loader

„Cap compas”: Expediţii prin Perugia

Din 20 noiembrie, emisiunea „Cap compas” revine cu ediţii noi, de la ora 13:00, la TVR 2 şi online pe TVR+. Duminică culegem poveşti frumoase din regiunille Assisi, Spoleto şi Umbria.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Între lumea mea și cea pe care urma să o descopăr este o distanță de doar două ore. Două ore în care, acolo sus fiind, pe deasupra apelor și munților, mă simt suspendată între argumente și întrebări, în așteptarea celor care urmează să mi se întâmple.

De data aceasta călătoria nu respectă regulile unui voiaj clasic. Îmi place să admir lumea mai bine pusă la punct, orașele mai frumoase, mai curate, râurile mai bine amenajate, monumentele cu un sens, numele străzilor alese mai cu grijă şi oamenii mai senini. Iar Perugia pare un loc ideal pentru asta. (Elena Dinu)

Fără doar şi poate oraşul Assisi, ca de altfel mai toate împrejurimile acestuia, stau sub semnul religiozității unui popor demn şi pentru care raportarea la Dumnezeu nu este o datorie ci o necesitate. Străzile sunt frumoase iar ritmul oraşului şi tihna oamenilor par că pot opri timpul în loc. Când ajungi aici este important să te gândeşti că mergi pe urmele paşilor „sărăcuţului lui Dumnezeu, Il Poverello, cum i se spunea Sfântului Francisc.

(w882) Assisi

Aici legenda se întrepătrunde cu realitatea, iar străzile înguste cu aer medieval ale oraşului te ajută să simţi acest lucru. Assisi este capodopera unui sfânt care a fost şi poet lăsând în urma sa acea bijuterie a literaturii medievale şi universale intitulată „Cântarea Creaţiei”, un imn de laudă adresat Dumnezeului Creator în care Francisc vorbeşte despre armonia cosmică şi ne mărturiseşte revelaţia sa cum că vântul, soarele, apa şi fiecare creatură vizibilă sau invizibilă ne sunt surori şi fraţi.

Poveştile de viaţă sunt ca amprentele. Unice. Din ele poţi culege „nectarul” experienţei. Cel mai important este să ştii să asculţi. În faţa unui bun ascultător mai toţi ne punem viaţa pe tavă.

O călătorie de o zi în împrejurimile orașului Spoleto este spectaculoasă, ca o partitură de operă italiană cu un prolog, trei acte şi un epilog. Nu este greu să-ți dai seama că Spoleto este un oraş fortificat. În jurul lui poţi vedea o mulţime de structuri medievale şi romane, păstrate impecabil, aşa cum este celebrul Ponte delle Torri sau Podul Turnurilor.

(w882) Spoleto

Umbria are o climă blândă, iar câmpiile cu măslini sunt decorul ideal pentru o escapadă de vis.

(w882) Umbria

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2