma sa acea bijuterie a literaturii medievale şi universale intitulată „Cântarea Creaţiei”, un imn de laudă adresat Dumnezeului Creator în care Francisc vorbeşte despre armonia cosmică şi ne mărturiseşte revelaţia sa cum că vântul, soarele, apa şi fiecare creatură vizibilă sau invizibilă ne sunt surori şi fraţi.

Poveştile de viaţă sunt ca amprentele. Unice. Din ele poţi culege „nectarul” experienţei. Cel mai important este să ştii să asculţi. În faţa unui bun ascultător mai toţi ne punem viaţa pe tavă.

O călătorie de o zi în împrejurimile orașului Spoleto este spectaculoasă, ca o partitură de operă italiană cu un prolog, trei acte şi un epilog. Nu este greu să-ți dai seama că Spoleto este un oraş fortificat. În jurul lui poţi vedea o mulţime de structuri medievale şi romane, păstrate impecabil, aşa cum este celebrul Ponte delle Torri sau Podul Turnurilor.

(w882) Spoleto

Umbria are o climă blândă, iar câmpiile cu măslini sunt decorul ideal pentru o escapadă de vis.

(w882) Umbria

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

8:00 Repere sacre

Solemnitatea Sfantului Iosif Comentariu: Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator Producător: Claudia Robu Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
„Teleșcoala”: Educaţia financiară, indispensabilă pentru omul modern

La TVR 2, „Teleşcoala” le oferă celor aflaţi în anul susţinerii examenelor de Evaluare Naţională posibilitatea de a păstra contactul cu materiile ...

Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR2!

Muzicieni îndrăgiţi, şlagăre de neuitat, efecte speciale, momente unice, emoţii, umor şi bucurie. Toate, în cel mai recent spectacol grandios ...

Aventurile unei cinefile în Italia, în căutarea lui Fellini, duminică la Filmul de Artă

Filmul „În căutarea lui Fellini" este inspirat din experiența personală a lui Nancy Cartwright, artistă laureată cu Premiul Emmy, care i-a dat ...

 

#tvr2