loader
Foto

Galerie foto

Cap compas: Dincolo de Gibraltar

Uneori, destinația îl programează pe turist. De această dată, Marocul v-a ales. Călătoria a fost programată pentru sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 12:30, pe TVR2.

 

Cap Compas

Oameni se nasc, cresc și se duc însemnând timpul cu aura propriei vrednicii.

Dar care este diferență între o medina și un souk? Medina este considerată în zilele noastre partea vechea a unui oraș, de regulă din lumea musulmană, cu ziduri înalte de piatră, care este împărțită în cartiere clasificate după îndeletniciri.

Obligatoriu, într-o medina există o moschee, un hammam sau baie publica, un cuptor de pâine, o madrasa adică școală coranică și o fântână sau ciușmea/cișmea care deservesc comunitatea locală. Souk-urile sunt piețele tradiționale și sunt deseori împărțite în secțiuni pentru diverse meserii. ​


(w882)
Majoritatea celor care călătoresc își fac o planificare prealabilă a programului sau în ceea ce privește obiectivele. Exista însă și situații când un anume spațiu geografic sau cultural impune prin ceea ce conține intrinsec un itinerar și în cazul acesta destinația este aceea care îl programează pe turist.​
Nici o călătorie în Maroc nu este completă fără a explora cel puțin una dintre medinele sale misterioase și a te rătăci de voie în labirintul străzilor înguste despre care, de cele mai multe ori, nu ai idee încotro duc.
(w882)
O suma a spațiilor medinale de la Tanger la Marakesh, apoi la Fes, Meknes, Tetouan sau Casablanca reprezintă o aritmetică în care doar la prima vedere se adună 1+1.
(w882)
Organizarea spațiului și etalarea mărfurilor face ca strada să devină o vitrină deschisă, un loc de promenadă pentru bucuria simțurilor, conferind un caracter unic pentru piața cea de toate zilele a marocanului obișnuit. Dar medina este mai înainte de toate un model de viață și un oraș arhetipal.
(w882)
Berberi, cartaginezi, spanioli și portughezi, britanici sau arabi ... toți au luat și au lășat câte ceva pe pragul Tangerului. Oricât aș vrea să stau într-un singur loc, m-aș simțit vinovată. Adesea, m-am întrebat dacă am luat decizia corectă atunci când am plecat în căutarea unui loc.
(w882)
Medinele, care odinioară defineau aglomerările urbane, denumesc doar zonele vechi ale unui oraș contemporan, delimitate de obicei prin ziduri puternice și separate de restul urbei modernizate.
(w882)
Marocul se mândrește, în primul rând, cu diversitatea culturală și parcă nicăieri altundeva amestecul de orient și occident nu a dus la o dezvoltare atât de complexă și deplină. Modern și vestic, atunci când vine vorba despre marile orașe, porturi sau relații comerciale, tradițional și parcă desprins din cele „O mie și una de nopți”, când vine vorba despre medine sau viața de zi cu zi, Marocul își întâmpină vizitatorii cu grație, veselie și frumusețe.

Elena Dinu - Jurnalist

***

Reportaje pe Youtube

Instagram Cap compas

Emisiunea Cap compas pe tvr.ro

Facebook

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba japoneza

Producator: Sinziana Milosoiu

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2