Cap compas: Cetățile cerului | VIDEO
luni, 25 mai 2020
Echipa „Cap compas” v-a invitat la o incursiune specială în regiunea chineză Gansu, în încercarea de a descifra valențele spirituale care compun un patrimoniu de excepție al moștenirilor UNESCO. Urmăriți aici ediția transmisă pe TVR 2 sâmbătă, 30 mai.
Alte legături
Cap Compas

Regiunea Gansu este situată aproape de Mongolia interioară. Kublai Khan, nepotul lui Genghis Khan, în calitate de prim împărat, a fondat dinastia Yuan. Din timpul său, răspântiile acestei regiuni au jucat un rol important în evoluția civilizației chineze, iar aportul lor spiritual și material a impus Gansu ca loc de valoare în rândul reperelor universale.

O călătorie în Gansu presupune înțelegerea unor realități în care se îmbină istoria, geografia, obiceiurile locale și patrimoniul cultural.

(w640)

Pe firul apelor ajungem în orașul Linxia care se află pe marginile unui afluent al Fluviului Galben.

(w640)

Are o populație majoritar musulmană, care numără 250 de locuitori, cei mai mulți fiind etnici hui. Secole la rând, Linxia a fost centrul cultural, religios și comercial al comunităților musulmane din China, fiind cunoscut și cu apelativul „Mecca din China”.

Orașul Hezuo aflat la 2900 m altitudine se află la intersecția dintre trei provincii importante din această parte a Chinei.

Un popas la centrul medical tibetan din Hezuo reprezintă o lecție despre remedii naturale și sănătate.

(w640)

Ingredientele medicinei tibetane sunt în proporție de 80% aduse din platoul Tibet. O semnificativă amprentă etnică regională și o mare diversitate biologică se regăsesc în practicile cunoscute ale medicinei tradiționale tibetane. Tibetanii au schimbat informații medicale cu India, cu zonele de câmpie, cu Persia și chiar cu lumea mediteraneeană, în timpul elenismului. Este o cultură unică influențată, însă, de multe curente culturale majore. Există, de asemenea, influențe ayurvedice și arabe.

Xiase, orașul aflat în apropierea unei lamaserii, este o poartă către platourile înalte. Un aer de noblețe se desprinde din ariditatea munților și se răsfrânge peste oameni și clădiri. Templele, adunate într-un fel de sat monastic, cheamă spre descoperirea tainelor acestei filosofii de viață …. budismul tibetan.

(w640)

Budismul tibetan este asumat aici în ritualul și în forma doctrinară gelugpa, adică a pălăriilor galbene - care este una dintre cele două principale școli ale lamaismului. Pentru cel care ajunge pentru prima dată într-un asemenea loc, fiecare privire înseamnă o fotogramă întipărită în memorie.

(w640)

Mănăstirea a fost fondată în 1710 de către prima generație a unor Budha în viață, adică cei considerați reîncarnări ale fondatorului budhismului. Este cel mai important centru religios și cultural aflat în afara regiunii autonome Tibet.

Mănăstirea este faimoasă pentru arhitectura sa. Acoperă o suprafață de 866 hectare, care e înconjurată de roți de rugăciune, iar în spațiul delimitat de ziduri se găsesc temple, locuințe și clădiri auxiliare.

Biblioteca are 60 mii volume inclusiv sutre sau cărți care fac parte din alte culturi.

Multe pagode sunt acoperite cu foiță de aur și inserții de fildeș.

Budha poate fi văzut în sculpturi a căror înălțime variază între 10 m și 2 cm. În perioada de înflorire avea 4000 de călugări, însă acum sunt puțin peste 1200.

(w640)

Labrang are cel mai lung coridor de rugăciune din lume, cu 1700 roți de formă cilindrică hexagonală incizate cu inscripții și sculpturi. Traseul în jurul mănăstirii este de 3 km jumătate și durează cam o oră să fie parcurs.

(w640)

Artiștii din Xiase, orașul din apropiere, ne conduc într-un univers complementar spațiului sacru. O altfel de sfințenie se declină prin artă.

Este, în egală măsură, un fel de act devoțional, însă mai ales, o acțiune de conservare și asigurare a continuității artei cunoscută cu numele de thangka. Pictura în registre aproape repetitive înseamnă, adeseori, miniaturi care devin mari exponate.

(w640)

Maijishan se afla la 1700 m altitudine și exprimă realitatea unui alt tip de budism decât lamaismul, mai precis, cel al budismului chinezesc.

Numele Maijishan dat acestui loc înseamnă literal „căpiță de coceni” sau „movilă de cereale”. Mai simplu spus, „claie de știuleți de porumb”. Grote celebre mărginesc una dintre principalele căi care legau China de Asia Centrală și conduceau până, departe, în India.

(w640)

Scări, culoare, pasarele, grote săpate în stânca muntelui, ici-colo câte un podeț, suișuri și coborâșuri fac din acest itinerar o experiență cu iz de alpinism. Prima explorare amănunțită a grotelor a avut loc in 1952 și atunci arheologii chinezi au clasificat și au numerotat grotele. Astfel, în zilele noastre acestea nu poartă nume, ci numere. Sunt 50 de grote pe o parte a versantului și alte 140 pe cealaltă parte.

(w640)

Altarele au fost folosite ca spații de venerare a vechilor zeități, înainte de introducerea budismului în China. Altare și locuri de oficiere a ritualurilor pentru zeii ancestrali ai chinezilor. Odată cu apariția budismului, au devenit locuri de cult pentru noua religie. Budismul a ajuns în această zonă la sfârșitul perioadei cunoscută sub numele de epoca celor 17 regate și a generat o epoca de entuziasm religios.

Tianshui este un oraș important cu 3,5 milioane locuitori, asezat la 1200 m altitudine.

Templul zeului Fuxi sau Renzhong se mai numește și palatul Taihao. Este cel mai important punct de atracție din acest oraș. Fuxi este un zeu ancestral care deține un loc foarte important în mitologia chineză, fiind considerat unul dintre suveranii de la începuturile epocii dinastice, personaj care i-a învățat pe chinezi vânătoarea, pescuitul, domesticirea animalelor și pregătitul mâncării cu ajutorul focului.

(w640)

Actualul templu datează din anul 1490.

În abordarea istorică a civilizației chineze numite huaxia este conceptualizată națiunea și educația ca fiind valori fundamentale, iar zeul Fuxi este legat de elementele de bază ale edificării unei națiuni.

Complexul este orientat spre sud și este construit simetric într-o arhitectura tipic chinezească. Este cel mai mare templu al lui Fuxi din China.

În fiecare an, la data de 16 ianuarie, considerată ziua de naștere a lui Fuxi, au loc ceremonii impresionante însoțite de  tobe, candele și tămâie. În momentele importante, zeul este venerat în mod neobișnuit ….prin liniște.

***

Producător: Elena Dinu

***

Ediția este disponibilă pe canalul oficial TVR pe YouTube:

 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan