loader
Foto

„Lusitane”, o călătorie prin istoria şi frumuseţea Portugaliei

Din cel mai vestic punct al Europei, emisiunea Cap compas începe o nouă călătorie prin micile oraşe pline de istorie ale Portugaliei.  Duminică, 25 octombrie, vă aşteptăm de la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Portugalia este fără pic de îndoială un imens port, o ţară ca un întreg ţărm de mare care devine, simbolic, liman spre ape, pământ şi spre alte zări.

Ca orice loc cu putere de simbol, Cabo da Roca este împlinit prin vizitarea de către oameni din toate colţurile lumii, iar petrecerea timpului are aici conotaţii aproape ritualice. Geografia locului face din această extremitate a Europei o experienţă unică, ce-ţi dă senzaţia că păseşti într-un ţinut necunoscut sau pe un nou continent.

Fără fluvii, Portugalia nu ar mai fi aceeaşi, iar fluviul Tajo – sau Tejo după numele portughez – este unul dintre simbolurile ţării. Acesta izvorăşte din Guadalajara spaniolă, unde-i cât „un fir de viaţă”, iar după 1000 de kilometri  străbătuţi prin Peninsula Iberică, se uneşte cu azuriul Atlanticului. „Fluviul aducător de prosperitate ajunge în deplinătatea puterilor sale în dreptul orasului Santarém. Aşezarea este denumită dupa Sfânta Irina pe care o vom regăsi întreţesută cu legende şi dăruire de sine pe firul apei în amonte într-un alt oras emblematic al Portugaliei”, spune Elena Dinu, producătoarea TVR a emisiunii.

Julius Caesar a folosit locul drept centru administrativ pentru legiunile romane, vizigoţii au numit urbea în cinstea sfintei, maurii i-au spus Xantarim, iar în final a ajuns Santarém, locul unde a fost găsit în apă trupul Sfintei Irina.
Lusitanii, fenicienii, grecii şi romanii, vizigotii, maurii şi, în cele din urmă, portughezii au trecut şi stîpânit, lăsând câte o parte din sufletul lor şi un dram de civilizaţie în plus. Oraşul a fost fondat în sec II Î.e.n cu numele de Scalabis. Din acest oraş începe a doua parte din secţiunea portugheza a drumului spre Santiago de Compostela cunoscut ca El Camino.

Tomar este un oraş fermecător aşezat pe malurile râului Nabão, la 100 km de Lisabona.Străjuit într-o parte de parcuri, de livezi şi de cartiere cu un aer aproape rural, iar din cealaltă parte de mănăstireaa templierilor. Străzile pietonale, asemenea unor raze, conduc spre biserica Sf Ioan Botezătorul şi Piaţa Republicii. Tomar găzduieşte una dintre cele mai vechi sinagogi din Portugalia, care datează din anul 1430, iar în acest oraş. celebrul astronom evreu Abraham Zacuto care a inventat un nou astrolab.

Considerat fondatorul Tomarului, Gualdim de Pais - al patrulea Mare Maestru al Cavalerilor Templierilor - este reprezentat printr-o statuie din bronz amplasată în centrul pieţei, monument inaugurat în anul 1940.

Patroana spirituală a oraşului este Sfânta Irina (Santa Iria), care a trăit şi a murit în secolul al VII-lea. Ea a fost ucisă şi aruncată în râu după ce un bărbat, care ar fi fost îndrăgostit de ea, ar fi angajat un mercenar ca s-o ucidă pentru zvonurile de infidelitate care circulau despre ea.

Mănăstirea din Tomar este o bijuterie a arhitecturii portugheze, iar în 1983 a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Cu o vechime de peste 900 de ani, mănăstirea Ordinului lui Hristos (Convento de Cristo) i-ar fi ajutat pe portughezi să lupte cu maurii în sec XII-XIII şi astfel mănăstirea a fost răsplătită cu numeroase proprietăţi.

Ordinul Cavalerilor Templieri a fost suprimat pe întreg cuprinsul Europei din 1312 până în 1314, excepție făcând Portugalia, unde cavalerii și bunurile au fost transferate Ordinului lui Hristos înființat în 1319 de către Regele Dinis. În 1357 Cetatea din Tomar devine sediul central al Ordinului lui Hristos. O altă personalitate ce și-a lăsat amprenta pe Ordinul lui Hristos a fost Regele Manuel I, care a devenit Mare Maestru al Ordinului în anul 1484 și Rege al Portugaliei în 1492. Sub conducerea sa s-au adus câteva din cele mai importante îmbunătățiri Mânăstirii, în special noul naos adosat bisericii împreună cu picturile și sculpturile interioare.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas

 

20:00 Puternici, impreuna

* Redifuzare

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

Prezentator Liana Stanciu

Trauma divortului

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

21:00 Istorii de bun gust

(redifuzare)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2