loader
Foto

Biserica fortificată din Cristian

O nouă ocazie de a intra în spaţiul magic al cetăţilor săsești și al bisericilor fortificate din Transilvania ni se oferă la ”Cursa prin istorie”. De data aceasta vizităm ansamblul de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Cristian.  

 

„Ne-am întors într-una dintre bisericile fortificate din Țara Bârsei, pe malul râului Ghimbășel, unde legenda spune că un tânăr nobil și-a părăsit familia bogată, s-a căsătorit cu iubita lui și a înființat o moară în jurul căreia a fost creată o comunitate puternică.”

Acesta este locul în care Adriana Irimescu, alături de o echipă de elevi de la Colegiul Național „dr. Ioan Meșotă” din Brașov, însoțiți de profesoara lor de limba germană, Beatrice Greif, caută o comoară ascunsă.

(w882)

Cinci eleve au gândit probele de joc, iar colegii lor le testează, caută răspunsuri la întrebări-capcană în biserica fortificată și pe străzi, se întâlnesc cu localnici, printre care părintele Uwe Seidner, parohul comunității evanghelice din Cristian și domnul primar Gicu Cojocaru. Ca probe practice, află cum se pregătesc celebrii Baumstrizel - varianta original săsească a cozonacului secuiesc, Kurtos Kalacs, - și, nu în cele din urmă, învață un dans săsesc, ghidați de Christine Vlădărean și Trupa de dansuri săsești din Codlea.

(w882)

 

(w882)

Biserica fortificată din Cristian este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Cristian, comuna Cristian. Cristian (în germană Neustadt im Burzenland, în maghiară Keresztényfalva) este o comună în județul Brașov, formată numai din satul de reședință. Satul a fost fondat în secolul al XIII-lea, când Ordinul Cavalerilor Teutoni a construit mai multe cetăți în regiune și a recrutat coloniști sași.

(w882)

Părintele Uwe Seidner, parohul comunității evanghelice din Cristian

Biserica din Cristian, cu zidul său dublu de apărare și cu cele opt turnuri defensive bine conservate, este un exemplu impresionant de arhitectură militară medievală. Basilica gotică fusese construită între anii 1250–1270. Din secolul al XIII-lea și până în zilele noastre, construcția a suferit numeroase modificări datorate mai ales cutremurelor care i-au afectat structura de rezistență. Actuala biserică sală clasicizată a fost construită între anii 1839-1841, pe ruinele vechii construcții din secolul XIII.

Revedeți această ”Cursă prin istorie” miercuri, 2 octombrie, de la ora 20:00, la TVR 2.

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1248

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA-ULEI DE MĂSLINE...DAR..PE PATRU PICIOARE !

Într-o comună din Dâmbovita , o tânără familie si-a construit , pe 2 ha , o fermă , pentru cresterea suinelor , din rasa Mangalita-blondă.Si-a înconjurat spatiul cu 2 rânduri de garduri , cu 7 m între ele, cel exterior , mult mai înalt. ȘSi-a construit adăposturi cu podele betonate-pentru a fi curătate mai usor...dar a organizat locul unde vor creste scroafele si purceii , cu pământ curat , bine udat , unde vor râma suinele ,care au nevoie de seleniu si potasiu , scormonind terenul si afânându-l ,cu picioarele în noroi. Sunt hrănite cu iarbă, lucernă, porumb boabe, orz ,triticale si tot felul de rădăcinoase. Cultivă si 25 ha de teren pentru hrana animalelor. Au si o mică subventie de la stat pentru fiecare scroafă gestantă.Si-a cumpărat la început 9 scroafe si un vier certificat cu origine de rasă pură de la un crescător din Harghita. Mai târziu a cumpărat un alt vier pentru a evita consangvinizarea. Acum creste cca 300 de capete de porc....somon.Scroafele fată 4-6 purcei , pe care-i vinde , toti cu certificat de origine ,păstrănd un număr costant în fermă.Bine hrănite suinele iau în greutate ,8-10 kg / lună si sunt sacrificate când ajung la 130-150 kg.Face analize de sânge des , pentru a verifica baza geneticii.Are scroafe si de 4 ani. ȚTine în tarcuri separate , scroafele , porcii la îngrăsat si purceii.

Raluca se ocupă de ferma de suine , de curătenie , de hrană iar sotul de moară si de cultura cerealelor...dar principala ei grijă sunt cei 4 copii pe care îi au.Face parte din Asociatia crescătorilor de suine autohtone Mangalita si Basna din Arad.

Participă:Raluca Bâzganu-crescător suine , com. Contesti , Dâmbovita

*SECRETUL REUSITEI ,,Vinul insoteste omul... de la bucurie , la tristete ,,

Este Octombrie si trecerea prin Podgoria Recas , într-o zi de sărbătoare , ne bucură ochiul cu imaginea viei în zeci de nuante cu frunze aurii si arămii.Recolta anului a fost bună , cam 11,5 t/ha , dar putea să ajungă la 13, dar grindina si seceta nu le-a ingaduit. Momentul recoltarii strugurilor este o șstiintă si o arta , trebuie ales atunci când procentul de zaharuri este cel mai ridicat iar vinul obtinut nu va pierde din calitate.In Recasș totul este performantă , de la îngrijirea butasilor de vie , la recoltare si la tot procesul de vinificatie. Îngrijirea butasului , în perioada ierbicidării care se face acum , trebuie făcută atent , cu solutii de diminuarea ierburilor , pentru că aici se tine cont de productia BIO a strugurilor...chiar si bolile si dăunătorii se înlătură doar cu produse acceptate ECO.Lucrarile de toamnă cu tăierile de rodire pregatesc recolta viitoare...,,pentru calitatea ei folosindu-se doar produse Premium.

În Cramă , o premieră , o instalatie de imbuteliere care face 12-13.000 N de sticle /oră , cam 200 de sticle / minut si alaturi un nou depozit pe măsură cu 6 milioane de sticle , care are o capacitate de până la 14 milioanede sticle. În fiecare an , Recasul adaugă ceva ,în capacitătile de productie si de depozitare , pentru că vinul lor certificat Vegan , cu o diversitate gustativă ,este contractrat la export. Milioanele de euro investiti le-au adus premii nationale șsi internationale.

Participă: ing. Gheorghe Iova-manager Podgorie si Cramă , Recas-Timisș

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

Sezon Nou

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
„Tonomatul DP2” – ritmul generației Alfa, în direct la TVR 2

În fiecare vineri dimineață, de la ora 10.00 la 11.30, Studioul Muzical al Televiziunii Române prinde viață într-un show plin de energie, culoare ...

„Istorii de bun gust”, între joacă, bucate și tradiție

Călătoria prin gusturile de odinioară ajunge în Vatra Moldoviţei. Aici, realizatoarea Camelia Moise şi dascăliţă Ilaria Pușca ne invită să ...

Gala “GHEORGHE GHEORGHIU 50” la “Drag de România mea!”

Cea de-a cincea ediţie a sezonului 15 al emisiunii “Drag de România mea!” vine cu o surpriză inedită, o celebrare aparte a unuia dintre cei mai ...

 

#tvr2